ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι 

Ενημερωθήκαμε για προκηρύξεις Δήμων που καλούν για πρόσληψη Δ.Ε. Θεατρολόγων, κλάδος που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υφίσταται. Πρόκειται κατά την άποψή μας για ξεκάθαρη απόπειρα φωτογραφικών προκηρύξεων και κυρίως αποκλεισμό του κλάδου μας από θέσεις εργασίας.Επικοινωνήσαμε με τους εν λόγω δήμους (Κηφισίας και Χαλανδρίου) αλλά δεν αρκούμαστε στις προφορικές διαβεβαιώσεις  που μάλιστα δεν συνοδεύονται από ανακοινοποίηση στο ορθό των προκηρύξεων. Στην περίπτωση μάλιστα του Χαλανδρίου ζήτησαν πρώτα την καταγγελία και μετά να ενημερωθεί ο Δήμαρχος.

Προχωρήσαμε σε καταγγελία την οποία σας κοινοποιούμε παρακάτω καθώς και τις σχετικές εγκυκλίους (Απασχόληση ΠΕ & ΤΕ) (θεατρολόγων) για πάσα χρήση και σας καλούμε να καταθέσετε αιτήσεις καθώς ο νόμος ξεκάθαρα προτάσσει τον κλάδο μας για τις εν λόγω προσλήψεις. 

Σε περίπτωση κατάρτισης αξιολογικού πίνακα που δεν πληροί τα προβλεπόμενα από τον νόμο προχωρήστε ΑΜΕΣΑ σε ενστάσεις και ενημερώστε τον Σύλλογο. Επίσης ενημερώστε μας άμεσα για παρόμοιες προκηρύξεις άλλων Δήμων. Είναι σημαντικό φαινόμενα αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας να καταγγέλλονται και να αντιμετωπίζονται δυναμικά.Το Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ. 

Αθήνα, 24-5-2017
Α.Π.: 2051

Κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητέ/ή κύριε/κυρία Αντιδήμαρχε Παιδείας,
Αγαπητοί κύριοι και κυρίες του Δημοτικού Συμβουλίου

Με μεγάλη έκπληξη ως Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.ΣΥ.Θ. (Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων) πληροφορηθήκαμε ένα αδικαιολόγητο σφάλμα στην προκήρυξη θέσεων εργασίας για Θεατρολόγους εκ μέρους του Δήμου σας. Συγκεκριμένα η εν λόγω προκήρυξη αναφέρει ως προσόντα για θέσεις εργασίας Δ.Ε. Θεατρολόγων (πράγμα σημειωτέον ανύπαρκτο, εφόσον εξ ορισμού θεατρολόγος είναι ο απόφοιτος πανεπιστημιακής σχολής με αντικείμενο το θέατρο, επομένως ΠΕ) μια σειρά από προσόντα που δεν αντιστοιχούν στην επιστήμη της θεατρολογίας, ενώ δεν αναφέρεται η κατοχή πτυχίου θεατρικών σπουδών από τα πανεπιστημιακά τμήματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ναυπλίου ή αντίστοιχου πανεπιστημίου του εξωτερικού, από την οποία καθορίζεται η ιδιότητα του θεατρολόγου στην Ελλάδα. Παραθέτουμε τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών και το ΦΕΚ όπου τεκμηριώνονται τόσο η αποκλειστικότητα στον τίτλο του θεατρολόγου όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με Αριθ. Πρωτ.: 41035/16,ημερομηνία 7/2/2017 και θέμα Απασχόληση των ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών και ΠΕ Θεατρολόγων και απευθύνεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας και Έδρες τους, αναφέρεται ρητά: σας γνωρίζουμε ότι υφίσταται πανεπιστημιακός κλάδος ΠΕ Θεατρικών Σπουδών (ΠΕ32), τα επαγγελματικά δικαιώματα του οποίου έχουν κατοχυρωθεί με το αριθμ. Π.Δ.125/2000 (ΦΕΚ Α ́111). Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ανωτέρω π.δ/τος «Οι εν λόγω πτυχιούχοι μπορούν να διοριστούν ή να προσλαμβάνονται ιδίως :α) Στην εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική . . .β) Σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα : όπως Υπουργεία, Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, . . .». Ως εκ των ανωτέρω και για λόγους ίσης μεταχείρισης μεταξύ υποψηφίων, δεν θα πρέπει να εξαιρείται ο κλάδος ΠΕ32 Θεατρολόγων (Πτυχιούχοι των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς, και οι πτυχιούχοι του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), κατά την κάλυψη θέσεων Θεατρολόγων με σχετικές προκηρύξεις. Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους φορείς της χωρικής σας αρμοδιότητας (ΟΤΑ α ́και β ́ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών) σχετικά με τα παραπάνω, προκειμένου να τα λαμβάνουν υπόψη τους κατά τη διαδικασία προκήρυξης θέσεων για τους ανωτέρω κλάδους. Δείτε και σχετική δημοσίευσηhttp://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/ipes-ti-isxiei-gia-apasxolisi-pete-koinonikon-leitourgon-kai-pe-theatrologon-egkiklios/

Ακολούθησε και διευκρινιστική εγκύκλιος Αθήνα, 7/3/2017 με Αριθ. Πρωτ.: 4904 και θέμα Απασχόληση των ΠΕ Θεατρολόγων όπου επισημαίνεται ότι, κατά την κάλυψη θέσεων Θεατρολόγων με σχετικές προκηρύξεις, στους ΠΕ Θεατρολόγους περιλαμβάνονται και οι απόφοιτοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους φορείς της χωρικής σας αρμοδιότητας (ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών) σχετικά με τα παραπάνω, προκειμένου να τα λαμβάνουν υπόψη τους κατά τη διαδικασία προκήρυξης θέσεων για τους ανωτέρω κλάδους. Δείτε και σχετική δημοσίευση:https://xenesglosses.eu/2017/03/apascholisi-theatrologon/

Με έκπληξη λοιπόν και δυσαρέσκεια διαπιστώνουμε πως ο δήμος σας εξέδωσε προκήρυξη που δεν ακολουθεί ούτε το ΦΕΚ ίδρυσης του κλάδου Π.Ε.32 [Π.Δ.125/2000 (ΦΕΚ Α ́111)] ούτε τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών. Σας τις επισυνάπτουμε προς επίρρωσιν των ισχυρισμών μας.

Ο ΠΕΣΥΘ ως συλλογικός επιστημονικός φορέας των θεατρολόγων στην Ελλάδα έχει την ευθύνη της υπεράσπισης των επιστημονικών και εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων αποφοίτων θεατρολογίας. Με αυτή την ιδιότητα ζητάμε την άμεση διόρθωση της προκήρυξης και την αναφορά στην αυτονόητη προτεραιότητα των συναδέλφων μας στις εν λόγω θέσεις εργασίας.

Αναμένουμε τη θετική σας απάντηση εντός της εβδομάδος και την ανακοινοποίηση στο ορθό της προκήρυξης το συντομότερο δυνατό. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την άρση της αδικίας και παρανομίας που μας θίγει ως κλάδο εργαζομένων και ως επιστήμονες.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ. .του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Η Πρόεδρος
Αγαθή (Ανθή) Κοντορούση
Η Γενική Γραμματέας
Ηλέκτρα Μήτσουρα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: