Προς
1. Τμήματα Θεάτρου και Θεατρικών Σπουδών
2. Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.)
3. Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.)
4. Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ)
5. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Κοζάνης, Βόλου, Ιωαννίνων, Κρήτης, Β. Αιγαίου
5. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών
6. Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων
7. Σύλλογοι Φοιτητών Τμημάτων Θεάτρου και Θεατρικών Σπουδών
8. Σύλλογοι Αποφοίτων Πάτρας και Θεσσαλονίκης
9. Σωματεία Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου και Κ.Θ.Β.Ε.
10. Σύνδεσμος Αποφοίτων Δραματικών Σχολών
11. Σωματείο κινηματογραφιστών μικρού μήκους «Μικρό»
Θέμα: Υποστήριξη επαναλειτουργίας Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ως επιστημονικός και πολιτιστικός φορέας, οφείλουμε να καταγγείλουμε την απαράδεκτη κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί σχετικά με το αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου.
Το ΚΜΕΕΘ, που ιδρύθηκε το 1938 από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, συνιστά ένα μοναδικό στο είδος του οργανισμό, αφού μέσα από τα αρχεία, τη βιβλιοθήκη και τα εκθέματά του παρελαύνει όλη η ιστορία του ελληνικού θεάτρου και των ανθρώπων του, η λαμπρή προσφορά τους στην τέχνη και τους κοινωνικούς αγώνες, ένα σπουδαίο και σπάνιο εκπαιδευτικό και μελετητικό-ερευνητικό υλικό για την ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης. Και ο πλούτος αυτός, αντί να είναι προσβάσιμος δωρεάν στον ελληνικό λαό στον οποίο ανήκει και στους ερευνητές της ιστορίας του, αντί να φυλάσσεται και να διατηρείται στις κατάλληλες συνθήκες, έχει αφεθεί να καταστρέφεται σε έναν άθλιο χώρο, χωρίς καμία μέριμνα. Το ΚΜΕΕΘ απειλείται άμεσα με ανεπανόρθωτη καταστροφή των ιστορικών εκθεμάτων του και του πολύτιμου αρχείου του. Η μούχλα, τα έντομα και τα τρωκτικά είναι πλέον οι μοναδικοί επισκέπτες στον υπόγειο χώρο του παλιού νεκροτομείου της Αθήνας, στον οποίο «πετάχτηκε», καθώς δε διαθέτει ιδιόκτητο χώρο.
Όπως είναι φανερό, η κατάσταση αυτή δεν γίνεται να συνεχιστεί. Αφενός βάζει αξεπέραστα εμπόδια στην ερευνητική δουλειά μας ως επιστημόνων του θεάτρου, καθώς και στην αντίστοιχη ιστορική έρευνα και καλλιτεχνική μελέτη και επιμόρφωση, αφετέρου θα οδηγήσει σύντομα στην απόλυτη καταστροφή του αρχείου! Θα πρόκειται κυριολεκτικά για έγκλημα.
Στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ξυδάκης ανέφερε πως το ζήτημα δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά στη σχέση του Θεατρικού Μουσείο με την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, μια σχέση ανύπαρκτη πλέον, εφόσον το μουσείο δε στεγάζεται πια στο κτίριο της Ένωσης.
Ο μόνος τρόπος για να σωθεί εγκαίρως η ιστορία του ελληνικού θεάτρου είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση αμέσως σε στέγασή του σε δημόσιο κατάλληλο χώρο, με όλες τις προδιαγραφές για τη διατήρηση του αρχείου, να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να ανοίξει το μουσείο ξανά για την έρευνα και για κάθε ενδιαφερόμενο στα πλαίσια λειτουργίας ενός δημόσιου και δωρεάν φορέα. Ο πλούτος του μουσείο ανήκει στον ελληνικό λαό.
Καλούμε όλα τα σωματεία των εργαζομένων στον πολιτισμό, τους πολιτιστικούς και μορφωτικούς φορείς και τα πανεπιστήμια σε συντονισμό μαζί μας με τα εξής αιτήματα:
1. Να εξασφαλίσει το υπουργείο κατάλληλο χώρο στέγασης του ΚΜΕΕΘ, που θα καλύπτει όλες τις υψηλών προδιαγραφών απαιτήσεις για την ασφαλή φύλαξη-συντήρηση, εμπλουτισμό και δημόσια έκθεση των αρχείων και εκθεμάτων του.
2. Να καταβάλει άμεσα τα ποσά που απαιτούνται για την εξόφληση των χρεών του ΚΜΕΕΘ και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων του. Να πάρει μέτρα για τη μετατροπή του από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ -εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων με μόνιμο προσωπικό και ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό- ως αναγκαία προϋπόθεση για να παίξει το ρόλο του στη διάσωση της θεατρικής μας κληρονομιάς και την εξέλιξή της.
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ.