ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ Ι.Ε.Π. ΣΤΙΣ 3/5/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Ι.Ε.Π.

Στις 3-5-2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Π.Ε.ΣΥ.Θ με τις εκπροσώπους της Μονάδας «Τέχνες» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας κυρία Μουρσελά και κυρία Μυρωνάκη.

Ετέθησαν όλοι οι προβληματισμοί μας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με την εφαρμογή Υ.Α. Φίλη (μείωση ωρών μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής, Φυσικής Αγωγής, Τ.Π.Ε. και Ξένων Γλωσσών, Ευέλικτης Ζώνης και κατάργηση Φιλαναγνωσίας) και εξειδικεύσαμε τα ζητήματα της Θεατρικής Αγωγής: κατάργηση του μαθήματος από τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του δημοτικού σχολείου και τη δυνατότητα ανάληψης του μαθήματος από δασκάλους ΠΕ 70, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο. Τονίσαμε το αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό του πράγματος, μεταφέραμε την εμπειρία της φετινής χρονιάς (είχαμε καταθέσει και σχετικό υπόμνημα) και ζητήσαμε εξηγήσεις για μία σειρά ζητημάτων:

  • Ποια γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π. συνηγορεί σε όλα τα παραπάνω; Θυμίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επικαλείται την ύπαρξη μίας τέτοιας γνωμοδότησης. Παρ’ όλες τις αιτήσεις μας από πέρυσι τέτοια γνωμοδότηση δεν έχουμε λάβει.
  • Θεωρεί το Ι.Ε.Π. ότι η Υ.Α. Φίλη και η εφαρμογή της τελικά διέχυσαν τα διδακτικά αντικείμενα της Αισθητικής Αγωγής σε όλες τις σχολικές μονάδες; Θυμίζουμε και πάλι πως λειτουργούν σχολεία τριών ταχυτήτων: κάποια που έχουν τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς για τα μαθήματα αυτά και το μάθημα διδάσκεται όπως και το αναλυτικό πρόγραμμα περιγράφει, κάποια όπου το μάθημα διδάσκεται από δασκάλους και στην ουσία δεν πραγματοποιείται και κάποια που, εξαιτίας παντελούς έλλειψης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, δεν αναπτύσσουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους.
  • Πώς γνωμοδοτεί τώρα το Ι.Ε.Π. σε σχέση με την επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού και τη διδασκαλία της αποκλειστικά από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους ΠΕ 32 και ηθοποιούς ΠΕ 18.41;
  • Πώς τοποθετείται το Ι.Ε.Π. απέναντι στο υπόμνημα-πρόταση του Π.Ε.ΣΥ.Θ. που κατατέθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και περιλαμβάνει τη συνολική μας πρόταση για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης;

Τόσο η κυρία Μουρσελά όσο και η κυρία Μυρωνάκη ξεκαθάρισαν πως αποτελούν επιστημονική συμβουλευτική ομάδα του Ι.Ε.Π. και πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. και το Υπουργείο Παιδείας. Μας ξεκαθάρισαν ότι οι ίδιες δεν έχουν εισηγηθεί σε καμία περίπτωση την κατάργηση της Θεατρικής Αγωγής από τις τάξεις Ε᾽ και ΣΤ᾽ και δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για την εν λόγω γνωμοδότηση. Συμμερίστηκαν τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις μας για την εφαρμογή της Υ.Α. Φίλη, τις αναθέσεις των μαθημάτων ειδικοτήτων σε μη επαρκώς καταρτισμένους εκπαιδευτικούς και την ουσιαστική απαξίωση της Τέχνης και του Πολιτισμού στο δημόσιο σχολείο.

Έχουν ήδη γνωμοδοτήσει για την επαναφορά του μαθήματος στην Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και δεσμεύθηκαν να συντάξουν σχετική εισήγηση προς τη Διοίκηση του Ι.Ε.Π. για το θέμα της αποκλειστικής διδασκαλίας των μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς.

Μελέτησαν το υπόμνημά μας και έχουν υιοθετήσει αρκετά σημεία του (ενιαία ονομασία και επέκταση της διδασκαλίας του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής ως υποχρεωτικού έως την Α΄ Γυμνασίου) και εισηγούνται τη συνέχεια και διατήρησή του έως την Α΄ Λυκείου ως επιλεγόμενου. Επισημαίνουμε πως, σύμφωνα με τη συζήτηση, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των παραπάνω, αλλά μια εσωτερική διαδικασία του Ι.Ε.Π. γενικά για αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τόσο η επαναφορά του μαθήματος στην Ε΄ και ΣΤ΄ όσο και η εισαγωγή στην Α΄ Γυμνασίου είναι η εισήγηση της Μονάδας «Τέχνες». Η τελική απόφαση εναπόκειται στο Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.

Μας διαβεβαίωσαν πως στη φιλοσοφία της Moνάδας «Τέχνες» βρίσκεται η ανάπτυξη και η διάχυση των Τεχνών γενικότερα σε όλες τις βαθμίδες από το Δημοτικό έως και την Α΄ Γυμνασίου τουλάχιστον.

Δεσμεύθηκαν για νέα συνάντηση και συζήτηση μέχρι τέλος Μαΐου, καθώς το Ι.Ε.Π. εκπονεί πρόταση αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δήλωσαν ανοιχτές για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων.

Από την πλευρά μας αναγνωρίζουμε το σημαντικό του θέματος να υπάρχουν εντός του Ι.Ε.Π. επιστήμονες που συμφωνούν με τα όσα τονίζουμε επανειλημμένως έναν χρόνο τώρα.

Αντιλαμβανόμαστε όμως πως οι αποφάσεις λαμβάνονται τελικά από τους ιθύνοντες με βάση δημοσιονομικά κριτήρια και κύριο στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την «εκμετάλλευση» του υπάρχοντος μόνιμου προσωπικού με όποιο κόστος για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τελικά –ας μας επιτραπεί η έκφραση– μέσα σε «κλειστά υπουργικά γραφεία»…

Από πλευράς μας θα επανέλθουμε με αίτημα για συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ι.Ε.Π. κύριο Kουζέλη για να θέσουμε εκ νέου όλα τα παραπάνω και να ζητήσουμε εξηγήσεις.

Δηλώνουμε διαθέσιμοι για ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Μονάδα «Τέχνες».

Καλούμε όλα μας τα μέλη να επικοινωνούν με τον Π.Ε.ΣΥ.Θ. και να συσπειρώσουμε τη δράση μας.

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: