ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΠΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ 32 (Α΄ ΦΑΣΗ)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ
ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΠΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ 32 (Α΄ ΦΑΣΗ)

Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου και ώρα απογευματινή ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού τα ονόματα των προσληφθέντων αναπληρωτών εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ32 και οι Διευθύνσεις Π.Ε. τοποθέτησής τους, 343 τον αριθμό. Αμέσως διαπιστώθηκε ότι αρκετές Διευθύνσεις της χώρας έλειπαν από τον πίνακα, δεν δέχονταν δηλαδή κανέναν αναπληρωτή εκπαιδευτικό, αν και όλες ήταν Διευθύνσεις που μέχρι πέρυσι απορροφούσαν σημαντικό αριθμών συναδέλφων. Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση, όπου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες κενές θέσεις, ήταν η περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Στις περιφέρειες της Α΄, Β΄ και Δ΄ Θεσσαλονίκης δεν προσλαμβανόταν κανένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ 32, οι εν λόγω Διευθύνσεις δηλαδή έλειπαν από τον πίνακα. Κενά σημειώνονταν, επίσης, στις Διευθύνσεις: Β΄ Πειραιά, Άρτας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κορινθίας, Κυκλάδων, Σάμου, Φθιώτιδας.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου (που ήταν και η πρώτη ημέρα της τριήμερης διορίας για ανάληψη υπηρεσίας), ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. και ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. κινήθηκαν ταχύτατα προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να διερευνηθεί πού οφείλονταν τα κενά και πώς μπορούσε να αποκατασταθεί το όποιο λάθος. Η πρόεδρος του Π.Ε.ΣΥ.Θ. Ηλέκτρα Μήτσουρα μετέβη στο Υπουργείο όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τη Διεύθυνση Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου, τη Διευθύντρια κα Καρδαμίτση και τον κύριο Χανιαλίδη, όσο και με το Γραφείο του Υφυπουργού κου Παπαθεοδώρου, μέσω της Διευθύντριας του Γραφείου του κας Μαρίνου. Την ίδια ώρα εκπρόσωποι του Συλλόγου Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. βρίσκονταν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Από τις συναντήσεις αυτές, προέκυψε ότι: οι Διευθύνσεις της Θεσσαλονίκης είχαν παραλείψει να δηλώσουν τα κενάτους. Οι υπόλοιπες Διευθύνσεις απουσίαζαν από τον πίνακα προσλήψεων, διότι είχαν ζητήσει αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου μόνο, άρα στην πρώτη φάση δεν μπορούσε να γίνει τοποθέτηση συναδέρφου πλήρους ωραρίου. Στις περιπτώσεις της Δ΄ Θεσσαλονίκης και της Φθιώτιδας δεν δόθηκαν εξηγήσεις.

Κατόπιν τούτων, η πρόεδρος του Π.Ε.ΣΥ.Θ. υπέβαλλε σχετικό υπόμνημα που ζητούσε: πάγωμα της διαδικασίας τοποθετήσεων των αναπληρωτών συναδέρφων, «άνοιγμα» των κενών σε όλες τις Διευθύνσεις και ανακοινοποίηση στο ορθό του πίνακα τοποθετήσεων. Το Υπουργείο δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, επεσήμανε όμως ότι αν γινόταν πάγωμα της διαδικασίας θα αφορούσε μόνο την προσθήκη των δύο περιοχών που παρέλειψαν να δηλώσουν τα κενά τους. Παρά την αρνητική στάση της Διεύθυνσης Προσωπικού για την εκπλήρωση των αιτημάτων μας, από το Γραφείο του Υφυπουργού υπήρξε θετική διάθεση αποκατάστασης της αβλεψίας, και μάλιστα κατά το πρόσφατο πρότυπο των Εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής, όπου σημειώθηκε ανάλογο ζήτημα. 

Το θέμα κοινοποιήθηκε και στη ΔΟΕ, που τέθηκε με το μέρος μας.      
Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε από το Υπουργείο, με προφορική επικοινωνία προς την Πρόεδρο του Π.Ε.ΣΥ.Θ., ότι τα αιτήματά μας δενέγιναν δεκτά και επομένως οι προσλήψεις θα προχωρούσαν ως είχαν, χωρίς καμία διορθωτική αλλαγή στον πίνακα και τις τοποθετήσεις. Η πρόεδρος του Π.Ε.ΣΥ.Θ. δεν κατάφερε να συναντηθεί προσωπικά με εκπρόσωπο του Υπουργείου, εξαιτίας διαμαρτυρίας άλλου φορέα που διεξαγόταν την ίδια μέρα έξω από το Υπουργείου και την επίμονη άρνησή του γραφείου του Υφυπουργού να τη δεχτεί.

Παρά την άρνηση του Υπουργείου, η Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κατόπιν και των πιέσεων των συναδέλφων, παραδέχτηκε το λάθος και έσπευσε να στείλει στο Υπουργείο τον αριθμό των θέσεων που δεν είχαν δηλωθεί για την Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης (44 συνολικά), ζητώντας αποκατάσταση της αβλεψίας. Παράλληλα, και κάποιες από τις υπόλοιπες Διευθύνσεις της χώρας (Βοιωτία, Κέρκυρα) έστειλαν τα κενά τους αναθεωρημένα για αναπληρωτές πλήρους αντί μειωμένου ωραρίου.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Θεσσαλονίκης υπέβαλλε ένσταση, με αιτήματα όπως εκφράσθηκαν και στο Υπόμνημα του Π.Ε.ΣΥ.Θ., προς τη Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης και κοινοποίηση στο Γραφείο του Υφυπουργού, τη Διεύθυνση Προσωπικού και τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης. Επίσης, συντάχθηκε εμπεριστατωμένο κείμενο ένστασης από το δικηγόρο κο Δημήτρη Καβαλιώτη, εκπροσωπώντας τον Π.Ε.ΣΥ.Θ. και τον Σύλλογο Αποφοίτων Θεσσαλονίκης και στάλθηκε στο γραφείο του Yπουργού.

Δεδομένου ότι τα αιτήματά μας δεν έγιναν δεκτά παρά τις συνεχείς πιέσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προς πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και με κοινοποίηση του θέματος στο Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και από τις Διευθύνσεις που ζητούσαν αποκατάσταση του λάθους, που συνεχίστηκαν και κατά την Παρασκευή 28 του μηνός, αποφασίσαμε από κοινού με τον δικηγόρο κο Καβαλιώτη, να συνταχθεί εκ νέου Υπόμνημα, με όλα τα δεδομένα των ημερών, όπου θα ζητάμε πέραν της ικανοποίησης των αιτημάτων μας, την επίσημη και γραπτή απάντηση του Υπουργείου εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών, διαφορετικά θα γίνει επίκληση παντός νόμιμου δικαιώματός μας.

Επίσης, προσανατολιζόμαστε στην εκ νέου αίτηση έμπρακτης στήριξης από τη ΔΟΕ, για να εξασφαλισθεί ραντεβού με τον υφυπουργό, ενώ ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. ανέλαβε ύστερα από απόφαση έκτακτης Συνεδρίασης του Δ.Σ. να επικοινωνήσει με τις Διευθύνσεις Π.Ε., για να καταγράψει τα πραγματικά κενά, ώστε να αιτηθεί η πλήρης αναθεώρηση του πίνακα για όλες τις Διευθύνσεις της χώρας.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι όλες οι σχετικές πληροφορίες –η παρούσα ενημέρωση, η πρώτη ενημέρωση από την Πρόεδρο του Π.Ε.ΣΥ.Θ. (26 Σεπτεμβρίου), το Υπόμνημα που κατατέθηκε από τον Π.Ε.ΣΥ.Θ. και η Ένσταση που συντάχθηκε από τον δικηγόρο– βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΠΕΣΥΘ (www.pesyth.gr) και παρακαλούμε για τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιοποίησή τους από όλους· θυμίζουμε, επίσης, ότι η σελίδα του Συλλόγου στο facebook δεν αποτελεί πλατφόρμα επίσημης ενημέρωσης αλλά forum ανταλλαγής απόψεων.

Για το Δ.Σ. του ΠΕΣΥΘ: Τώνια Καράογλου, Γενική Γραμματέας
Για το Σύλλογο Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ: Βασιλική Λαμπίρη, Γραμματέας

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: