ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΚΠΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με αφορμή τη δημοσίευση ΦΕΚ που αφορά την αναγνώριση παιδαγωγικής επάρκειας για του αποφοίτους του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ από την χρονιά 2013-2014 και εφεξής θέλουμε να θυμίσουμε τα παρακάτω:
· Τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών με ΦΕΚ έχουν χαρακτηριστεί καθηγητικές σχολές και παρέχουν παιδαγωγική επάρκεια στους αποφοίτους τους.
· Ο νόμος Διαμαντοπούλου το 2010 καθιέρωνε ως απαραίτητο προσόν για διορισμό σε θέση εκπαιδευτικού την παιδαγωγική επάρκεια και μοναδικό τρόπο την επιτυχία  στον ΑΣΕΠ.
· Η παιδαγωγική επάρκεια με βάση τον νόμο Διαμαντοπούλου παρέχεται από συγκεκριμένες σχολές (π.χ. παιδαγωγικό δημοτικής εκπαίδευσης) ή με την κατοχή πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας που σύμφωνα με τον νόμο παρέχουν τα τμήματα ή έχει στην κατοχή του ο ενδιαφερόμενος με την ολοκλήρωση συγκεκριμένου κύκλου σπουδών.
· Επιπλέον για τους αποφοίτους καθηγητικών σχολών που από εφαρμογής του νόμου έπρεπε να έχουν το πιστοποιητικό υπήρχε η πρόβλεψη να θεωρείται ότι έχουν επάρκεια για τους επόμενους (του έτους 2010) διενεργούμενους ΑΣΕΠ.
· Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. είχε ταχθεί εναντίον του συγκεκριμένου νόμου τόσο γενικά όσο ειδικά για το άρθρο που αφορούσε την παιδαγωγική επάρκεια.
· Από το 2010 έως σήμερα δεν έχει γίνει ΑΣΕΠ. Η δια της άτοπον επαγωγής σκέψη ότι αν είχαν γίνει ΑΣΕΠ η παιδαγωγική επάρκεια κάλυπτε τους θεατρολόγους έως το 2014 και άρα τώρα εν έτη 2015 και μολονότι διαγωνισμός δεν έχει γίνει, δεν την έχουμε είναι το λιγότερο αστεία.
· Έχουμε λάβει επίσημες διαβεβαιώσεις, από τους υπευθύνους των τμημάτων ότι τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου προχώρησαν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.) για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών τους, ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις του νόμου Διαμαντοπούλου. Δυστυχώς προχώρησαν σε αυτές τις ενέργειες μεμονωμένα το καθένα και όχι από κοινού εξ’ ου και η δημοσίευση του ΦΕΚ που αφορά μόνο το τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Και δυστυχώς εξ’ όσων γνωρίζουμε δεν έχει επιδιωχθεί παράλληλα με τις προσπάθειες για παιδαγωγική κατάρτιση των τωρινών αποφοίτων πρόβλεψη για τους μέχρι τώρα απόφοιτους η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται στην εκπαίδευση με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ωρομίσθιοι, ΕΣΠΑ) από το 2002 χωρίς το περιβόητο πιστοποιητικό.

Με βάση τα παραπάνω και τις πρόσφατες πολιτικές αλλαγές ο Π.Ε.ΣΥ.Θ., θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. προκειμένου να τεθούν όλα τα παραπάνω, η αταλάντευτη θέση μας ότι τα τμήματά μας όλα αυτά τα χρόνια μας εξόπλιζαν επαρκώς και επιτυχημένα με παιδαγωγικές γνώσεις και τεχνικές και οι πάγιες διεκδικήσεις μας για:
· Μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
· Μόνιμη εργασία για όλους τους απόφοιτους Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου της χώρας.

Με εκτίμηση το Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: