ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ – Παραδοσιακά ομαδικά παιδικά παιχνίδια

ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ
Παραδοσιακά ομαδικά παιδικά παιχνίδια

Εισηγήτρια:
Κλειώ Γκουγκουλή, Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Σάββατο 3/12/2011, ώρες 13.00-17.00
(4 διδακτικές ώρες με ενδιάμεσο διάλειμμα)


Η ενότητα στοχεύει α) στην εξοικείωση με τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις των παραδοσιακών παιχνιδιών β) στην γνωριμία με εθιμικά παραδοσιακά παιχνίδια που συνδυάζουν την αφηγηματικότητα με τις παιγνιώδεις κατασκευές και γ) στην πρακτική εξάσκηση στην παρατήρηση και καταγραφή ομαδικών παιχνιδιών ως δρωμένων.

Η πρώτη διδακτική ώρα καλύπτεται από θεωρητική εισήγηση για τα παιχνίδια κανόνων που εστιάζει ιδιαίτερα στο συμβολικό περιεχόμενο καθώς και τη σημασία που αποδίδουν τα ίδια τα παιδιά στις κεντρικές φιγούρες ορισμένων ομαδικών παιχνιδιών που η δομή τους στηρίζεται στην ανάληψη ενός κεντρικού ρόλου από ένα παίκτη ή μία παίκτρια (π.χ. παιχνίδια που στηρίζονται στην αντίθεση κυνηγού-κυνηγημένου, όπως το κυνηγητό ή η Μάγισσα).

Στις δύο επόμενες διδακτικές ώρες οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην κατασκευή εαρινών εθιμικών παιχνιδιών που συνδέονται με τοπικές παραδόσεις, και συνοδεύονται από τραγούδια, δρώμενα κ.λπ. Στην τελευταία διδακτική ώρα η ενότητα θα κλείσει με βιωματικό εργαστήριο και άσκηση στην καταγραφή παρασοσιακών παιχνιδιών ξεκινώντας από τις εμπειρίες των παιδικών χρόνων των συμμετεχόντων.

Κλειώ Γκουγκουλή
Συνεργάτιδα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Διδάσκουσα στο ΤΕΕΠΗ Αλεξανδρούπολης και στο Διδασκαλείο Αθηνών. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978), παρακολούθησε το μεταπτυχιακό σεμινάριο λαογραφίας των Α. Κυριακίδου-Νέστορος και Ε. Σκουτέρη-Διδασκάλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. (1978-1980). Ειδικεύτηκε (Masters of Science) στην κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London). Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ κοινωνικής ανθρωπολογίας από το ίδιο πανεπιστήμιο τον Απρίλιο του 2004. Από το 1981 συνεργάζεται ως ερευνήτρια με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα του οποίου την επιστημονική επετηρίδα διευθύνει από το 1996, ενώ από το 2004 παράλληλα συνεργάζεται με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Διδάσκει στο Διδασκαλείο Αθηνών και στο ΤΕΕΠΗ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Τα ερευνητικά ενδιαφέρονται και οι δημοσιεύεις της στρέφονται γύρω το σύγχρονο και το παραδοσιακό παιδικό παιχνίδι ως κοινωνική και πολιτισμική διαδικασία. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις υλικές διαστάσεις του παιχνιδιού, τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης και της παγκοσμιοποίησης στην παιδική κουλτούρα και για το παιχνίδι ως μέσο συγκρότησης της ομήλικης κουλτούρας. Από το 2006 είναι πρόεδρος της International Toy Research Association.

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Δωρεάν για τα ενεργά οικονομικά μέλη μας
Είσοδος 5 ευρώ για μη μέλη.
Δηλώστε έγκαιρα την συμμετοχή σας στο info@pesyth.gr  ή στο 2105229990

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: