ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π.Ε.ΣΥ.Θ.-Σ.Ε.Η. ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2014

Προς Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Κο Ανδρέα Λοβέρδο

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

   Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της  εγκυκλίου με  Αριθμό Πρωτοκόλου: Φ.12/275/66898/Γ1/304-2014/ΥΠΑΙΘ  που απεστάλη στα σχολεία στις 2-5-2014. Σύμφωνα με την εγκύκλιο καταργείται η αποκλειστική ανάθεση του μαθήματος της θεατρικής αγωγής στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ΠΕ 32 και 18.41 και θεωρείται δυνατή η διδασκαλία του από συναδέλφους δασκάλους του κλάδου ΠΕ70, και μάλιστα χωρίς να προαπαιτούνται ειδικές σπουδές επί του αντικειμένου παρά μόνο σεμινάρια, των οποίων η διάρκεια, ο εκπαιδεύων φορέας, η ποιότητα και το ακριβές περιεχόμενο δεν κατονομάζονται.

Είναι προφανές πως μια τέτοια εξέλιξη μας βρίσκει απολύτως αντίθετους, εφόσον:

Α. Το μάθημα της θεατρικής αγωγής, που τόσο εύλογα επαινείται ο παιδαγωγικός του ρόλος από την αποσταλείσα εγκύκλιο, υποβιβάζεται σε δραστηριότητα χωρίς επιστημονικό προσδιορισμό και παιδαγωγικό/διδακτικό στόχο, εφόσον θεωρείται επαρκής για τη διδασκαλία του ακόμη και η ερασιτεχνική ενασχόληση με το θέατρο εν γένει. Και τούτο διότι η αναφερόμενη προϋπόθεση να έχουν παρακολουθηθεί από τον διδάσκοντα κάποια «σχετικά με τη θεατρική αγωγή σεμινάρια» θα μπορούσε, ως διατυπώνεται, να συμπεριλαμβάνει σεμινάρια σκηνοθεσίας, αγωγής του λόγου/ορθοφωνίας, σκηνογραφίας, υποκριτικής, θεατροπαιδαγωγικής, δραματοθεραπείας κ.λπ, τα οποία μπορεί να έχουν διδαχθεί από δραματικές σχολές, πανεπιστημιακά τμήματα, ιδιώτες ηθοποιούς, ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ή ενδεχομένως δημοτικά πολιτιστικά κέντρα και θεατρικά εργαστήρια.

Β. Τυχόν έλλειψη εκπαιδευτικών ΠΕ32 ή και 18.41 από σχολεία κατά πάσα πιθανότητα δεν οφείλεται ούτε σε έλλειψη άνεργων αποφοίτων των σχετικών πανεπιστημιακών τμημάτων, ούτε βέβαια και σε απροθυμία τους να εργαστούν.Υπενθυμίζουμε πως οι αιτούντες κάθε χρόνο εργασία συνάδελφοί μας υπερβαίνουν κατά πάρα πολύ τις προκηρυσσόμενες θέσεις. Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν το υπουργείο προτίθεται να μειώσει αντί να αυξήσει τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και προετοιμάζεται να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν με τον ανωτέρω πρωτότυπο μεν, ανεπιστημονικό δε και αντιπαιδαγωγικό τρόπο.

Γ. Πέραν τούτων, η εγκύκλιος έρχεται σε αντίθεση με την υπ` αριθμόν Φ.12/879/88413/Γ1/20-7-2010/20-7-2010, (ΦΕΚ 1139/2010, τ.Β΄) Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Διδασκαλία- πρόγραμμα σπουδών των νέων διδακτικών αντικειμένων που θα εισαχθούν στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία που θα λειτουργήσουν με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ)- επανεξέταση & επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων και οδηγιών για τα διδακτικά αντικείμενα του ολοήμερου προγράμματος», στην οποία δίνονται οδηγίες για τα νέα διδακτικά αντικείμενα που εισήχθησαν στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία που λειτουργούν με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Α.Ε.Π.).

   Επομένως η εγκύκλιος που απεστάλη, πέραν του ότι θίγει κάποια από τα εναπομείναντα εργασιακά μας δικαιώματα, συνιστά πλήγμα στο ίδιο το μάθημα της θεατρικής αγωγής και στο δικαίωμα των μαθητών μας να το διδάσκονται με υπευθυνότητα και επάρκεια. Μολονότι η εγκύκλιος δεν πρωτοτυπεί έναντι της γενικής κατεύθυνσης της πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου, τόσο ως προς την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα για όλους, όσο και ως προς την επιδιωκόμενη ποιότητα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλα τα παιδιά του λαού μας, είμαστε αναγκασμένοι να απαιτήσουμε την άμεση ανάκλησή της, ώστε να υπερασπιστούμε την εργασιακή ύπαρξη και την επιστημονική μας αξιοπρέπεια.

Ζητούμε:
α) Την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης και προκλητικής εγκυκλίου.
β) Την αλλαγή πολιτικής του υπουργείου στην κατεύθυνση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους τους εκπαιδευτικούς, με κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, ώστε να αρχίσει να συντελείται πραγματική και ουσιαστική πρόοδος στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

   Δεδομένης της πρόσφατης ανάληψης από μέρους σας των καθηκόντων του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητούμε άμεσα συνάντηση μαζί σας με σκοπό να σας γνωστοποιήσουμε τις θέσεις και τα αιτήματα του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

   Αναμένουμε την απάντησή σας εντός της νόμιμης προθεσμίας.

Με τιμή

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Ο Πρόεδρος
Νεόφυτος Παναγιώτου

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Η.

Η Β΄ Αντιπρόεδρος
Υρώ Μανέ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: