ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΣΤΟ ΥΠ.Π.Ε.Θ. – 31/5/2017

Αθήνα, 22-5-2017
Α.Π.: 2050

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων:
ΥΠ.Π.Ε.Θ., Τετάρτη, 31/5/2017, ώρα 14:30

Για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στην ολόπλευρη μόρφωση.
Για τη θέση και το μέλλον μας στην εκπαίδευση. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Έναν χρόνο περίπου μετά την εφαρμογή της κατάπτυστης Υ.Α. Φίλη, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. όχι απλώς συνεχίζει να καταστρατηγεί τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά μας δικαιώματα, αλλά, απ’ ότι φαίνεται, προτίθεται να παγιώσει το αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό τοπίο που επιβλήθηκε με την εισαγωγή του «ενιαίου» τύπου δημοτικού σχολείου, που κάθε άλλο, βέβαια, παρά ενιαίος είναι.

Η πραγματικότητα διαμορφώθηκε ως εξής: σε άλλα σχολεία τα παιδιά διδάσκονται τα μαθήματα της Αισθητικής Αγωγής (Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Μουσική), της Φυσικής Αγωγής, της ΤΠΕ από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς, αλλού από εκπαιδευτικούς που δεν ανήκουν στις συγκεκριμένες ειδικότητες και αλλού καθόλου.

Το υπουργείο Παιδείας, μάλιστα, δεν περίμενε καν την απόφαση της Δικαιοσύνης σε σχέση με την προσφυγή εκατοντάδων εκπαιδευτικών ενάντια στην Υ.Α. και ήδη έστειλε –πρόωρα και εσπευσμένα πάλι– σε όλα τα σχολεία εγκύκλιο για τον προγραμματισμό εκπαιδευτικού έργου που περιλαμβάνει ως είχε την παράγραφο που αφορά στη διδασκαλία των μαθημάτων ειδικοτήτων από τους συναδέλφους μας ΠΕ 70.

Δεν θα ανεχθούμε να παγιωθούν όσα συνέβησαν πέρυσι:

 • να βλέπουμε να κατανέμονται οι διδακτικές ώρες των παραπάνω μαθημάτων πριν καν ολοκληρωθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές και πριν καν γίνουν οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών.
 • να εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο τα λειτουργικά κενά των μαθημάτων ειδικοτήτων, σε καθεστώς αδιαφάνειας και παρατυπίας.
 • να ημιστελεχώνονται εντέλει τα σχολεία και να υπολειτουργούν τόσο στην πρωινή όσο και στην ολοήμερη ζώνη.
 • να μένουν άνεργοι συνάδελφοί μας, άλλοι να εκτοπίζονται πολύ μακριά κι άλλοι να εργάζονται σε τέσσερα, πέντε και έξι (!) σχολεία.

Καλούμε σε κινητοποίηση-διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 31 Μαΐου 2017, και ώρα 14:30, για να προασπίσουμε:

 • Τα δικαιώματα των παιδιών στην ολόπλευρη μόρφωση και την ισότιμη πρόσβασή τους σε αυτήν.
 • Τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Επειδή είναι αδιανόητο να περικόπτονται και να καταργούνται μαθήματα κι αυτό να βαπτίζεται «αναβάθμιση» και «διάχυση αντικειμένων».

Επειδή είναι ανεπίτρεπτο να διδάσκονται τα μαθήματα της Αισθητικής Αγωγής, της Γυμναστικής και των Υπολογιστών από όποιον του «περισσεύουν ώρες» (ως συνέπεια κι αυτό της Υ.Α.) και όχι από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Επειδή τα προγράμματα πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών/τριών και όχι βάσει των διαθέσιμων κονδυλίων και των πολιτικών λιτότητας για εξυπηρέτηση των μνημονίων.

Επειδή η Τέχνη, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η γλωσσομάθεια, οι νέες τεχνολογίες δεν είναι πολυτέλεια – είναι δικαίωμα όλων των παιδιών.

Διεκδικούμε:

 • Την απόσυρση της Υ.Α. Φίλη για τα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία.
 • Την αποκλειστικότητα και την κατοχύρωση της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων ειδικοτήτων (Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Μουσική, Φυσική Αγωγή, ΤΠΕ) από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς.
 • Την επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ και στην ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, τη διάχυσή του σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και τη δημιουργία οργανικών θέσεων για τη διδασκαλία του.
 • Πλήρη διαφάνεια στην καταγραφή των αναγκών σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Πραγματικά και όχι πλασματικά κενά – καμία στρέβλωση, καμία παρατυπία.
 • Να πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου και σε μία μεγάλη φάση η πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλα τα σχολεία. Αναπληρώνουμε τόσα χρόνια τους εαυτούς μας και καλύπτουμε πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης.
 • Μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία.
 • Ολόπλευρη, δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Καλούμε σε συμμετοχή όλους τους συναδέλφους, κάθε κλάδου και κάθε ειδικότητας.

Καλούμε:

 • Τις Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε.
 • Τα πρωτοβάθμια Σωματεία Εκπαίδευσης

να προκηρύξουν απεργία ή δίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας προκειμένου να μπορέσουν οι συνάδελφοι να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Καλούμε:
τις Επιστημονικές Ενώσεις (Εικαστικών, Μουσικών και Μουσικολόγων, Ηθοποιών), τις Ενώσεις Γονέων, Σωματεία και Συλλογικότητες αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε συμμετοχή και συμπαράσταση στα αιτήματά μας.

Επιδιώκουμε την ενότητα και δεν υποπίπτουμε στην παγίδα της διάσπασης που επιχειρείται αυτήν τη στιγμή – όχι στο εμφυλιοπολεμικό και ανθρωποφαγικό τοπίο: να παλέψουμε όλοι μαζί για το σχολείο που θέλουμε και που μας αξίζει· για τους μαθητές/τριές μας· για τα μαθήματα που σπουδάσαμε και αγαπάμε, την αξιοπρέπειά μας και το μέλλον μας στην εκπαίδευση.

Τετάρτη, 31/5/2017, ώρα 14:30, διαμαρτυρία στο ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Να είμαστε όλοι εκεί!
Η παιδεία είναι δικαίωμα όλων των παιδιών.
Κάθε εκπαιδευτικός στο διδακτικό του αντικείμενο.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: