ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΠΕΘ

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Την Τετάρτη 25 Μαΐου, ο πρόεδρος και η ταμίας του Π.Ε.ΣΥ.Θ. συναντήθηκαν, μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Αποφοίτων Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., με τον διευθυντή σπουδών του υπουργείου παιδείας, κο Γιάννη Κουφόπουλο, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με το μάθημα της θεατρικής αγωγής (μείωση ωρών, ανάθεση στον δάσκαλο). Στη συζήτηση παρευρέθηκε για λίγο και ο σύμβουλος του υπουργού Ν. Φίλη κος Θέμης Δημητρακόπουλος.

Ο κύριος Κουφόπουλος αιτιολόγησε την περικοπή το μαθήματος από την Ε΄ και Στ΄ ως πρόταση του ΙΕΠ και ξεκαθάρισε πως τουλάχιστον για το επόμενο έτος δεν θα αλλάξει (παρόλο που ο ίδιος διαφωνεί και έστειλε – όπως είπε- σχετικό υπόμνημα στο ΙΕΠ). Επεσήμανε πως πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο (άγνωστο όμως ποσών χρόνων), και πως επιθυμία της πολιτείας είναι να εισάγει την θεατρική εκπαίδευση, έστω και μειωμένη, σε όλα τα σχολεία της χώρας, και γι’ αυτό το λόγο προχώρησαν στην κατάργηση την σχολείων ΕΑΕΠ με τα οποία διαφωνούσαν εξαρχής, και την εφαρμογή ενός ενιαίου ολοήμερου σχολείου.

Στην επίμονή μας τοποθέτηση πως πέραν της μείωσης των ωρών, το μάθημα βάλλεται και από το γεγονός της ανάθεσής του στον δάσκαλο -και έτσι τόσο παιδαγωγικά το μάθημα υποβαθμίζεται όσο και κοινωνικά μερικοί εκατοντάδες άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία- ο κύριος Κουφόπουλος μας παρέπεμψε στις δηλώσεις Φίλη της 24.5, όπου ο υπουργός διευκρίνισε πως το ολοήμερο θα ανοίξει τελικά σε περισσότερα παιδιά χωρίς περιορισμούς, και άρα τα πλεονάσματα δασκάλων δεν θα είναι τόσα ώστε να χρειαστεί να αναλάβουν μαθήματα ειδικοτήτων.

Στην επισήμανση μας πως, ασχέτως πρόθεσης, γνωρίζουμε πως το κονδύλι ΕΣΠΑ είναι ουσιαστικά εκμηδενισμένο, και άρα για ποιες προσλήψεις αναπληρωτών μιλάμε, ο κος Κουφοπουλος επιβεβαίωσε πως το ΕΣΠΑ 2014-20 για την εκπαίδευση έχει ξοδευτεί ήδη από το 2013. Παρ’ ολ’ αυτά, τοποθετήθηκε υπέρ της πρόσληψης αναπληρωτών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, πάνω κάτω στα φετινά όρια, χωρίς βέβαια να δεσμευτεί με αριθμούς ή σίγουρες απαντήσεις. Υπέρ αυτής της απόφασης τάχθηκε και ο κύριος Δημητρακόπουλος. 

Συνάδερφοι, πρόκειται, αδιαμφισβήτητα, για μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της θεατρικής εκπαίδευσης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που γίναμε μάρτυρες διάψευσης των όποιων κυβερνητικών διαβεβαιώσεων. Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. δεν εφησυχάζει, θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του, προκειμένου να διεκδικήσει το καλύτερο για το παρόν και το μέλλον της θεατρικής αγωγής στο ελληνικό σχολείο. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: