ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ

Θέμα: Παιδαγωγική Θεάτρου
Σάββατο 22 Οκτωβρίου
ώρες: 15.00 – 18.00 (Εργαστήριο)
ώρες: 18.00 – 20.00 (Βιβλιοπαρουσίαση)

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Σίμος Παπαδόπουλος

Η μελέτη του Σίμου Παπαδόπουλου «Παιδαγωγική του Θεάτρου» (Εκδόσεις Κοντύλι) έρχεται να επιβεβαιώσει και να σφραγίσει επιστημονικά το νέο αυτό κλάδο των Θεατρικών Σπουδών στη χώρα μας, όπως έχει ήδη προδρομικά παρουσιαστεί από μεμονωμένες έρευνες και εργασίες, που συγκροτούν τη σχετικά περιορισμένη μέχρι σήμερα έγκυρη ελληνική βιβλιογραφία. Αποτελεί μια εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ανάλυση και εμβάθυνση των εννοιών που σχετίζονται με τον παιδαγωγικό ρόλο του Θεάτρου και συναπαρτίζουν τις παραμέτρους μέσα στις οποίες αναπτύσσεται το Θέατρο στο Σχολείο: θεατρικό παιχνίδι και ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού, παιχνίδι ρόλων και κοινωνικοποίηση, διερευνητική δραματοποίηση και κατανόηση του θεατρικού φαινόμενου σε σχολικό περιβάλλον, θεατρική εμψύχωση και ρόλος του εκπαιδευτικού, αυτοσχέδια έκφραση και επικοινωνία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη της συμβολής του θεάτρου ως διδακτικής μεθοδολογίας στη σχολική τάξη και προτείνονται βασικές θεατρο-παιδαγωγικές μέθοδοι προς αξιοποίηση από τον εκπαιδευτικό, ενώ εξίσου σχολιάζεται η ένταξη της θεατρικής αγωγής στο ευρύτερο curriculum της Α/θμιας εκπαίδευσης.  

Η ιδιαίτερη συμβολή του βιβλίου στη θέατρο-παιδαγωγική πράξη συνίσταται στην αναλυτική παρουσίαση εκατόν τριάντα παιχνιδιών και ασκήσεων (παιχνίδια γνωριμίας, σωματικής κίνησης και έκφρασης, μεταμόρφωσης, χαλάρωσης, παρατηρητικότητας, συγκέντρωσης της προσοχής, καθώς και λεκτικά και ρυθμικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμοί) και έντεκα μικρών ιστοριών, που αναπτύσσονται ως εφαρμοσμένα θεατρικά παιχνίδια, ενώ προτείνονται ενδεικτικά παραστασιακά δρώμενα στη σκηνή και στη φύση και εφαρμοσμένα εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και διερευνητικής δραματοποίησης. 

Η μελέτη αυτή, καρπός πολυετούς συστηματικής έρευνας, έρχεται να σηματοδοτήσει το νέο κλάδο της Παιδαγωγικής του Θεάτρου και να αποτελέσει βιβλίο αναφοράς για κάθε ενδιαφερόμενο για την αξιοποίηση του Δράματος και του Θεάτρου στην Εκπαίδευση. Με αφορμή αυτό το σύγγραμμα ο εισηγητής θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο διάρκειας 3 ωρών (15.00-18.00) με  γενικό τίτλο  «Παιδαγωγική Θεάτρου». Θα ακολουθήσει (18.00-20.00) παρουσίαση του βιβλίου.       

Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Σίμος Παπαδόπουλος (εμψυχωτής θεάτρου) απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η διδακτική αξιοποίηση της Δραματοποίησης στο μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο», είναι λέκτορας θεατρολογίας στο ΠΤΔΕ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και εμψυχωτής θεάτρου. Με την ιδιότητα του μέλους ΔΕΠ διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαράσλειο Διδασκαλείο, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), με αντικείμενα: «Θεατρολογία», «Ιστορία του Θεάτρου», «Θεατρική Παιδεία», «Παιδαγωγική και Διδακτική του Θεάτρου», «Θεατρικό Παιχνίδι και Διερευνητική Δραματοποίηση», «Θέατρο για Παιδιά και Νέους», «Θεατρική Παιδεία και Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών», «Θεατρική Εμψύχωση». 

Η εργασία του επικεντρώνεται στη θεατρική και θεατροπαιδαγωγική έρευνα και συγγραφή, με δημοσιεύματα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, με εισηγήσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια, με τη συμμετοχή του σε ερευνητικά προγράμματα και επιτροπές. Πρόσφατη μελέτη του «Με τη Γλώσσα του Θεάτρου» δημοσιεύθηκε το 2007 από τις εκδόσεις Κέδρος. Οι εργασίες του εστιάζονται στην παιδαγωγική και διδακτική του θεάτρου, στην ανάλυση του δραματικού κειμένου, στο θέατρο για παιδιά και νέους, στο έργο των Μπρεχτ και Τσέχωφ κ.ά.

Ως ηθοποιός και εμψυχωτής θεάτρου συνεργάστηκε με το «Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί» και την «Ομάδα Τέχνης Πάροδος» και συνεχίζει να συνεργάζεται με το «Θέατρο της Ημέρας» και το «Θέατρο Άκης Δαβής – Αλκμήνη», ενώ παράλληλα σκηνοθετεί παραστάσεις σε Θέατρα της Αθήνας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Δηλώστε συμμετοχή στο info@pesyth.grpesyth@pesyth.gr ή στο 210 5229990 (ώρες γραμματείας 17.00-21.00).
Το σεμινάριο και η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Π.Ε.ΣΥ.Θ. (Κουμουνδούρου 25).
Είσοδος Δωρεάν για τα μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ.
5 ευρώ είσοδος για τα μη μέλη

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: