Στις 29/3/2018 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΕΣΥΘ στο Υπουργείο Παιδείας, με βασικούς άξονες διεκδίκησης το διαχωρισμό των κλάδων ΠΕ 32 και ΠΕ 18.41, τη σύσταση των απαραίτητων οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, την επαναφορά της Θεατρικής Αγωγής στις τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ και τη διάχυσή της σε όλες τις βαθμίδες, την αποτροπή των αναθέσεων μαθημάτων ειδικοτήτων, την εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών, τους μόνιμους διορισμούς και την παιδαγωγική επάρκεια εντεταγμένη στο πλαίσιο σπουδών των πανεπιστημίων.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των πανεπιστημιακών τμημάτων Θεατρικών Σπουδών Αθήνας και Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, των φοιτητικών συλλόγων των πανεπιστημιακών μας τμημάτων, του ΣΑΤΕΑ και πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών (Σωκράτης, Σεφέρης, Ρόζα Ιμβριώτη, Περικλής, Νέας Σμύρνης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κω και Νισύρου).
Στη συνάντηση παρευρέθησαν, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, η διευθύντρια του Γραφείου του υπουργού κυρία Ν. Μουντζούρογλου, ο διευθυντής σπουδών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κύριος Σπ. Κωνσταντάτος και ο συνεργάτης του υπουργού για θέματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κύριος Ν. Τσαφταρίδης.
Στο πλευρό μας, στη συζήτηση που διεξήχθη, ήταν η πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας κυρία Χρυσόθεμις Βασιλάκου, ο πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ κ. Ιάκωβος Ποταμιάνος, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας κ. Ιωσήφ Βιβιλάκης και το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος της Αθήνας, κυρία Ίλια Λακίδου. Παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωπος από τους Συλλόγους Π.Ε. Σωκράτης, Σεφέρης, Ρόζα Ιμβριώτη και εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας.
Σε σχέση με την ενοποίηση των κλάδων, τόσο τα μέλη του ΠΕΣΥΘ όσο και οι καθηγητές μας, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας και καταδείξαμε την κατάφωρη αδικία που προκύπτει με την εν λόγω ενοποίηση, από τη στιγμή που πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς κλάδους, με διαφορετικό στόχο και προσανατολισμό, διαφορετικό περιεχόμενο και χρόνο σπουδών, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για κρατικά ιδρύματα τετραετών και πενταετών σπουδών σε αντιπαραβολή με τριετείς ιδιωτικές σχολές.
Οι καθηγητές των Τμημάτων τόνισαν ότι πλήττεται το κύρος των πανεπιστημίων με το ενδεχόμενο εξίσωσής τους με τις δραματικές σχολές, εξίσωση που δεν συνάδει με τις ακαδημαϊκές σπουδές και την κατάρτιση των αποφοίτων των Τμημάτων, τόσο στην επιστήμη, όσο και στην παιδαγωγική και διδακτική του Θεάτρου. Τόνισαν επίσης το γεγονός ότι μέσα στα Τμήματα παρέχεται η προαπαιτούμενη παιδαγωγική επάρκεια που διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των αναγκών της διδασκαλίας του Θεάτρου.
Από την πλευρά τους, τόσο η κυρία Μουντζούρογλου όσο και οι κύριοι Κωνσταντάτος και Τσαφταρίδης υπήρξαν καθησυχαστικοί ως προς το προκείμενο: μας διαβεβαίωσαν ότι δεν αλλάζει τίποτε με την ενοποίηση των κλάδων, αφού θα εξακολουθήσουν να υφίστανται ως διακριτοί κλάδοι, και επί της ουσίας αυτό που αλλάζει είναι απλώς η κωδική τους αρίθμηση. Δεσμεύθηκαν επίσης ότι δεν θα μεταβληθεί τίποτε τόσο στους πίνακες αναπληρωτών των δύο κλάδων όσο και στον τρόπο απορρόφησης των συναδέλφων.
Όσον αφορά στις οργανικές θέσεις, αναφερθήκαμε εν πρώτοις στην ανάγκη να αποδοθούν στους μεταταγμένους συναδέλφους μας οι 26 θέσεις που έχουν ήδη συσταθεί στην Πρωτοβάθμια και δεσμεύθηκαν ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί. Ζητήσαμε χρονοδιάγραμμα και μας διαβεβαίωσαν ότι η απόδοση των θέσεων θα έχει γίνει έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Ωστόσο, για τη σύσταση των οργανικών θέσεων που είναι απαραίτητες για να καλυφθούν όλες οι πάγιες ανάγκες στην εκπαίδευση δεν υπήρξε καμία απολύτως απάντηση όσο κι αν επιμείναμε. Ρωτήσαμε ποια είναι η πρόβλεψη στην περίπτωση διορισμών – πώς θα πραγματοποιηθούν αυτοί χωρίς τις αναγκαίες οργανικές θέσεις; Πώς θα δημιουργείται οργανική θέση θεατρολόγου σε σχολείο από τη στιγμή που το μάθημα έχει καταργηθεί από την Ε΄ και την ΣΤ΄ τάξη και στα δωδεκαθέσια σχολεία επί παραδείγματι δεν μπορούμε να συμπληρώσουμε πάνω από οκτώ ώρες;
Δυστυχώς δεν δόθηκε καμία απάντηση, όπως απάντηση δεν δόθηκε στο επίμονο αίτημά μας για επαναφορά του μαθήματος στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Τονίσαμε ότι είναι το μοναδικό μάθημα που καταργήθηκε, χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει καμία απολύτως αιτιολογία και επιστημονικό κριτήριο για την κατάργησή του. Καμία απάντηση δεν λάβαμε και στο αίτημά μας να συσταθούν οργανικές στα εκατοντάδες 15θέσια δημοτικά σχολεία.
Επιμείναμε ιδιαίτερα, καθώς το αίτημα της σύστασης οργανικών θέσεων ειδικοτήτων είναι συνολικό: δεν αφορά μόνο τον κλάδο μας αλλά και άλλους κλάδους (εικαστικοί, ξενόγλωσσοι, μουσικοί, πληροφορικοί).
Αναφορικά με τη διάχυση του μαθήματος και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λάβαμε την απάντηση ότι το υπουργείο δεν μπορεί να εντάξει το μάθημα στο Γυμνάσιο, καθώς θα πρέπει να βγάλει κάποιο άλλο.
Σε σχέση με τις αναθέσεις: τονίσαμε το αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό της συγκεκριμένης πρακτικής και ζητήσαμε να μη γίνεται καμία ανάθεση σε μαθήματα ειδικοτήτων. Αναφερθήκαμε στην απόφαση του ΣτΕ που θέτει όρους και προϋποθέσεις για τη διδασκαλία τους και μας είπαν ότι οι όροι αυτοί επιδέχονται διάφορες ερμηνείες αμφοτέρως.
Τονίσαμε ότι η αναφορά του ΣτΕ σε «επαρκείς ακαδημαϊκές σπουδές» στα εν λόγω αντικείμενα θα έπρεπε αυτονόητα να σημαίνει την κατοχή δεύτερου πτυχίου και δεν μπήκαμε καν σε συζήτηση σχετικά με «προσόντα» όπως τα σεμινάρια ή τα μαθήματα εξαμήνων, καθότι είναι πασίδηλο ότι αυτά δεν συνιστούν ακαδημαϊκή επάρκεια.
Παράλληλα, θίχθηκε και το θέμα του αποκλεισμού των συναδέλφων μας από τη διδασκαλία μαθημάτων στα καλλιτεχνικά σχολεία και λάβαμε την απάντηση ότι θα διευρυνθούν τα μαθήματα και η θεματική που αναλαμβάνουν οι θεατρολόγοι, ειδικά από την στιγμή που οι συνάδελφοι του Τμήματος Θεάτρου έχουν και κατεύθυνση Υποκριτικής εντός του πτυχίου τους. Συνάδελφοι,
είμαστε σε θέση μάχης για τις οργανικές, τους διορισμούς και τις αναθέσεις.
Δεν πάει άλλο.
Καλούμε τα μέλη μας να υποστηρίζουν και με τη φυσική τους παρουσία τους αγώνες του ΠΕΣΥΘ.
Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη σε κάθε δράση, κάθε κινητοποίηση.
Ο ΠΕΣΥΘ είναι τα μέλη του.
Χωρίς εσένα, δεν έχουμε δύναμη και φωνή.
Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ.