ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Τα αιθέρια έλαια: Από τους αλχημιστές του μεσαίωνα, στην σύγχρονη οικονομική κρίση, την οικολογία και την εναλλακτική οικονομία»Με τον Σπύρο Πετρίτη

Στον απόηχο μιας βαθιάς και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πληθαίνουν οι φωνές που καλούν στη δημιουργία μοντέλων και πρακτικών οικονομικής οργάνωσης, που να κάνουν τον πλανήτη και τους ανθρώπους ευτυχισμένους χωρίς καν την πολυπόθητη άλλοτε και καπιταλιστικά νοούμενη «ανάπτυξη». Πώς μπορεί να μοιάζει μια τέτοια κοινότητα; Πώς πραγματικά μοιάζανε οι κοινότητες των ανθρώπων κατά το μεσαίωνα και πώς αναδύθηκε ο καπιταλισμός; Ποιός o ρόλος των κυνηγιών μαγισσών και τι ήταν πραγματικά οι αλχημιστές; Πώς είναι δυνατό, η τεχνολογία, ενώ αναπτύχθηκε με σκοπό το καλό όλων των ανθρώπων τελικά να ωφελεί μόνο τους λίγους, και πώς μπορούμε άμεσα, εδώ και τώρα, να υιοθετήσουμε φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες που να ωφελήσουν παράλληλα το … «πορτοφόλι» μας; Αφού μιλήσουμε για όλα αυτά τα ενδιαφέροντα θεωρητικά θέματα, θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στη χρήση των αιθέριων ελαίων, θα δοκιμάσουμε συνδυασμούς αιθέριων ελαίων και θα φτιάξουμε με απλά υλικά ο καθένας με τα χεράκια του το προσωπικό του άρωμα σε μπουκαλάκι των 30ml.

Θα δοθούν διευθύνσεις στο διαδίκτυο με συνταγές για τη δημιουργία αρωμάτων, συμβουλές για αρωματοθεραπεία και άλλες χρήσεις των αιθέριων και άλλων ελαίων (ιδιότητες αιθέριων ελαίων), καθώς και για την παραγγελία του κατάλληλου εξοπλισμού.

Ενδεικτικός εξοπλισμός, για όσους θελήσουν να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό άρωμα:

·Μπουκαλάκι γυάλινο για άρωμα, με ψεκαστήρα (30ml).
·Αιθέρια έλαια της επιλογής των συμμετεχόντων, τρία ο καθένας που να θεωρεί ότι είναι καλός συνδυασμός (ελάχιστη ποσότητα από το καθένα 3ml).
·Βάση για το άρωμα (ελάχιστη ποσότητα 27ml).
·Τέσσερα (4) σταγονόμετρα και ένας (1) δοσομετρικός σωλήνας.

Συνολικό ενδεικτικό κόστος για όλα τα παραπάνω, εκτός των αιθερίων ελαίων των οποίων η τιμή κυμαίνεται ανά κατάστημα πώλησης, καθώς και σύμφωνα με το συστατικό του ελαίου, τόνο, τύπο (βιολογικό, τεχνητό) και τον βαθμό απόσταξης: 7 ευρώ.

  • Τα είδη που ζητούνται πωλούνται σε ειδικά καταστήματα πώλησης εξοπλισμού για δημιουργία καλλυντικών στο σπίτι και όχι μόνο (παραγγέλονται και διαδικτυακά). Ειδικότερα τα αιθέρια έλαια πωλούνται και σε φαρμακεία, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στην αγορά της οδού Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας. Ρωτήστε στο κατάστημα που θα απευθυνθείτε για περισσότερα ή επικοινωνήστε στο μέιλ του εισηγητή (sppetritis@gmail.com). Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε προσωπικές συνθέσεις για να είμαστε δημιουργικοί, αλλά και για να δώσουμε προσωπικό τόνο στο άρωμά μας ή στο δώρο που μπορεί να κάνουμε ή στον αρωματισμό του χώρου μας, αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε την σύνθεση αυτή σε σκεύος καύσης ελαίων.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου, Αντιγόνης & Δαναΐδων, ώρες 5-8μ.μ.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό και σε μη μέλη ή μη οικονομικά ενήμερα μέλη για το τρέχον έτος, στο συμβολικό ποσό των 5€.
Παρακαλούμε δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στα pesyth@pesyth.grinfo@pesyth.gr και στο προσωπικό μέηλ του υπεύθυνου εργαστηρίου: sppetritis@gmail.com

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από τον Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Ο Σπύρος Πετρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Την πρώτη επαφή του με την τέχνη την είχε σε πολύ μικρή ηλικία, χάρη στον Λάκωνα παππού του Τάκη, ο οποίος συνήθιζε να του αφηγείται λαϊκά παραμύθια και θρύλους, αλλά και να του παρουσιάζει αυτοσχέδιες παραστάσεις θεάτρου σκιών τα καλοκαίρια στο Λουτράκι. Η επαφή αυτή διατηρήθηκε χάρη σε ορισμένες “φωτισμένες” εκπαιδευτικούς που του μετέφεραν την αγάπη για το θέατρο, όταν εκείνος ολοκλήρωνε τις εγκύκλιες σπουδές του στο 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Σμύρνης, από όπου αποφοίτησε το 1996 -το ίδιο έτος εισήχθη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου έγινε πτυχιούχος το 2001.Έχει διατελέσει στο παρελθόν Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, η συμμετοχή του αυτή τον βοήθησε από νωρίς να ζυμωθεί με την έννοια της συλλογικής διεκδίκησης από τους εκάστοτε κρατούντες, τόσο στο εργασιακό, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο. Η κρίση όμως που ακολούθησε τον οδήγησε να αντιληφθεί την αξία της προσπάθειάς μας ώστε να γίνουμε εμείς ο φορέας της αλλαγής που θέλουμε να δούμε να συμβαίνει στο «εδώ και τώρα», και όχι με την ανάθεση μιας παρέμβασης από «τα πάνω» σε έναν μελλοντικό χρόνο ή ίσως ακόμα και με μια «επανάσταση», η οποία δεν μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα εάν οι θιασώτες της είναι γαλουχημένοι μέσα στο δεδομένο οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Καρπός αυτής της «ζύμωσης», αλλά και μικρό δώρο προς όλους/ες τους συναδέλφους/ισσες, είναι και αυτό το σεμινάριο, το οποίο θα έχει και μια ολιγόλεπτη θεωρητική εισαγωγή. «Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μαζί με άλλους είναι πραγματικότητα» (Γιόκο Όνο, 1935).

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: