Αθήνα, 14 Μαρτίου 2017
Α.Π. 2034
Προς:
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κο Γαβρόγλου.
Πρόεδρο Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Κο Χαραμή
Μέλη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Κοινοποίηση: Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών (Αθήνας, Πάτρας, Πελοποννήσου) και Θεάτρου(Θεσσαλονίκης), Προέδρους των αντίστοιχων Τμημάτων, Διδάσκοντες και Διδάσκουσες των Τμημάτων.
Θέμα: Ενοποίηση κλάδων ΠΕ 32 και ΠΕ18.41 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε του ΙΕΠ,
Κύριοι και κυρίες μέλη του ΙΕΠ
Γνωρίζουμε πως στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και τον οργανισμών του (Παλιό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο-τωρινό Ι.Ε.Π.) και υπηρεσιών του ήταν τα τελευταία χρόνια ο «εξορθολογισμός» των ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Σύμφωνα με δημοσίευμα έγκυρων εκπαιδευτικών sites, το Υπουργείο και τώρα μελετά αντίστοιχη πιθανότητα και μάλιστα στο δημοσίευμα αναρτάται και η προτεινόμενη ενοποίηση ειδικοτήτων: https://www.esos.gr/arthra/49114/shedio-me-tis-80-eidikotites-ton-kathigiton-genikis-kai-tehnikis-ekpaideysis?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Παλαιότερο σχέδιο είχε δημοσιοποιηθεί και το 2012 και το 2014 και περιελάμβανε όσον αφορά τον κλάδο μας ακριβώς την ίδια πρόταση. Δηλαδή την ενοποίηση του Κλάδου ΠΕ 32-Θεατρικών Σπουδών (σύσταση κλάδου για την Δευτεροβάθμια με την ΚΥΑ: ΔΥ/13934/12-1-2001 και ΦΕΚ 204, τ.Β’, 2-3-2001 και για την Πρωτοβάθμια με την ΚΥΑ 50200/Δ1, ΦΕΚ 1493, 4-5-2012) με τον κλάδο ΠΕ18.41 Δραματικής Τέχνης (σύσταση κλάδου στις ίδιες ΚΥΑ και ΦΕΚ). Μάλιστα στις προτάσεις για ενοποίηση συμπεριλαμβάνεται και συμπεριελαμβανόταν και κλάδος ΠΕ42-Δραματικής Τέχνης Ανώτερης Εκπαίδευσης (ανενεργός πλήρως και καταργημένος τελικά το 2007).Τα τυπικά προσόντα του κάθε κλάδου περιγράφονται στις ΚΥΑ και για τον μεν κλάδο ΠΕ32 απαιτείται κατοχή πτυχίου σχολής Θεατρικών Σπουδών ή Θεάτρου ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής (τα τμήματα είναι των κάτωθι ΑΕΙ: Καποδιστριακού, Πάτρας ή Πελοποννήσου, και Αριστοτελείου), για τον δε Δραματικής Τέχνης πτυχίο ΤΕΙ Δραματικής Σχολής ή ισότιμων αναγνωρισμένων σχολών δραματικής τέχνης της ημεδαπής ή ισότιμων πτυχίων αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής και πτυχίο παιδαγωγικής επάρκειας της ΑΣΠΑΙΤΕ. Συμπληρώνεται ότι «η ισοτιμία των πτυχίων… της ημεδαπής θα πρέπει να έχει χορηγηθεί από το ΙΤΕ (καταργημένο από το 2005).
Δεν επιθυμούμε να αντιπαρατεθούμε με κανέναν άλλο κλάδο, άλλωστε η πρόταση είναι του Ι.Ε.Π. και του Υπουργείου και όχι των κλάδων.
Αναρωτιόμαστε όμως τί ακριβώς εξυπηρετεί η ενοποίηση αυτή.
Αναφέρουμε πως διορισμένοι Θεατρολόγοι αυτή την στιγμή είναι 64 και η πλειοψηφία αυτών πήρε μετάταξη στην Πρωτοβάθμια. Οι δε συνάδελφοι διορισμένοι ηθοποιοί είναι 5 (σύμφωνα με τα στοιχεία που κατά καιρούς έχει δώσει του Υπουργείο).
Τα μαθήματα που καλούμαστε να διδάξουμε στην Πρωτοβάθμια είναι αυτό της Θεατρικής Αγωγής (για τις τάξεις Α΄ – Δ΄ Δημοτικού), στην Δευτεροβάθμια στην γενική εκπαίδευση όπου δηλώνεται ως μάθημα επιλογής το «Στοιχεία Θεατρολογίας» (από ΠΕ32) και στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία μαθήματα διαφορετικά για τον κάθε κλάδο αντικατοπτρίζοντας το διαφορετικό περιεχόμενο σπουδών και εξειδίκευσης του κάθε κλάδου.
Οι δύο αυτοί κλάδοι λοιπόν διδάσκουν στην Δευτεροβάθμια διαφορετικά μαθήματα, οι διορισμένοι συνάδελφοι αμφότερων των κλάδων είναι ελάχιστοι και πλήρως αναντίστοιχοι των αναγκών έστω αυτού του επιλεγόμενου μαθήματος στο Γενικό Λύκειο και στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά οι συνάδελφοι επίσης ελάχιστοι.
Σε επίπεδο συναδέλφων αναπληρωτών το κάλεσμα για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών είναι κοινό για όλους τους κλάδους και για τους εν λόγω κλάδους καταρτίζονται δύο ξεχωριστοί πίνακες.
Θα θέλαμε να σας αποσαφηνίσουμε πως τα πτυχία και οι σπουδές των κλάδων δεν είναι «ίδια» ή ισότιμα. Των μεν Θεατρολόγων οι σπουδές πραγματοποιούνται σε καθηγητικές σχολές ΑΕΙ τετραετούς φοιτήσεως των δεν Ηθοποιών σε Δραματικές Σχολές (δημόσιες ή ιδιωτικές) τριετούς φοιτήσεως ισότιμες των ΤΕΙ. Και οι απόφοιτοι λαμβάνουν το αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα.
Ερωτάται λοιπόν ο Υπουργός και το ΙΕΠ:
1. Η ενοποίηση των πτυχίων θα επιφέρει και εξίσωση των σπουδών και άρα και των σχολών; [πως ακριβώς θα γίνει αυτό; Έχετε επαφή με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και τις Δραματικές Σχολές ή έστω τις Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για κάτι τέτοιο;]
2. Η ενοποίηση αφορά μόνο την Δευτεροβάθμια ή και την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση;
3. Τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο θεσμικό και νομικό; Πως θα γίνουν (όταν γίνουν σε βάθος 3ετιας κατά τα λεγόμενά σας) διορισμοί;
4. Έχετε σκοπό το μέτρο αυτό να το επεκτείνετε και για τις περιπτώσεις των προσλήψεων και τοποθετήσεων αναπληρωτών;
5. Οι λεγόμενοι κοινοί κλάδοι (Πρωτοβάθμιας /Δευτεροβάθμιας) τι μοντέλο τοποθετήσεων, αναθέσεων κτλ θα ακολουθήσουν;
6. Και τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό: Τι επιδιώκετε με τις ενοποιήσεις συνολικά και ειδικότερα με τον εν λόγω κλάδους;
Για όλα τα παραπάνω ζητούμε συνάντηση με τον Υπουργό κο Γαβρόγλου και τον Πρόεδρο του ΙΕΠ κο Χαραμή.
Αναμένοντας τα απαντήσεις σας ή ανταπόκριση στο αίτημα μας για συνάντηση.
Με εκτίμηση,
Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ.
1 σχόλιο