ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ 86Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.

Δελτίο Τύπου

Παρέμβαση των Επιστημονικών Ενώσεων
στην 86η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όπως είχαμε ανακοινώσει στο ενημερωτικό σημείωμα των Ενώσεων, προχωρήσαμε σε παρέμβαση στην 86η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε., προκειμένου κείμενο ψηφίσματος με τα αιτήματά μας να τεθεί στο Σώμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τις Ενώσεις μας αλλά και άλλες συλλογικότητες και, παρότι το θέμα των β΄ αναθέσεων τέθηκε από εμάς πιεστικά, μας ανακοινώθηκε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αφενός μεν να μη μας απαντήσουν οι παρατάξεις επιτόπου για το θέμα που θέταμε (σύνταξη πρακτικού όπου θα καταγράφονται οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και παράλληλης στήριξης και ταυτόχρονα άρνηση να αναληφθούν οι ώρες αυτές από εκπαιδευτικούς με πλεονάζουσες ώρες), αλλά και ομόφωνη απόφαση πάλι να μη μας δοθεί χρόνος και λόγος στη Γενική Συνέλευση.

Οι Ενώσεις συνέταξαν ψήφισμα με κοινό διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο αρκετοί αντιπρόσωποι δέχθηκαν να διαβάσουν, αλλά αυτό δεν κατέστη για αρκετή ώρα δυνατό, καθώς ο Πρόεδρος της Συνέλευσης χαρακτήριζε το θέμα μη σχετικό με τη συζήτηση εκάστου στιγμής.

Στο αίτημα των συναδέλφων από την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών να τεθεί το θέμα αυτοτελώς ως ψήφισμα τη στιγμή εκείνη και ενώ οι τρεις (Π.Α.Μ.Ε., Α.Ε.Ε.Κ.Ε., Παρεμβάσεις) από τις πέντε δυνάμεις που βρίσκονται στο Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης τοποθετήθηκαν υπέρ τού να τεθεί στο Σώμα –με Δ.Α.ΚΕ. και ΔΗ.ΣΥ. να τάσσονται κατά του αιτήματος–ο Πρόεδρος (ΔΑΚΕ) αποφάσισε να μην τεθεί. Εδώ να αποσαφηνίσουμε ότι οι παρατάξεις του προεδρείου είχαν αποφασίσει πως για ζητήματα που τίθενται επιτόπου ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ! Επίσης, στην τοποθέτησή του για το θέμα, αρνήθηκε να ενταχθεί ως θέμα της ημερήσιας διάταξης και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, ώστε να ψηφιστεί αυτοτελώς, επικαλούμενος την ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης (που δεν περιελάμβανε θεματική για το ζήτημά μας) και μολονότι το καταστατικό προβλέπει αλλαγή της Η.Δ. αν το προεδρείο αποφασίσει να την αλλάξει. Με λίγα λόγια, αν ήθελαν πραγματικά, το θέμα θα είχε τεθεί και εδώ οι ευθύνες της ΔΑΚΕ είναι τεράστιες.

Συνεχίσαμε πιεστικά και εντέλει το διεκδικητικό πλαίσιο του ψηφίσματος διαβάστηκε από τη σύνεδρο, συνάδελφο της Ειδικής Αγωγής, Ελένη Γοδέβενου, εκλεγμένη με την παράταξη Τελευταίο Θρανίο από Χαλκίδα και εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών, η οποία τοποθετήθηκε συνολικά για την αδιοριστία και τις εργασιακές συνθήκες των αναπληρωτών, για τα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής και την ανάγκη της κατοχύρωσης του βασικού πτυχίου, για τις αναθέσεις των μαθημάτων ειδικοτήτων και την ανάγκη της διδασκαλίας τους αποκλειστικά από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς (Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών, Μουσικής, Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής). Συγκεκριμένα, από τη συνάδελφο τέθηκαν τα αιτήματα όπως υπάρχουν και στα κείμενά μας:

Διεκδικούμε: 
• Έναν πραγματικά ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου, όπου τα διδακτικά αντικείμενα θα διδάσκονται από τους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Πραγματική και όχι κατ´ επίφασιν διάχυση όλων των διδακτικών αντικειμένων.
• Την αποκλειστικότητα και την κατοχύρωση της διδασκαλίας των μαθημάτων ειδικοτήτων από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς – κάθε εκπαιδευτικός στο διδακτικό του αντικείμενο.
• Την αποκλειστική ανάθεση της παράλληλης στήριξης σε εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, έναν για κάθε μαθητή με γνωμάτευση.
• Την επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε´ και στην ΣΤ´ τάξη.
• Τη δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
• Την πλήρη διαφάνεια στην καταγραφή των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Πραγματικά και όχι πλασματικά κενά – καμία στρέβλωση, καμία παρατυπία.
• Την πραγματοποίηση στα τέλη Αυγούστου μίας μεγάλης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις προτίμησης και όχι σύμφωνα με τις πλεονάζουσες ώρες των τοποθετημένων εκπαιδευτικών.
• Την απόσυρση του άρθρου 48 ν. 4415/2016 για την ΕΑΕ και της Υ.Α. (Απρίλιος 2017) για τους αναπληρωτές ΕΑΕ. Όχι στο προσοντολόγιο. Καμία απαξίωση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας.
• Μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία.
• Ολόπλευρη, δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Στο τέλος η συνάδελφος Ελένη Γοδέβενου ζήτησε να σηκώσουν τις κάρτες τους (συμβολικά) οι σύνεδροι που συμφωνούσαν με το πλαίσιο του ψηφίσματος. Ανταποκρίθηκαν οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών, του ΠΑΜΕ, κάποιοι των Παρεμβάσεων και τέλος η ΕΡΑ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τοποθέτησης, μέλη και εκπρόσωποι των Ενώσεων βρισκόμασταν δίπλα και μπροστά από το Βήμα με πανό και πλακάτ.

Και ενώ εντέλει η απόφαση του Προεδρείου έθετε την ψήφιση του θέματός μας μετά την εισήγηση για την Ειδική Αγωγή, αυτό δεν έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο ποτέ. Στη συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης ζητήθηκε από την Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών και πάλι το ψήφισμα να τεθεί αυτοτελώς. Το πρόγραμμα δράσης κάθε παράταξης πήρε τις ψήφους των αντιπροσώπων τους και άρα το συνέδριο δεν οδηγήθηκε σε απόφαση. Τα δε ψηφίσματα παραπέμφθηκαν να εξεταστούν από το νέο ΔΣ που θα προκύψει από το συνέδριο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μολονότι όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν μία καθαρή μεθόδευση να μην πάρει το συνέδριο απόφαση για το θέμα μας εμείς συνεχίζουμε δυναμικά και μαχητικά.

Πρώτο ραντεβού την Τετάρτη 28/6 και ώρα 13:00 στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. Στη διαμαρτυρία των Ενώσεων για το καθεστώς των αναθέσεων.

Θα συνεχίσουμε μέσα στο καλοκαίρι τις πιέσεις μας και φυσικά θα θέσουμε το ψήφισμά μας και πάλι στο νέο ΔΣ της ΔΟΕ.

Θα καλέσουμε σε ευρεία σύσκεψη με συλλογικότητες και φορείς όπου θα ζητήσουμε και από τις παρατάξεις να παρευρεθούν, ώστε να τοποθετηθούν και να αναλάβουν όλοι πλέον τις ευθύνες τους για το ότι κωφεύουν ή στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά μας.

ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ… ΛΕΜΕ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ.

Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων – ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ.
Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε.
Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής – Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α.
Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής – Π.Ε.ΚΑ.Π.
Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: