ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου
21η Μάρτη, 2012
Σήμερα είναι μέρα γιορτής!

Με μια σίγουρη χειρονομία παραμερίζουμε εφημερίδες, κλείνουμε δελτία ειδήσεων και πίνουμε στην υγεία της  τέχνης και την αδελφότητας, σήμερα είναι μέρα γιορτής, γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα κουκλοθεάτρου.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον θρήνο, την γεμάτη πόνο πραγματικότητα δυστυχίας και ένδειας που ταλανίζει τον κόσμο, αλλά ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να ξεχάσουμε, δίνουμε έμφαση στον εορτασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τον αχόρταγο ζήλο των ανθρώπων να ενδυναμώσουν τη ζωή ενάντια στη δυστυχία και τον θάνατο.
Η τέχνη είναι ένας ύμνος σε αυτή την αξιοπρέπεια, φέρνοντας κοντά -σε συνεχείς παλίρροιες- τις περασμένες με τις επόμενες γενιές, τους πολιτισμούς και τις φυλές, μέσω της ποίησης. Η τέχνη καθιερώνει την οπτική συνενοχήανάμεσα σε άτομα που μαζί κάνουν θαύματα, τον δημιουργό και τον θεατή, γύρω από την εξερεύνηση του αγνώστου. Κάθε καλλιτεχνική δράση είναι ένας ενοχλητικός κόκκος άμμου στα γρανάζια της πραγματικότητας.
Η τέχνη του κουκλοθεάτρου οδηγεί με ταχύτητα προς αυτούς τους στόχους. Κάθε φορά που εμψυχώνουμε έναν χαρακτήρα υπογράφουμε μια δήλωση ανεξαρτησίας. Σαν ένα άτακτο παιδί των τεχνών της εικόνας και του λόγου, της ερμηνείας και της αφήγησης, η μαριονέτα ενισχύει την αφοσίωση στην αθωότητα, τον τόπο της ευτυχίας και επίσης καλεί το άλλο άκρο, την σκληρότητα. Η αθωότητα είναι σημαντική, είναι αρμονική και γόνιμη, όπως απέδειξε ο Jarry ή ο Kurosawa, ο Miró ή ο Arseniev και πολλοί άλλοι.
Όσο για την σκληρότητα, το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να αναμετρηθεί με τον εαυτό του κοιτώντας στον καθρέφτη με σαρκασμό.
«Το ζώο ζει μέσα στη φύση όπως το νερό μέσα στο νερό” (M. Eliade). Η κούκλα ζει στο φανταστικό όπως το νερό μέσα στο νερό. Ένα μέρος όπου η λογική εγγίζει τη ροή του ζωικού και φυτικού βασιλείου, της γης και του νερού, το φανταστικό είναι το ενεργειακό απόθεμα των λαών και των φυλών και η μαριονέτα παίζει εκεί μέσα ελεύθερα σαν βασιλιάς , δεν αναλύει, δεν επεμβαίνει, ευδοκιμεί.
«Το ειδοποιό χαρακτηριστικό του ζώου άνθρωπος είναι η εμψύχωση. Και τα πρώτα πλάσματα που εμψύχωσαν οι άνθρωποι είναι οι θεοί. Η εμψύχωση είναι που μας μετατρέπει σε πρόσωπα.” (P. Sloterdijk). Η οξύτητα αυτής της φιλοσοφικής σκέψης διακατέχει την διάθεση στην κυρίως δουλειά του κουκλοπαίκτη: να δίνει ζωή στο άψυχο και να συνενώνει τους ανθρώπους γύρω από αυτή τη μαγεία.
Ήδη κάποια χρόνια πριν, μια χούφτα κουκλοπαίκτες είχαν τη σοφή ιδέα να ιδρύσουν ένα οργανισμό για να ενδυναμώσουν τη διεθνή ανταλλαγή. Η Unima, που έχει ήδη γίνει μια σταθερή πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο, είναι τώρα –περισσότερο από ποτέ- αναγκαίο να διαχειριστεί τις επαγγελματικές προσπάθειες που αφορούν τους στόχους της τέχνης για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Έτσι, δοξάζουμε τους θεούς που μας κληροδότησαν αυτό το επάγγελμα, ευχαριστούμε τους παππούδες μας που δημιούργησαν την Unima, γιορτάζουμε το μεγαλείο της τέχνης του φανταστικού, και πίνουμε στην υγεία της κούκλας.

Φίλοι, ας κάνουμε μια ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ !
Joan Baixas
http://www.joanbaixas.com

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: