Καλοκαιράκι στον ΠΕΣΥΘ
Τώρα που έκλεισαν τα σχολεία και το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, σας προσκαλούμε για έναν μικρό κύκλο σεμιναρίων μέλη για τα μέλη μέσα στον Ιούλιο. Ανάμεσα στα μπάνια, τις δουλειές ή τις διακοπές αφιερώστε κάποιο χρόνο για να επιμορφωθείτε, να πάρετε νέες ιδέες, να ανταλλάξετε απόψεις με συναδέλφους.
Τα σεμινάρια διεξάγονται όπως πάντα στο χώρο του ΠΕΣΥΘ (Νευροκοπίου 18). Η συμμετοχή είναι δωρεάν για τα οικονομικώς ενήμερα μέλη και 5 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους.
Διαλέξτε ένα ή όλα από τα παρακάτω σεμινάρια και σας περιμένουμε να τα πούμε από κοντά.
1. Σεμινάριο για τη διδασκαλία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
2. Στο σχολείο με τις καρτέλες του Προπ
3. Εργαστήριο Σκηνικής Παρουσίας και Ερμηνείας Μονολόγων
1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Αριστοφάνης ο σύγχρονός μας»
Ημερομηνία: 8 Ιουλίου 2013
Ώρα: 18:00 – 21:00
Δηλώσεις Συμμετοχής:info@pesyth.gr (έως 4 Ιουλίου 2013)
Συντονισμός: Μαρία Κατριβέ, Θεατρολόγος – Ηθοποιός
(Ένα πρόγραμμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μια γιορτή υπό βροχή στα μέσα Ιουνίου.)
Πώς μπορεί να διδαχθεί ο Αριστοφάνης σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου και μια συνολική παρουσίαση των έργων του σε σχολική γιορτή εξωτερικού χώρου.
Στόχος του προγράμματος ήταν πρώτον, να γνωρίσουν τα παιδιά τον Αριστοφάνη, τα έργα του και την εποχή του και δεύτερον, να γίνει μια σύνδεση με την σημερινή εποχή μέσα από τη διαχρονικότητα των θεμάτων που ο ποιητής αναπτύσσει στα έργα του.
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο πρόγραμμα και θα γίνουν ασκήσεις και αυτοσχεδιασμοί που μπορούν να εφαρμοστούν στην τάξη με τα παιδιά.
Η Μαρία Κατριβέ είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας και της Δραματικής Σχολής Σύγχρονου Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη, ηθοποιός, έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις με μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Από το 2001 διδάσκει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ασχολείται επίσης με τη θεατρική γραφή. Ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας «ΑΒΙΣΤΑ»(2010), η οποία έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις στο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, στο Φεστιβάλ Β. Αιγαίου, και σε σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
2. ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠ
Ημερομηνία: 17 Ιουλίου 2013
Ώρα: 17:00 – 20:00
Δηλώσεις Συμμετοχής: info@pesyth.gr (έως 15 Ιουλίου 2013)
Συντονισμός: Πετρίτης Σπύρος, Θεατρολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α.
Τα παιχνίδια με τις κάρτες, προσφιλής δραστηριότητα στα παιδιά, μπορούν όχι απλώς να εικονοποιούν και να εικονογραφούν ήδη υπάρχουσες ιστορίες αλλά και να αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία καινούργιων, πρωτότυπων ιστοριών, προσφέροντας άπειρες δυνατότητες για την αξιοποίησή τους ως εκπαιδευτικού υλικού στη διδακτική πράξη, κατ’ εφαρμογή τόσο της αφηγηματικής όσο και της υπαρξιστικής θεωρίας. Στο προτεινόμενο εργαστήριο, αφού συνοψιστεί η σχετική θεωρία, θα παρουσιαστούν και θα εφαρμοστούν συγκεκριμένες τεχνικές μέσα από τις οποίες μπορούμε να δημιουργήσουμε ιστορίες στο σχολείο δημιουργώντας και αξιοποιώντας κάρτες. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο πως ο ορίζοντας των δυνατοτήτων που προσφέρεται είναι απέραντος, αφού μας θυμίζει το απεριόριστο των δυνατοτήτων που μας παρέχουν γενικώς τα παιχνίδια με τα χαρτιά/κάρτες, με τη μεγάλη ιστορία τους, που χάνεται στα βάθη των αιώνων και βρίσκει άπειρες εφαρμογές μέχρι σήμερα. Επομένως στο εργαστήριό μας θα περιοριστούμε ενδεικτικά στην τεχνική της απεικόνισης και της γενικότερης αξιοποίησης των λειτουργιών του Ρώσου φορμαλιστή Βλάντιμιρ Προπ (1895-1970), του γενάρχη του σύγχρονου δομισμού που με την “μορφολογία του παραμυθιού” που εξέδωσε στη ρωσική γλώσσα το 1928 και έμεινε σχεδόν άγνωστη έως τη μετάφρασή της το 1958, έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά μεγάλους στοχαστές του 20ού αιώνα, όπως τον Ρολάν Μπάρτ. Παρά την κρτική που έχει δεχτεί η θεωρία του από πολλούς, με πιo γνωστή περίπτωση εκείνη του Γάλλου δομιστή Κλωντ Λεβύ-Στρως, η αλήθεια είναι ότι οδήγησε σε αναρίθμητες εφαρμογές στις τέχνες αλλά και την εκπαίδευση. Το εργαστήριο βασίζεται σε μέρος της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας καθώς και στην εμπειρία του εμψυχωτή από την αξιοποίηση επιλεγμένων λειτουργιών του Προπ τόσο με παιδιά (μαθητές Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ), όσο και με ενηλίκους –εκπαιδευτικούς και γονείς. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε καλλιτέχνες και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη της επινόησης ιστοριών, χωρίς απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία. Οπλιστείτε λοιπόν με φαντασία κι ελάτε να παίξουμε και να ταξιδέψουμε σε τόπους άγνωστους αλλά τόσο φιλόξενους. Απαραίτητα τα μολύβια, λίγοι μαρκαδόροι και η καλή και δημιουργική σας διάθεση.
Ο Σπύρος Πετρίτης είναι θεατρολόγος και από το 2005 εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Είναι μέλος του ΠΕΣΥΘ από το 2001 και διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος καθώς και αντιπρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε συνέδρια, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, σε πρακτικά συνεδρίων, σε συλλογικούς τόμους καθώς και σε επιστημονικά και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Την περίοδο 2007-2009 συμμετείχε σε ομάδα που υλοποίησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα: “Η εκπαίδευση των ηθοποιών στην Αθήνα (1834-1941)” με επιστημονικά υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κα Λυδία Σαπουνάκη-Δρακάκη. Ένα από τα θέματα που τον έχουν απασχολήσει επιστημονικά είναι η ένταξη του θεάτρου στην εκπαιδευτική πράξη, ενώ έχει επίσης υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε Ι.Ε.Κ. Το 2008 δίδαξε επίσης το μάθημα “Ιστορία Θεάτρου” στη Σχολή Ξεναγών Αθηνών του Ο.Τ.Ε.Κ., ενώ από το σχολικό έτος 2011-2012 εκπονεί με τους μαθητές του ως εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής Πολιτιστικά Προγράμματα με θέματα που άπτονται των λαϊκών παραμυθιών, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων την θεωρία του Προπ. Το σχολικό έτος 2012-2013 συντόνισε σχετικό πρόγραμμα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, σε συνεργασία με την συνάδελφο θεατρολόγο Νεκταρία Λαμπιδώνη και την ειδική επιστήμονα και διδάκτορα με θέμα τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια κα Εμμανουέλα Κατρινάκη, επιστημονικά υπεύθυνη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας”, ως σύμβουλο. Είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου του Δ.Ι.Θ. και του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και συμμετείχε με σχετικό με τη δημιουργία παραμυθιών εργαστήριο στην 7η Διεθνή του Συνδιάσκεψη το 2012.
3. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙO ΣΚΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΜΟΝΟΛΟΓΩΝ
Ημερομηνία: 21 Ιουλίου 2013
Ώρα: 10:00 – 15:00
Δηλώσεις Συμμετοχής: info@pesyth.gr (έως 18 Ιουλίου 2013)
Συντονισμός: Μαρίνα Μέργου, Σκηνοθέτης – Θεατρολόγος
Tο εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες), θεατρολόγους και φοιτητές που επιθυμούν να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά τους μέσα και την σκηνική τους παρουσία. Μέσα από ασκήσεις φωνητικής και σωματικής έκφρασης θα διερευνήσουμε την απόδοση διαφόρων συναισθημάτων. Παράλληλα θα προσεγγίσουμε τις ποικίλες προσεγγίσεις ερμηνείας ενός μονολόγου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία ν’ ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης κι επικοινωνίας, ν’ απελευθερώσουν το σώμα και τη φωνή τους και ν’ αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση τους στη σκηνή.
Μεθοδολογία Διδασκαλίας
α) ασκήσεις υποκριτικής και σκηνικής παρουσίας
β) ασκήσεις αναπνοής και συγκέντρωσης
γ) ασκήσεις σωματικής και φωνητικής έκφρασης
δ) σκηνική ερμηνεία μονολόγου
Στο εργαστήριο θα δουλέψουμε χωρίς παπούτσια. Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φορούν άνετα ρούχα και να γνωρίζουν καλά ένα μονόλογο της δικής τους επιλογής.
Η Μαρίνα Μέργου είναι σκηνοθέτης & θεατρολόγος. Πτυχιούχος Θεατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου University of North London και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων ΜA στη Θεωρία και Πρακτική της Παράστασης από το πανεπιστήμιο Queen Mary’s University και MFA στη Σκηνοθεσία Θεάτρου από το Middlesex University με υποτροφία από το βρετανικό πανεπιστήμιο. Εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εκπαιδευτεί στα παραδοσιακά χοροθέατρα Khon και Lakon Lek της Ταϊλάνδης, Topeng της Ινδονησίας και Kathakali της Ινδίας. Έχει επίσης παρακολουθήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης σε τεχνικές σωματικού θεάτρου στη σχολή του Desmond Jones στο Λονδίνο και τα εντατικά σεμινάρια με θέμα την τεχνική του Μέγιερχολντ στην κρατική δραματική σχολή της Μόσχας Gitis. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη και θεατρολόγος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχει συμμετάσχει με έργα της σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου. Έχει συντονίσει εκπαιδευτικά προγράμματα κι έχει διευθύνει θεατρικά εργαστήρια σε πανεπιστημιακά συνέδρια, θεατρικά φεστιβάλ, δήμους κι επιστημονικούς συλλόγους. Έχει διδάξει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας. Από το 2012 εργάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως βοηθός σκηνοθέτη.