ΤΡΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟ

3 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟ

1. Βιωματικό Εργαστήριο Εικαστικής Ψυχοθεραπειας
2. Σεμινάριο Μιμικής Τέχνης
3. Σεμινάριο Animation

1. ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Η καλλιτεχνική έκφραση στο σχολείο και οι προκλήσεις για τους εκπαιδευτικούς
Ημερομηνία: 15 Απριλίου 2013
Ώρα:
 18:00 – 21:00
Αριθμός ατόμων:
 12
Χώρος:
 Γραφεία Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Κόστος:
 ΔΩΡΕΑΝ για τα μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Δηλώσεις Συμμετοχής:
info@pesyth.gr (έως 11 Απριλίου 2013)
Συντονισμός:
 Καίτη Καραγιάννη, Ψυχολόγος – Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, ΜΑ
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Σε αυτό το εργαστήριο θα διερευνήσουμε τη θέση της καλλιτεχνικής έκφρασης στην ελληνική εκπαίδευση μέσα από μια σειρά τεχνικών εικαστικής ψυχοθεραπείας. Σε ένα ασφαλές κι εμπιστευτικό περιβάλλον, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με ποικίλα εικαστικά υλικά με στόχο να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα αναφορικά με τη φύση της δουλειάς τους και τις προκλήσεις στο χώρο εργασίας τους.
Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε θεατρολόγους που εργάζονται σε σχολεία (ή έχουν εργαστεί στο παρελθόν).

Η Καίτη Καραγιάννη είναι Ψυχολόγος – Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην  Art Therapy (Εικαστική Ψυχοθεραπεία) στο University of Hertfordshire, Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά την 3ετή παραμονή της στο Λονδίνο, προσέφερε τις υπηρεσίες της σε παιδιά και εφήβους με ποικίλες συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες σε σχολεία και άλλες δομές ψυχικής υγείας. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, επεκτείνει τις υπηρεσίες της και σε ενήλικες, προσφέροντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες σε ευπαθείς πληθυσμούς. Οργανώνει, επίσης, θεματικά σεμινάρια και εργαστήρια, με στόχο την πρόληψη στην ψυχική υγεία και την προαγωγή της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα. Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ψυχολόγoυ και είναι μέλος του B.A.A.T. (British Association of Art Therapists).

2. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΙΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
To σταθερό σημείο στην μιμική τέχνη
Ημερομηνία: 20 Απριλίου 2013
Ώρα: 
14:00 – 17:00
Χώρος:
 Γραφεία Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Κόστος:
 ΔΩΡΕΑΝ για τα μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ.
              5€ για μη μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Δηλώσεις Συμμετοχής:
info@pesyth.gr (έως 17 Απριλίου 2013)
Συντονισμός
: Dimitri REKATCHEVSKI, ηθοποιός, μίμος, σκηνοθέτης και θεατρολόγος
Η διδασκαλία θα γίνεται στα αγγλικά ή γαλλικά με παρουσία μεταφραστή.

Το σεμινάριο προσεγγίζει την έννοια του σταθερού σημείου στον χώρο και στο σώμα μέσα από δύο κυρίαρχες τάσεις της μιμικής τέχνης, την τεχνική του Marcel Marceau και της Ρωσικής Παντομιμικής Σχολής. Στο πλαίσιο αυτής της διδασκαλίας θα επικεντρωθούμε στη μετακίνηση και α-μετακίνηση ορατών αντικειμένων, στην δημιουργία αοράτων αντικειμένων καθώς και στην εφαρμογή δυνάμεων μέσα από βασικές και απαραίτητες ασκήσεις των παραπάνω τεχνικών. Τέλος, αυτοσχεδιασμοί θα θέσουν τα παρακάτω στοιχεία σε θεατρική δράση.
Το βιωματικό αυτό σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες του θεάτρου του δρόμου και θεατροπαιδαγωγούς που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με βασικές αρχές της παντομιμικής τέχνης.

O Dimitri Rekatchevski είναι ηθοποιός, μίμος, σκηνοθέτης και θεατρολόγος, Ρωσικής καταγωγής, σπούδασε μιμική και σωματικό θέατρο στη Ecole Internationale de Mimodrame de Paris του Marcel Marceau, καθώς και δραματική τέχνη και σκηνοθεσία στην Κρατική Σχολή Tέχνης του Khabarovsk της Ρωσίας. Από το 2000 εώς τώρα ζει και εργάζεται στο Παρίσι, όπου ασχολείται σε πρακτικό και σε ερευνητικό επίπεδο με το »αναμορφωμένο σώμα» (corps artifiel) και το »εικονικό σώμα» (corps virtuel) πάνω στην μιμική τέχνη, αντικείμενο όπου εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο Paris VIII Saint-Denis. Βάση της καλλιτεχνικής του έρευνας αποτελούν τα επίπεδα της σωματικής μεταμόρφωσης στη δραματική τέχνη και η σύνδεση του σωματικού θεάτρου με τις πλαστικές τέχνες. 
Ο Dimitri Rekatchevskiαριθμεί στο δυναμικό του δεκάδες συμμετοχές στο θέατρο στην Ευρώπη (Γαλλία, Ρουμανία, Ελβετία, Πολωνία, Ρωσία). Eίναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Illustrations Confuses, με την οποία έχει περιοδεύσει σε πολλά φεστιβάλ (Mimos/Γαλλία, Nuit Blanche/Γαλλία, Καναδάς, Festival of Bierut/Λίβανο, Athens International Street Theatre Festival/Ελλάδα) με τις πρωτότυπες δημιουργίες, Περιπατητές της Βροχής (Marcheurs de la Pluie)Κλαίουσες (Pleureuses), Liebestraum No3 και IAM4MIME. Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνεργάζεται σε θεατρικό επίπεδο με την ομάδα Cie Athra σε όλη την Γαλλία.

3. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ANIMATION
Ημερομηνία: Τετάρτη 24 Απριλίου 2013
Ώρα:
 18.00 – 21.00
Χώρος:
 Γραφεία Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Κόστος:
 ΔΩΡΕΑΝ για τα μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ
               5€ για μη μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Δηλώσεις Συμμετοχής:
info@pesyth.gr (έως 22 Απριλίου 2013)
Συντονισμός: 
Ηλέκτρα Μήτσουρα, θεατρολόγος 

Πως μπορούμε με εύκολα (με μία φωτογραφική μηχανή και πλαστελίνη) και σύντομα (μέσα σε δύο ώρες) να δημιουργήσουμε μία μικρή ταινία;
Το σεμινάριο περιλαμβάνει προβολή ταινιών που δημιούργησαν μαθητές Ε΄ & ΣΤ΄ στο 6ο Δ.Σ. Αλίμου στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό πληροφορικής.
Στη συνέχεια θα χωριστούμε σε ομάδες, θα δημιουργήσουμε μικρές ιστορίες και φιγούρες και θα «γυρίσουμε» τις δικές μας ταινίες!
Στόχος του σεμιναρίου είναι αφενός μεν οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με την τεχνική αφετέρου να χρησιμοποιήσουν την τεχνική στο πλαίσιο διδασκαλίας μαθημάτων θεατρικής αγωγής σε δημόσια σχολεία, εργαστήρια δήμων κτλ. προκειμένου να δημιουργήσουν  μικρές ταινίες animation.

Η Ηλέκτρα Μήτσουρα είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πατρών (2002), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Π.Τ.Δ.Ε. του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κατεύθυνση «Θέατρο στην Εκπαίδευση». Δασκάλα Θεατρικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (2002-2012), εκπαιδεύτρια σε Ι.Ε.Κ. για τα αντικείμενα Ιστορία Θεάτρου, Ιστορία Ενδυματολογίας και Σκηνογραφίας, Θεατρικό Παιχνίδι, Θέατρο Σκιών – Κουκλοθέατρο, Δραματολογία.
Υπεύθυνη θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά και νέους σε δήμους (Δ.Ε.Π.Α. Χαλανδρίου) και συλλόγους γονέων. Διοργανώτρια και υπεύθυνη υλοποίησης  θεατρικών εργαστηρίων σε φεστιβάλ (Φεστιβάλ Βορείου Αιγαίου, Φεστιβάλ Πετρούπολης, Athens Fringe Festival) και άλλους φορείς (Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, κ.α.). Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνη της Επιτροπής Παιδείας του Π.Ε.ΣΥ.Θ. Μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση & της Π.Ε.Α.Ε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: