ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΑΜΑΝΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΑΜΑΝΗ

Δραματικός Χώρος, θεατρικός χώρος και σκηνογραφία

Έναρξη σεμιναρίου:
 25 Οκτωβρίου 2012 (και κάθε Πέμπτη 17.00-20.00)
Διάρκεια:
 8 εβδομάδες
Κόστος:
 80€ για τα μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ
            100€ για μη μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Δηλώσεις Συμμετοχής:
info@pesyth.gr (έως 10 Οκτωβρίου 2012)

Στο σεμινάριο αυτό θα επιχειρήσουμε να αναπτύξουμε τη μεθοδολογία που οδηγεί στη σκηνογραφική δημιουργία μέσα από την έννοια του δραματικού χώρου, τα δεδομένα του θεατρικού χώρου και την προσωπική ερμηνεία του καλλιτέχνη πάνω σε ένα θεατρικό κείμενο.
Ξεκινώντας από την έννοια του δραματικού χώρου και με αφορμή το κείμενο της Σ. Κέην «Καθαροί Πια» θα εξετάσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προτεινόμενων χώρων όπως αυτοί περιγράφονται και θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε με ποιό τρόπο και σε ποιο ποσοστό ο χώρος αποτελεί μέρος του δραματουργικού πυρήνα του έργου.
Με την αποκωδικοποίηση της λειτουργίας των χώρων, θα διερευνηθεί στη συνέχεια η δυνατότητα αντικατάστασης ή και πύκνωσης των προτεινόμενων χώρων από εκείνους που  απαντούν στην προσωπική αντίληψη και ερμηνεία του καθενός για το έργο και τις ανάγκες τους.  Η διαδικασία αυτή θα γίνει κυρίως μέσα από τη συλλογή υλικού σε εικόνες, βίντεο ή και ήχους, ενώ όποιος το επιθυμεί μπορεί να περάσει και σε σχεδιασμό.
Με τη διαμόρφωση της άποψης καθενός για το χώρο στο «Καθαροί Πιά», θα εξετάσουμε στη συνέχεια τη δυνατότητα εφαρμογής τους σε δεδομένο θεατρικό χώρο της Αθήνας.   

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΜΑΝΗ

Ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης είναι σκηνογράφος – ενδυματολόγος. Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1975.  Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχέδιο ρούχου & ιστορία κοστουμιού στη σχολή Βελουδάκη και σκηνογραφία στο Εργαστήριο Σκηνογραφίας της Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών και στη  Slade School of Fine Art, University College London (UCL) με υποτροφίες του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής και του Ιδρύματος Ωνάση. 
Έχει συνεργαστεί ως σκηνογράφος / ενδυματολόγος με το Εθνικό Θέατρο, το Ελληνικό Φεστιβάλ, το Αμφι-Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Απλό Θέατρο, τα Δη.Πε.Θε.Πάτρας, Βόλου, Καβάλας, Ιωαννίνων & Καλαμάτας, τα Θέατρα της οδού Κεφαλληνίας & Κυκλαδων, το Χοροθέατρο Ροές, την Quasi Stellar, τις Όπερες των Ζητιάνων και άλλα, σε συνεργασία με τους: Λ. Βογιατζή, Κ. Ευαγγελάτου, Μ. Κάλμπαρη, Γ. Αναστασάκη, Α. Δαρλάση, Δ. Παναγιωτοπούλου, Δ. Σαββόπουλο, Γ. Ζουγανέλλη, Σ. Σπυράτου, Α. Παπαδαμάκη, Μ. Νέστορα, Β. Γεωργιάδου, Κ. Ρήγο, Β. Δούκα, Π. Απέργη, Μ. Σωτηριάδη, Ο. Τάτση, Δ. Χατούπη, Κλ. Φλέσσα, Δ. Μπίτο, Θ. Αμπαζή, Ε. Μποζά, Γ. Βάλαρη, Α. Ευκλείδη, Z. Ξανθοπούλου, Π. Παπαδόπουλο κ.α.
Από το 2004 μέχρι το 2009 δίδαξε σκηνογραφία & ενδυματολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενώ διδάσκει το ίδιο αντικείμενο και σε σχολές υποκριτικής.
Το 2008 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ποιότητας για τη δουλειά του στα σκηνικά της ταινίας «Σκλάβοι στα δεσμά τους» (σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση) καθώς και με τον έπαινο Νέου Δημιουργού των Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών για το σκηνικό της παράστασης «Πλαστελίνη» (σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου) στο Εθνικό Θέατρο.
Το 2011 οργάνωσε και επιμελήθηκε την ελληνική συμμετοχή αρχιτεκτονικής στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας & Θεατρικής Αρχιτεκτονικής – Prague Qudrennial 2011, η οποία τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο Θεατρικής Αρχιτεκτονικής.

Έναρξη σεμιναρίου:
 25 Οκτωβρίου 2012 (και κάθε Πέμπτη 17.00-20.00)
Διάρκεια:
 8 εβδομάδες
Κόστος:
 80€ για τα μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ
               100€ για μη μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Πληροφορίες:
 Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη, 17.00 – 21.00,
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:
 210 52 29 990
Δηλώσεις Συμμετοχής:
info@pesyth.gr (έως10 Οκτωβρίου 2012)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: