ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ!

Στην πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μία σκηνοθέτις, ένας αφοσιωμένος θίασος ανέβασαν την παράσταση «Ισορροπία του Nash» , μία παράσταση βασισμένη στο κείμενο του Καμύ «Δίκαιοι» και στα ημερολόγια του καταδικασμένου για τρομοκρατία Σάββα Ξηρού. 
Παρότι η σκηνοθέτις και ο Διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής εξήγησαν προς πάσα κατεύθυνση πως η παράσταση υπερασπίζεται την αξία της ανθρώπινης ζωής, πως η τελευταία φράση «καμία ιδέα δεν είναι αρκετή, για να δικαιολογήσει εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής», πως δεν ασχολείται με την τρομοκρατία και την 17η  Νοέμβρη γίναμε για μία ακόμη φορά μάρτυρες των όπου γης – πατρίς αυτόκλητων  κριτικών θεάτρου και «θεματοφυλάκων» της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ευαισθησίας…
Δημοσιογράφοι και πολιτικοί, ακόμα και ο  Αμερικανός πρεύσβης πριν καν δουν την παράσταση έσπευσαν να την καταδικάσουν και να αποδώσουν προθέσεις και χειρισμούς που η Πειραματική Σκηνή ουδέποτε εξυπηρέτησε.
Είναι αδιανόητο αλλά εν έτει 2016 η Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου πήρε την απόφαση να ακυρώσει την συνέχεια των παραστάσεων! Όλοι οι παραπάνω ειδικοί πίεσαν και τρομοκράτησαν καλλιτέχνες και τελικά η ελευθερία έκφρασης, το αυτονόητο δικαίωμα του καλλιτέχνη στην έκφραση και στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα έγινε βορά των ειδικών αυτόκλητων «κριτικών Θεάτρου» .
Η Εθνική Σκηνή Θεάτρου οφείλει να διασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης και να αποτελεί «σκηνή» δημόσιου και δημοκρατικού διάλογου.
Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων καταγγέλλει την επίθεση που δέχτηκε η εν λόγω παράσταση.
Ως άνθρωποι του Θεάτρου υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη και όχι λογοκριμένη καλλιτεχνική δημιουργία.

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων-Π.Ε.ΣΥ.Θ. 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: