ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σίγουρα στις βιβλιοθήκες μας έχουμε λίγα ή περισσότερα βιβλία που αφορούν το αντικείμενο της εργασίας μας (θεωρητικά βιβλία για το θέατρο αλλά και θεατρικά έργα) και τα οποία δεν έχουμε διαβάσει πλήρως, ενώ επίσης υπάρχουν και εκατοντάδες άλλα αντίστοιχα βιβλία που θα θέλαμε να είχαμε διαβάσει και υπάρχουν στις Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και αλλού. Γι’ αυτό σας καλούμε να τα διαβάσουμε όλοι μαζί στη Λέσχη Ανάγνωσης Θεατρικού Βιβλίου που οργανώνει ο ΠΕΣΥΘ. Μία φορά το μήνα θα μαζευόμαστε στα γραφεία του Συλλόγου (Νευροκοπίου 18, Αθήνα) κι εκεί θα συμβαίνουν εναλλάξ ανά μήνα τα εξής:

α) Κάποιος/α συνάδελφος θα έχει αναλάβει να διαβάσει ένα θεωρητικό βιβλίο θεατρολογίας, θεωρίας θεάτρου, σκηνοθεσίας, υποκριτικής κτλ και θα κάνει μια αναλυτική παρουσίασή του. Στη συνέχεια θα γίνεται συζήτηση πάνω στο βιβλίο και θα τίθενται ερωτήσεις που έχουν προκύψει από τη μελέτη και την παρουσίαση. Ενδεικτικά, αναφέρονται βιβλία όπως: Γκροτόφσκι, Για ένα φτωχό θέατρο / Μπρουκ, Η άδεια σκηνή / Μπάρμπα, Το χάρτινο κανό κ.ά. Θα είναι καλό για όσους θα συμμετέχουν στη Λέσχη Ανάγνωσης να ενημερώνονται από πριν για το βιβλίο που θα παρουσιάζεται κάθε φορά και να έρχονται στη συνάντηση ενημερωμένοι για το αντικείμενο και το γενικό περιεχόμενο του βιβλίου, έτσι ώστε η συζήτηση και η εμβάθυνση να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όλους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, θα έχει η παρουσίαση από Πανεπιστημιακούς δασκάλους ή διδακτορικούς φοιτητές των βιβλίων που αποτελούν αντικείμενα της έρευνάς τους.
β) Ολοκληρωμένες αναγνώσεις θεατρικών έργων που όλοι θα θέλαμε να έχουμε διαβάσει, αλλά για κάποιο λόγο δεν το έχουμε κάνει. Οι αναγνώσεις αυτές θα γίνονται από τα μέλη που θα συμμετέχουν κάθε φορά στη Λέσχη Ανάγνωσης, από φωτοαντίγραφα που θα χορηγεί ο Σύλλογος, χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη προετοιμασία και αν υπάρχει διάθεση, θα ακολουθεί συζήτηση σχετική με το έργο, τις παραστάσεις του και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει.

Προαιρετικά, οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης Θεατρικού Βιβλίου θα συνοδεύονται από ένα ποτήρι κρασί, ως μακρινή ανάμνηση των αρχαίων συμποσίων.
Για να ξεκινήσουν οι βραδιές της Λέσχης Ανάγνωσης τα μέλη του Συλλόγου καλούνται μέσα στον Οκτώβριο να προτείνουν βιβλία που οι ίδιοι/ες είναι διατεθειμένοι/ες να διαβάσουν και να παρουσιάσουν στους υπόλοιπους, καθώς και θεατρικά έργα που θα ήθελαν να ακούσουν. Στο τέλος Οκτωβρίου θα καταρτιστεί η λίστα και το πρόγραμμα των συναντήσεων της Λέσχης και θα ανακοινωθούν οι εισηγητές, έτσι ώστε η πρώτη συνάντηση να γίνει μέσα στο Νοέμβριο. Ανάλογα με την απήχηση που θα έχει η Λέσχη Ανάγνωσης και τις προτάσεις που θα γίνουν, οι συναντήσεις της μπορεί να γίνονται συχνότερα, ακόμη και ανά δεκαπενθήμερο. 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: