ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ Δ.

Θεσσαλονίκη 27.09.2012

ΠΡΟΣ ΤΟΝ:
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Διά της
Κας Μαρίνου
στο φαξ: 210 3442775

Εκπροσωπώντας τον «ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.», αλλά και τον «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ» (Π.Ε.ΣΥ.Θ.) θα ήθελα και εγγράφως (μετά την σημερινή τηλεφωνική μας συνομιλία με την κυρία Μαρίνου) να σας εκφράσω την βαθύτατη λύπη των προσώπων που εκπροσωπώ, σχετικά με το μέγιστο σφάλμα στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών του κλάδου των θεατρολόγων ΠΕ 32 (αλλά και των ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΠΕ08).

Γεγονός είναι ότι από λάθη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης δεν τηρήθηκε από πλευράς του Υπουργείου η σειρά προτεραιότητας που θα έπρεπε, αφού δεν εμφανίστηκαν ως «κενές» οι θέσεις της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Επίσης γεγονός είναι ότι το λάθος αυτό αναγνωρίσθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, χωρίς, όμως, να ληφθεί καμία μέριμνα διόρθωσης του λάθους, ώστε να αναμορφωθεί ο πίνακας των τοποθετήσεων με συμπερίληψη των κενών θέσεων που δεν ανακοινώθηκαν, με προφανέστατο λόγο την αποφυγή επιπλέον εργασίας.

Γεγονός, ακόμη, είναι ότι λήφθηκε «πολιτική» απόφαση να μη διορθωθεί ο πίνακας, αλλά να γίνει άλλος συμπληρωματικός πίνακας, που θα έχει, όμως, ως άμεσο αποτέλεσμα,  το ότι όσοι τοποθετηθούν στις παραλειφθείσες  περιοχές θα βρίσκονται σε σειρά κατάταξης πιο κάτω από όσους τοποθετήθηκαν ήδη σε περιοχές εκτός νομού Θεσσαλονίκης. Το γεγονός αυτό, εκτός από την πικρία που αναδύει για τους νέους που προσπαθούν να επιβιώσουν στις χειρότερες συνθήκες των τελευταίων 50 ετών, είναι, συγχρόνως και μη νόμιμο.

Έτσι, η Διοίκηση φαίνεται να αδικοπρακτεί κατά των προσώπων που σαφέστατα θα θιγούν από την «πολιτική» απόφαση να μην αναμορφωθεί ο πίνακας των τοποθετήσεων με τον υπολογισμό όλων των κενών θέσεων που δεν έχουν ανακοινωθεί. Και τούτο είναι απλό, αφού κανείς από τα εκπροσωπούμενα από το γραφείο μας πρόσωπα δεν θέλει να ευνοηθεί ο ίδιος, αλλά να υπάρξει αυστηρά δίκαιη κατανομή όλων των κενών θέσεων. Υπ’ αυτήν την έννοια οι πίνακες δεν θα έχουν νόμιμη υπόσταση και η Διοίκηση θα παραλείψει σαφέστατα νόμιμη υποχρέωση – ενέργειά της. Συνεπώς όλα τα θιγόμενα πρόσωπα δικαιούνται να αξιώσουν  από το Δημόσιο αποζημίωση προς αποκατάσταση της ζημίας που θα υποστούν και θα συνίσταται σε ό,τι απώλεσαν από την παράλειψη της διοίκησης, ανεξαρτήτως της «πολιτικής» απόφασης. Οι απαιτήσεις για καταβολή αποζημίωσης από αδικοπραξία οργάνων του Δημοσίου αποτελούν περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, τα οποία, επομένως, προστατεύονται από τις διατάξεις του άρθρου 17 του Συντάγματος και του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., θεμελιώνονται δε επιπλέον στις συνταγματικές διατάξεις από τις οποίες απορρέουν οι αρχές της αλληλέγγυας αναλογικής ισότητας στην ανάληψη των δημοσίων βαρών και της νομιμότητας. Η τυχόν δε αποζημιωτικές αξιώσεις που θα αναζητηθούν θα πρέπει να είναι πλήρεις, αφού κάθε διάταξη νόμου, η οποία, χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί τη σχετική ρύθμιση με βάση πάντοτε την αρχή της αναλογικότητας, αίρει ή περιορίζει (άμεσα ή έμμεσα) την ευθύνη του Δημοσίου, με αποτέλεσμα η καταβαλλόμενη αποζημίωση να μην είναι πλήρης, αντίκειται στις παραπάνω υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις και αρχές.

Συγχρόνως, σας ενημερώνω ότι ο πίνακας κατάταξης θεατρολόγων είναι υπόψη του υπουργείου, με την ειδική επισήμανση ότι όλοι οι τοποθετηθέντες στη Θεσσαλονίκη και στους πέριξ νομούς, αλλά και όσοι τοποθετήθηκαν σε περιοχές που δεν είχαν ανακοινωθεί όλα τα κενά είναι σε υψηλότερη σειρά κατάταξης αυτών που θα τοποθετηθούν στις από λάθος της Διοίκησης παραλειφθείσες περιοχές.

Μετά από όλα αυτά, παρακαλώ, για λογαριασμό των προσώπων που εκπροσωπώ (υπό την έννοια της συμμετοχής τους στις συλλογικές ενώσεις), να ανακληθεί η «πολιτική» απόφαση, να αναμορφωθούν οι πίνακες κατάταξης με την επανατοποθέτηση και σε όλες τις παραλειφθείσες περιοχές όλων των κενών, επαναλαμβανόμενης της τοποθέτησης «στο ορθό» και να ανακληθούν όσες «αναλήψεις καθηκόντων» έγιναν από τους εκπαιδευτικούς, ώστε η επανάληψη των τοποθετήσεων και η «ανάληψη καθηκόντων» σε όλες τις κενές θέσεις να είναι σύννομη και να μη δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις ήδη τεταμένες σχέσεις πολίτη – διοίκησης.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
και την ελπίδα ότι η φωνή των προσώπων αυτών θα ακουστεί από τον Υπουργό,

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: