ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΤΗΝΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΤΗΝΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

Είναι γεγονός πως η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών: απροκάλυπτη επίθεση στο Δημόσιο Σχολείο, επίθεση και βαρβαρότητα στους εκπαιδευτικούς, υποβάθμιση της εκπαίδευσης και  βαρύτατο πλήγμα αν όχι απώλεια για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση.

Ειδικότερα η Υ.Α. Φίλη στην εφαρμογή της αποδεικνύεται ακόμα χειρότερη από τη θεωρία της όπως την είχαμε περιγράψει όταν δημοσιεύτηκε. Το Νέο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο κουτσουρεύοντας ώρες από όλα τα δημιουργικά μαθήματα Τέχνης (κατάργηση της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ & ΣΤ΄ τάξη, μείωση των ωρών της Μουσικής συνολικά για το Δημοτικό, υποβάθμιση των Εικαστικών) έρχεται να υπογραμμίσει πλέον και όχι απλώς να αποκαλύψει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης: σχολείο φτηνό, σχολείο «λίγο», σχολείο με ό,τι περισσέψει όπου περισσεύει και ωρολόγιο πρόγραμμα για δυνατούς λύτες αφού το κατέβασμα των δασκάλων τάξης στο ολοήμερο καθιστά αδύνατη την παρουσία του δασκάλου στο τμήμα του τις πρώτες ώρες και οι παιδαγωγικές αρχές πηγαίνουν περίπατο…

Και φυσικά η ανάληψη των μαθημάτων των Εικαστικών, της Μουσικής, της Θεατρικής Αγωγής (ακόμα και της Φυσικής Αγωγής) από δασκάλους όπως προβλέπει η Υ.Α. μεταμόρφωσε το σχολείο σε ζούγκλα, τους συναδέλφους μεταξύ μας σε αντιπάλους και υποβάθμισε σημαντικά τα μαθήματα Αισθητικής Αγωγής σε μέσο και όχι αυτόνομα γνωστικά αντικείμενα που έχουν το δικό τους αλφάβητο και αξία ξεχωριστή στο Ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.

Στην κινητοποίηση που είχαμε πραγματοποιήσει από κοινού τα σωματεία Αισθητικής Αγωγής τον Μάιο απαιτώντας την απόσυρση της ΥΑ και το χωρίο ειδικά για τα μαθήματα Αισθητικής Αγωγής, λάβαμε την απάντηση πως η ελπίδα του Υπουργείου είναι η ανάληψη αυτή να μην ξεπεράσει τον μήνα Σεπτέμβριο και πως χαρακτηρίζεται ικανοποιητική. Ήρθε λοιπόν ο Σεπτέμβρης και οι κουτσουρεμένες και πάλι προσλήψεις αναπληρωτών  άφησαν ανικανοποίητα τα 2/3 των αναγκών που οι διευθύνσεις εκπαίδευσης δήλωσαν τον Ιούνιο και τα κενά του Σεπτεμβρίου σε σχέση με του Ιουνίου συρρικνώθηκαν σημαντικά καθώς πριν ακόμα γίνουν οι προσλήψεις το Υπουργείο κάλεσε συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν και να κάνουν κατανομή τμημάτων και ανάθεση ωρών.

Και δυστυχώς η απειλή της μετακίνησης, οι υπεραριθμίες πίεσαν τους μόνιμους συναδέλφους δασκάλους και η ικανοποιητική κατάσταση που περιέγραφε το Υπουργείο για τις αρχές Σεπτεμβρίου έγινε καθεστώς. Χαρακτηριστικά: στον νομό Κιλκίς οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (όσοι ελάχιστοι προσλήφθηκαν για να ξεκινήσει πανηγυρικά η σχολική χρονιά «χωρίς ελλείψεις μετά από 30 χρόνια») τοποθετήθηκαν μόνο σε ολοήμερη ζώνη λειτουργίας καθώς οι πρωινές ώρες έχουν δοθεί όλες σε δασκάλους. Η Εύβοια και η Μυτιλήνη συρρίκνωσε τα κενά της κατά 80% σε σχέση με πέρσι όταν τα σχολεία που έχουν ανάγκη ειδικοτήτων διπλασιάζονται. Σε όλη την Ελλάδα σχολεία του ίδιου Δήμου είναι δύο ταχυτήτων: στο ένα έχουν τοποθετηθεί οι ελάχιστοι διορισμένοι ή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (εικαστικοί, μουσικοί, θεατρολόγοι, ηθοποιοί) και στο δίπλα σχολείο οι ώρες δίνονται σε δασκάλους  και το πρόγραμμα μπαλώνεται.

Η πρακτική αυτή απαγορεύει ουσιαστικά την ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές μας που το έχουν ανάγκη με σκοπό παρουσιάζοντας μειωμένα κενά να γίνουν ακόμα λιγότερες προσλήψεις. Οι προϋποθέσεις που μπήκαν για το ολοήμερο απέκλεισαν μεγάλο αριθμό παιδιών από αυτό και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς γενικά και η κατάργηση του υπεύθυνου ολοήμερου με ξεχωριστό δάσκαλο καθιστούν αδύνατη την λειτουργία του.

Φωτεινά όμως παραδείγματα τα σχολεία της Καλύμνου και της Τήνου και αλλού ανά την Ελλάδα που αρνήθηκαν να αναλάβουν μαθήματα ειδικοτήτων οι δάσκαλοι και τα κενά εμφανίστηκαν και εμφανίζονται κανονικά. Σχολεία που κράτησαν τον επιπλέον δάσκαλο του Ολοήμερου και δήλωσαν ενισχυτική τις πλεονάζουσες ώρες των δασκάλων ικανοποιώντας τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Τα μέτρα αυτά προωθούν παραπέρα τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, με τη βασική κατεύθυνση της «αυτονομίας» της σχολικής μονάδας, με τη διαφοροποίηση των σχολείων ανάλογα με τις απαιτήσεις της τοπικής αγοράς εργασίας και τις οικονομικές δυνατότητες των γονέων ή του τυχόν χορηγού: Τα σχολεία κατηγοριοποιούνται σε «καλά» και «κακά», όσα δηλαδή δε διαθέτουν πόρους από ιδιωτικές πηγές και δεν προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό έρχεται να κουμπώσει και με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας που δε σταματά να προωθείται υπογείως από διευθύνσεις εκπαίδευσης. Και μελλοντικά, εφόσον δε θα διδάσκεται παντού το ίδιο μάθημα από τους ειδικευμένους εκπαιδευτικούς, τι εμποδίζει να είναι στη διακριτική ευχέρεια του διευθυντή ή του Δήμου η πρόσληψη ή όχι των εκπαιδευτικών, με βάση οικονομικά δεδομένα;

Ενάντια σε αυτό τον εμπαιγμό αγωνίζονται μια σειρά από σωματεία εκπαιδευτικών, τα οποία πάνε κόντρα στο κλίμα συνενοχής και ανοχής που καλλιεργούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες βοηθούν την κυβερνητική πολιτική με τη σιγή ιχθύος που προσπαθούν να επιβάλλουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ηγεσία της ΔΟΕ, η οποία προσπαθεί να σέρνει τους εκπαιδευτικούς σε ατέρμονους «διαλόγους» με την κυβέρνηση, όταν δε διαδηλώνει ανοιχτά για την υποστήριξή της όπως πέρυσι το καλοκαίρι.

Τα παραπάνω έχουν απτά αποτελέσματα:

·      Το ξεμπρόστιασμα μιας αντιεκπαιδευτικής και βαθιά αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής.
·      Την πίεση ώστε το φτηνό σχολείο του Φίλη να μην γίνει πράξη.
·      Την πίεση ώστε οι προσλήψεις αναπληρωτών και δη ειδικοτήτων να είναι αντίστοιχες των πραγματικών αναγκών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Καλλιτέχνες εικαστικοί και μουσικοί, θεατρολόγοι και ηθοποιοί,

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Μέσω των μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής το παιδί αναπτύσσει τον χαρακτήρα του, ευχαριστιέται, ανακαλύπτει κλίσεις και τις καλλιεργεί… γίνεται ένας μικρός καλλιτέχνης.

Θα υπερασπιστούμε το μορφωτικό δικαίωμα των μαθητών μας για ισότιμη εκπαίδευση.

Απαιτούμε λύση του προβλήματος με μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού εκπαιδευτικών για την πραγματική κάλυψη όλων των αναγκών.

Απαιτούμε ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο το οποίο να μορφώνει ολόπλευρα και ουσιαστικά, να διαπαιδαγωγεί με τις τέχνες και να διδάσκει την επιστημονική κατανόηση του κόσμου στους αυριανούς πολίτες, στα παιδιά μας που θα διαμορφώσουν το αύριο ανατρέποντας τη σημερινή άθλια κατάσταση.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ-ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ!
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΦΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: