Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την παράσταση «Κορίτσια σαν και αυτά» του Evan Placey σε σκηνοθεσία Κατερίνας Σκουρλή την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 στις 17.00 στο Θέατρο Γκλόρια – (Μικρό Γκλόρια) Ιπποκράτους 7, Αθήνα (Στάση Μετρό «Πανεπιστήµιο»). Μετά το πέρας της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές. Παρακαλούμε για την έγκαιρη κράτηση της θέσης μέσω mail στο info@pesyth.gr. και pesyth@pesyth.gr
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Τον Οκτώβριο του 2012, η δεκαπεντάχρονη Amanda Todd αυτοκτόνησε στον Καναδά. Λίγο νωρίτερα είχε ανεβάσει ένα βουβό βίντεο στο youtube, ένα βίντεο που μέχρι σήμερα έχει προβληθεί περισσότερες από 19.000.000 φορές. Κρύβοντας το πρόσωπο της και χρησιμοποιώντας χειρόγραφες κάρτες, με καρδούλες αντί για τόνους και στρογγυλά κοριτσίστικα γράμματα, η Amanda περιέγραψε σ’ αυτό το 9λεπτο βίντεο την ιστορία της ή καλύτερα τον βασανισμό που υπέστη, από τη στιγμή που αποφάσισε να δείξει το στήθος της σ’ έναν άγνωστο μέσω webcam. Ήταν, τότε, 12 χρονών.
Το «Κορίτσια σαν κι αυτά» τουEvan Placey είναι μια ιστορία εμπνευσμένη από την Amanda Todd. Είναι το χρονικό μιας τάξης κοριτσιών που ξεκινάνε μαζί στα πέντε τους και έως τα δεκαέξι τους αποτελούν μία αδιάσπαστη, ισχυρή ομάδα. Μέχρι την στιγμή που η γυμνή φωτογραφία μιας από αυτές, της Σκάρλετ, θα διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Αυτά τα κορίτσια, οι φίλες της, οι συμμαθήτριες της, θα την πολεμήσουν, θα την διασύρουν, θα την απομονώσουν. Η Σκάρλετ όμως θα επιβιώσει.
Το «Κορίτσια σαν και αυτά» είναι στην πραγματικότητα μία ιστορία για την σημερινή αδηφάγα κοινωνία που χρησιμοποιεί όλους τους τρόπους για να εξοντώνει το διαφορετικό και να ομαδοποιεί συμπεριφορές και χαρακτήρες. Η απαξίωση των ανθρώπων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, η ικανότητα του να μετατρέπεις την θαυμαστή ανακάλυψη του διαδικτύου σε νεκροταφείο αξιοπρέπειας και επικοινωνίας. Η μετατροπή της άμεσης πληροφόρησης σε άμεση παραπληροφόρηση. Για να συνθλίψουμε τον άνθρωπο. Για να τον καταστήσουμε άβουλο και βολικό. Για να αναδειχτούμε τελικά πατώντας πάνω στα γυρτά κορμιά των άλλων.
1) Μπορεί πράγματι να τα βγάλεις πέρα με το bullying;
2) Το να ασκήσεις bullying σου εξασφαλίζει κάτι για την μεταγενέστερη ζωή σου;
3) Είναι λύση το να μην μιλάς και να επιλέγεις την φυγή;
4) Οι παρατηρητές τέτοιων φαινομένων ποια και πόση ευθύνη φέρουν;
5) Ποια είναι η δύναμη της μάζας; Έχει την ίδια έννοια με την ομάδα;
Το «Κορίτσια σαν κι αυτά» δεν είναι απλά άλλη μία ιστορία bullying, είναι μια ιστορία δικαίωσης και ελπίδας, για το πόσα μπορείς να πετύχεις όταν παλεύεις με βάση τα ιδανικά σου.
Σκηνοθεσία:Σκουρλή Κατερίνα
Μετάφραση:Διαμαντοπούλου Τζούλια, Δελιάδη Αθηνά, Κυριακού Βαγγέλης
Δραματουργική Επεξεργασία:Κυριακού Βαγγέλης
Σκηνικά-Κοστούμια:Βαρδαβά Ελένη
Βίντεο:Χαΐδαλής Κώστας
Φωτισμοί: Κασιμάτης Δημήτρης
Επιμέλεια Μουσικής:Παπαγκίκας Γιάννης
Βοηθός Σκηνοθέτη:Μεγαλόπουλος Θανάσης
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Δελιάδη Αθηνά, Διαμαντοπούλου Τζούλια, Κουμπαρούλη Ειρήνη, Σαΐτη Μαρλέν, Σχοινά Φένια, Τίκου Δανάη