ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Β΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ*

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Β΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ*
25 – 28 Σεπτέμβρη στον Π.Ε.ΣΥ.Θ.(Κουμουνδούρου 25, Αθήνα)


Θέμα: Μετανάστες και πρόσφυγες στη σύγχρονη δραματουργία και τη σκηνική πράξη

1) ΤΙΤΛΟΣ: Τόσο ίδιοι, τόσο διαφορετικοί
ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΑ: Τζένη Καραβίτη, (θεατρολόγος, παιδαγωγός θεάτρου/δράματος)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 4 ώρες
Κυριακή 25/9, 16.00 – 18.00 & Δευτέρα 26/9, 16.00 – 18.00
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιήσουμε αυθεντικές μαρτυρίες Ελλήνων μεταναστών από το βιβλίο του Γ. Ματζουράνη  Όπου κι αν είμαι, ξένος, και συνεντεύξεις που πήραν μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από ξένους μετανάστες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο  του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, με αφορμή την ενότητα «Η αποδημία, ο καημός της ξενιτιάς, ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα, τα μικρασιατικά, οι πρόσφυγες». Με θεωρητικό υπόβαθρο μαθητοκεντρικές παιδαγωγικές θεωρίες και με την αξιοποίηση ποικίλων θεατρικών τεχνικών θα διερευνήσουμε τα κείμενα-μαρτυρίες και θα οδηγηθούμε σε προτάσεις για πρωτότυπες θεατρικές συνθέσεις. Το εργαστήριο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όσους εργάζονται στη εκπαίδευση ή με νεανικές θεατρικές ομάδες.

2)
ΤΙΤΛΟΣ:Το Θέατρο Φόρουμ ως μέσο ένταξης των μεταναστών
ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΕΣ: Χριστίνα Ζώνιου, (θεατρολόγος), Νάγια Μποέμη (θεατρολόγος)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 6 ώρες
Κυριακή 25/9, 18.30 – 21.30 & Δευτέρα 26/9, 18.30 – 21.30
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Θέατρο Φόρουμ (Theatre Forum) ανήκει στο είδος κοινωνικού θεάτρου επονομαζόμενο Θέατρο του Καταπιεσμένου (Theatre of the Oppressed) που κωδικοποίησε και εφάρμοσε ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης και συγγραφέας Αουγκούστο Μποάλ.Το Θέατρο Φόρουμ χρησιμοποιεί την εγγενή ανθρώπινη θεατρικότητα, βασιζόμενο στο αξίωμα ότι το θέατρο, όπως η γλώσσα, είναι προσιτό σε όλους, αρκεί να διδαχτούν τη μέθοδο, για να επιτύχει τον διάλογο (forum) και τη διεύρυνση των προσωπικών ορίων. Η συμμετοχή των μεταναστών σε θεατρικές δραστηριότητες διευκολύνει τη διαδικασία προσαρμογής τους, κινητοποιώντας την κοινωνική και καλλιτεχνική δημιουργικότητα του ατόμου. Σκοπός είναι μέσω του θεάτρου και του παιχνιδιού να δραματοποιηθούν, να συζητηθούν και να ανατραπούν η αδικία και η καταπίεση -κοινωνική ή ψυχολογική- που μπορεί να βιώνει κάποιος σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Το θεατρικό εργαστήρι θα περιέχει: 1) θεατρικές ασκήσεις και παιχνίδια γνωριμίας του εαυτού και του άλλου – δημιουργία της ομάδας, 2) θεατρικές ασκήσεις και παιχνίδια προετοιμασίας για το Θέατρο Φόρουμ, 3) εξέλιξη των αυτοσχεδιασμών σε εν δυνάμει σκηνές Θεάτρου Φόρουμ.

3)
ΤΙΤΛΟΣ: Θίασος Ωκύπους: Δημιουργώντας σʼ έναν πολυπολιτισμικό θίασο
ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ: Ιλιάνα Παζαρζή (ηθοποιός), André Maïa (ηθοποιός, τραγουδιστής), Αθηνά Στούρνα (σκηνογράφος, θεατρολόγος)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 4 ώρες
Τρίτη 27/9, 17.00 – 21.00

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Με αφετηρία ένα παραμύθι του André Maïa, οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν διάφορους τρόπους δραματοποίησης, χρησιμοποιώντας στοιχεία (αντικείμενα, μουσικά όργανα, παραδοσιακούς χορούς) από την Πορτογαλία. Το εργαστήριο θα βασιστεί στη διαδρομή την οποία ακολουθεί ο Θίασος Ωκύπους, συγχωνεύοντας διαφορετικές γλώσσες, ήχους, ρυθμούς, χορούς για τη δημιουργία μιας παράστασης, στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

4)
ΤΙΤΛΟΣ: Κοινωνικά status και Αφηγηματικό θέατρο
ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΑ: Ηλέκτρα Μήτσουρα (θεατρολόγος)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 4 ώρες
Τετάρτη 28/9, 17.00 – 21.00
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το εργαστήριο θα έχει τρία στάδια και επίπεδα ανάπτυξης. 1) Γνωριμία-εμπιστοσύνη-συγκέντρωση-χαλάρωση, 2) ανάπτυξη παιχνιδιού των κοινωνικών status με πυρήνα τον μετανάστη-πρόσφυγα, ραστιστικές συμπεριφορές, φόβος για τον διαφορετικό, το «ξένο», τον «άλλο», εγώ ως «μετανάστης», εγώ ως «ντόπιος», 3) Αφηγηματικό θέατρο: χρησιμοποίησή της τεχνικής του αφηγηματικού θεάτρου για δραματοποίηση – παράσταση.

* Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για κάθε εργαστήριο θα υπάρχει μια συμβολική οικονομική συμμετοχή εκ μέρους των συμμετεχόντων (5) για τα λειτουργικά έξοδα του Συλλόγου. Υποβολή δηλώσεων έως τις 22/9/2011.


Γραμματεία Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Κουμουνδούρου 25, 10437, Αθήνα
Τηλ & Φαξ: 210 5229990
Ε: pesyth@pesyth.gr
W: www.pesyth.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: