ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 30/1/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

Σήμερα 30 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.) στο Υπουργείο Παιδείας με την στήριξη της Δ.Ο.Ε., της Ο.Λ.Μ.Ε., των συλλόγων Αποφοίτων Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και Θεάτρου Θεσσαλονίκης, του Σ.Ε.Η., της Π.Ο.Θ.Α., της Π.Ε.Α.Ε., της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, των φοιτητών Θεατρικών Σπουδών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Παρά το δριμύ ψύχος οι συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα έδωσαν δυναμικό παρόν. Την διαμαρτυρία ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν εκπροσωπώντας το Υπουργείο ο Ειδικός Γραμματέας Μιχάλης Κοντογιάννης, οι σύμβουλοι του γραφείου Υπουργού, Υφυπουργού και Γενικού Γραμματέα, κα Μπούντα, κα Ζνέλη και κύριος Σηφακάκης. Επίσης παρευρέθησαν η Πρόεδρος του Π.Ε.ΣΥ.Θ., εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Συλλόγου Αποφοίτων Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Ο κύριος Κοντογιάννης δεσμεύτηκε ότι το Θέατρο θα παραμείνει στην εκπαίδευση με το μοντέλο των 961 Δημοτικών Σχολείων με Ε.Α.Ε.Π. και ότι δεν συμπεριελήφθη στο ΦΕΚ για την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών εκ παραδρομής. Ως εκ τούτου θα δημοσιευτεί ΦΕΚ εντός των ημερών που θα καθορίζει την προσθήκη του Θεάτρου ως διακριτού γνωστικού αντικειμένου στην εκπαίδευση με το αντίστοιχο αναλυτικό πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι μέσα στην σχολική χρονιά θα ιδρυθεί κλάδος Π.Ε.32 Θεατρικών Σπουδών στην Πρωτοβάθμια (και γενικότερα κλάδοι ειδικοτήτων), χωρίς ομως να αποσαφηνίζει θέματα όπως η διενέργεια του ΑΣΕΠ ή ο αριθμός των οργανικών θέσεων που θα προκύψουν. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε μετατάξεις που θα γίνουν από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια κατά το πρότυπο της ίδρυσης κλάδου ΠΕ 19-20.

Όσον αφορά το μάθημα στην Δευτεροβάθμια ισχύουν όσα αναφέρονται  στο αρχικό ΦΕΚ για την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών. Δηλαδή υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα αλλά το Θέατρο δεν έχει ώρες διδασκαλίας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των γυμνασίων!

Το δε «νέο Λύκειο» δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, δεν έχει ψηφιστεί ΦΕΚ για την εφαρμογή του, και γι’ αυτό δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Θα εξετάσουν την πρόταση μας για ανάθεση της θεματικής «Τέχνη και Πολιτισμός» και σε εκπαιδευτικούς ειδικότητας, πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο των projects.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου περιλαμβάνει την διεύρυνση των σχολείων με Ε.Α.Ε.Π.- συγκεκριμένα του χρόνου προβλέπεται να λειτουργήσουν 1200 – 1300 Δημοτικά Σχολεία τέτοιου τύπου. Όμως αποσαφηνίστηκε ότι οι ώρες μαθημάτων ειδικοτήτων θα καλύπτονται (αν λείπουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και από δασκάλους.

Δεν έγινε καθόλου λόγος για το τι θα γίνει μετά την λήξη της χρηματοδότησης από το Ε.Σ.Π.Α., για την αποκλειστική ανάθεση των μαθημάτων Θεάτρου σε εκπαιδευτικούς ειδικότητας και φυσικά δεν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένο μάθημα Θεάτρου στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω ΕΣΠΑ και συμβάσεων παραμένουν και η ύπαρξή μας στην εκπαίδευση παρά την δεκάχρονη παρουσία μας και προσφορά μας τίθεται εν αμφιβόλω.

Κατόπιν τούτου καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση. Είναι σίγουρο πως για να καθιερωθεί το Θέατρο και τα αντικείμενα Καλλιτεχνικής Παιδείας και Έκφρασης χρειάζεται αγώνας, πίεση και επιμονή.

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους, τους φορείς και τα σωματεία για την στήριξή τους.

Καλούς αγώνες συνάδελφοι!

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων 
Κουμουνδούρου 25, 10437, Αθήνα
Τηλ & Φαξ: 210 5229990
Ε: pesyth@pesyth.gr
W: http://www.pesyth.gr 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: