ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – Β΄ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Απολογισμός – Δελτίο Τύπου 

Β΄ Θεατρολογικό Συνέδριο
του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων
Αθήνα, 28-31 Μαρτίου 2012
 

Αφιερωμένο στον Δημήτρη Σπάθη

Μετανάστες και πρόσφυγες στη σύγχρονη δραματουργία και τη σκηνική πράξη

Goethe-Institut, Ομήρου 14-16, Αθήνα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Β΄ Θεατρολογικό Συνέδριο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.) με θέμα «Μετανάστες και πρόσφυγες στη σύγχρονη δραματουργία και τη σκηνική πράξη» από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου 2012 στο Ινστιτούτο Γκαίτε.
Το τετραήμερο Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότερα από 400 άτομα, θεατρολόγοι και μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ., ακαδημαϊκοί των ελληνικών τμημάτων Θεατρολογίας και του εξωτερικού, εκπαιδευτικοί, διδάσκοντες και φοιτητές των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου, καλλιτέχνες, κοινωνιολόγοι, αλλά και κοινό που το ιδιαίτερο θέμα του Συνεδρίου ανταποκρινόταν σε προσωπικές αγωνίες και ερωτήματα.
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με βιωματικά εργαστήρια (26 και 27 Μαρτίου στο χώρο του Π.Ε.ΣΥ.Θ.) και την Τετάρτη 28 Μαρτίου έλαβε χώρα η επίσημη έναρξη στο αμφιθέατρο του Goethe-Institut.
Το θέμα της μετανάστευσης / προσφυγιάς αντιμετωπίστηκε τόσο από ερευνητική & ακαδημαϊκή άποψη όσο και από κοινωνική καιπρακτική πλευρά. Παρουσιάστηκε δηλαδή η υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, ο ρόλος των διαφόρων κοινωνικών και κρατικών φορέων και, φυσικά, η στάση και οι τάσεις της θεατρικής τέχνης απέναντι στο θέμα της μετανάστευσης/προσφυγιάς. Σχετικές, παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά, του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση καθώς και από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παρασκευή 30 Μαρτίου ήταν εξολοκλήρου αφιερωμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία της θεατρικής αγωγής ως μέσου ένταξης των παιδιών μεταναστών/προσφύγων και αντιμετώπισης φαινομένων περιθωριοποίησης ή ζητημάτων ένταξης στο σχολικό περιβάλλον. Στα πλαίσια της ημέρας αυτής παρουσιάστηκε και το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπόνησε ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς την χρονιά 2010-2011,«Η θεατρική αγωγή ως μέσο ένταξης αλλοδαπών μαθητών στο ελληνικό σχολείο – Συνομιλώντας στη γλώσσα του θεάτρου».
Σημαντική στιγμή επίσης αποτέλεσε η στρογγυλή τράπεζα, το Σάββατο 31 Μαρτίου, με θέμα «Μετανάστες επί (ελληνικής) σκηνής: Η καλλιτεχνική συνάντηση ως ανοιχτή πολιτισμική εμπειρία» με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, της θεατρικής συγγραφέως και ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη και του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ένκε Φεζολάρι, και συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρη Τσατσούλη.
Το συνέδριο πλαισιώθηκε από ποικίλες παράλληλες δράσεις: την προβολή της ταινίας Voiceless του Αντώνη Τολάκη (Τετάρτη 28 Μαρτίου), τις θεατρικές παραστάσεις Μια Γιορτή στου Νουριάν του Φόλκερ Λούντβιγκ (Πέμπτη 29 Μαρτίου) σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη και Βασίλη Κουκαλάνι και Μικρές Σκηνές Καθημερινής Βίας από την «Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου» της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ και της ΩΣΜΩΣΗΣ – Κέντρο Τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής, και την αφήγηση παραμυθιού από τον Στέλιο Πελασγό (Παρασκευή 30 Μαρτίου).
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με ένα συγκινητικό αφιέρωμα στον Ομότιμο Καθηγητή Θεατρολογίας Δημήτρη Σπάθη, με συντονιστή τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικηφόρο Παπανδρέου και με τη συμμετοχή της καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Άννας Ταμπάκη, της επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. Δηούς Καγγελάρη και της σκηνοθέτιδος Τζένης Αρσένη.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Πελοποννήσου και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Έγινε επίσης με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.  

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, συνέδρους, εισηγητές, κοινό, την Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου και τους συντελεστές των παράλληλων δράσεων, το Ινστιτούτο Γκαίτε για τη φιλοξενία του και την πολύτιμη βοήθεια και παρουσία των συνεργατών του και όλους τους συναδέλφους που στήριξαν με ό,τι μέσο διέθετε ο καθένας το Β΄ Θεατρολογικό Συνέδριο του Π.Ε.ΣΥ.Θ.Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

Η Οργανωτική Επιτροπή του Β΄ Θεατρολογικού Συνεδρίου.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: