Προτάσεις Π.Ε.ΣΥ.Θ. για τις υποχρεωτικές μετατάξεις το καλοκαίρι του 2014
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,
Επικοινωνούμε μαζί σας για το επίμαχο θέμα των μετατάξεων συναδέλφων μας από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση πέρσι το καλοκαίρι υπό το καθεστώς της υποχρεωτικότητας.
Μια από τις αντεργατικές διατάξεις που υιοθετήθηκαν από τις κυβερνησεις των προηγούμενων ετών στα πλαίσια των μνημονίων ήταν η λεγόμενη κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Με λίγα λόγια το κράτος εργοδότης μπορεί τώρα να καλύπτει τα παρουσιαζόμενα κενά όχι με προσλήψεις αλλά με την υποχρεωτική μετάταξη συναδέλφων ακόμα και στην άλλη άκρη της Ελλάδας, την οποία δε μπορούν να αρνηθούν υπό το φόβο της διαθεσιμότητας ή της απόλυσης.
Συνέπεια αυτού του νόμου ήταν και η υποχρεωτική μετάταξη των ελάχιστων συναδέλφων θεατρολόγων (66 συγκεκριμένα) που είχαν προσληφθεί αρχής γενομένης από το 2009 με όρους μόνιμης και σταθερής εργασίας. Οι μετατάξεις τους έγιναν χωρίς διαφάνεια και χωρίς να τηρηθεί σειρά μοριοδότησης, εφόσον δεν υπήρχαν οργανικές θέσεις στην πρωτοβάθμια ώστε να τηρηθεί κανονική διαδικασία, ενώ πολλοί συνάδελφοι δεν έκαναν σχετική αίτηση, είτε από επιλογή, είτε λόγω άγνοιας, είτε από φόβο και πάλι. Συγκεκριμένα το σκηνικό στο υπουργείο θύμιζε το λιγότερο «Θέατρο του Παραλόγου» καθώς στις συνεχείς διαμαρτυρίες του συλλόγου μας για τα «ανορθόδοξα» κενά που είχαν δημοσιευτεί απευθείας από το γραφείο του τότε Υπουργού κύριου Αρβανιτόπουλου, βρίσκαμε μόνο κλειστές πόρτες και όχι ευήκοα ώτα. Αυτό έχει δημιουργήσει ενστάσεις σχετικά με τις τοποθετήσεις και αδικίες μεταξύ των μεταταγμένων.
Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκαν δύο διαπιστωτικές πράξεις (Αύγουστο και Νοέμβριο του 2014), η πρώτη σε περιοχές που περιελάμβανε η αρχική κλήση του Υπουργείου για τους αιτούντες μετάταξη-περιοχές επιτρέψτε μας να σημειώσουμε πλήρως αναντίστοιχες των πραγματικών αναγκών, η δεύτερη σε κενά-περιοχές που ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν, ουδέποτε το σύνολο των συναδέλφων είχε γνώση ότι μπορεί να αιτηθεί μετάταξη σε αυτές και είτε δεν έκανε αίτηση, είτε κατέληξε στις περιοχές της πρώτης διαπιστωτικής πράξης.
Το τοπίο για τον δικό μας κλάδο επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε είναι πλήρως διαφορετικό από των υπολοίπων κλάδων που υποχρεώθηκαν σε μετάταξη. Οι διορισμένοι στον κλάδο μας είναι μόλις 66 άτομα, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας στα οποία διδάσκεται το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής-σχολεία ΕΑΕΠ- είναι 1300 σε όλη την Ελλάδα. Οι συνάδελφοι μας όλα αυτά τα χρόνια και από καταργήσεως εδώ και δύο χρόνια του μαθήματος «Στοιχεία Θεατρολογίας» από το Λύκειο κατά κύριο λόγο υπηρετούσαν με καθεστώς απόσπασης σε περιοχή των συμφερόντων τους εξυπηρετώντας τις ανάγκες των Ελληνικών Δημόσιων Σχολείων. Οι μετατάξεις λοιπόν θα μπορούσαν να γίνουν για όλους με τους ίδιους όρους, με απόλυτη διαφάνεια, σε πραγματικά κενά.
Αντιλαμβάνεστε την αδικία που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι, την ψυχολογική φθορά και το προσωπικό –για τον καθένα τους-κόστος.
Η επίλυση του ζητήματος μπορεί να προέλθει από την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της κινητικότητας, της διαθεσιμότητας και της εργασιακής ανασφάλειας στο δημόσιο τομέα. Σε αυτά τα πλαίσια, και σε ό,τι αφορά στο κλάδο μας ΠΕ32 ζητούμε:
· Όλοι οι συνάδελφοι που μετατάχθηκαν υπό το φόβο της απόλυσης να μπορούν να γυρίσουν αμέσως στην προηγούμενη θέση τους εφόσον το επιθυμούν.
· Να καλέσετε άμεσα και πριν την λήξη του σχολικού έτους σε δεύτερο κύκλο μετατάξεων τους υπολειπόμενους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς καθώς και όσους συναδέλφους μας έχουν ήδη μεταταχθεί και επιθυμούν να παραμείνουν στην Πρωτοβάθμια δημιουργώντας άμεσα οργανικές θέσεις για το σύνολο των μεταταγμένων και τοποθετώντας τους με ενιαία μοριοδότηση μέσα από πινάκα μορίων.
· Να ενταχθεί άμεσα στο πρόγραμμα μαθημάτων του Γυμνασίου και του Λυκείου μάθημα Θεατρικής Αγωγής, στα πλαίσια της αισθητικής αγωγής, και να γίνουν προσλήψεις συναδέλφων για τη διδασκαλία του.
· Να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις θεατρολόγων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με βάση την αρχή 1 θεατρολόγος ανά σχολική μονάδα και να προσληφθούν συνάδελφοι για την κάλυψη των αναγκών με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.
Θεωρούμε πως μόνο τα παραπάνω μπορούν να θεραπεύσουν την αδικία που υπέστησαν οι συνάδελφοι μας και με γρήγορη και διαφανή διαδικασία να μεταταχθούν εφόσον το επιθυμούν όλοι σε περιοχές των συμφερόντων τους ικανοποιώντας τις ανάγκες των Ελληνικών Σχολείων.
1 σχόλιο