ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2018)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεναγήσεις Πολιτισμού Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018

Ένας σύντομος απολογισμός
Μια επίσκεψη στην αρχαία Αθήνα και στην Ιστορία της

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων διοργάνωσε ξενάγηση στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Αυτή υπήρξε και η αφορμή για να συναντηθούμε συνάδελφοι και παλιοί συμφοιτητές, φίλοι του Συλλόγου, φοιτητές, ακόμα και γονείς μελών μας, για να κάνουμε μία όμορφη βόλτα στο ξεχωριστό αυτό μέρος όπου συνέβαιναν τόσο σημαντικά γεγονότα στην αρχαία και τη ρωμαϊκή Αθήνα.

Η φιλόλογος Αθηνά Βασιλειάδου μάς μετέδωσε την αγάπη της για την ιστορία και μας σύστησε σημεία, που πολλοί αγνοούμε ή απλώς ξεχνάμε στο διάβα της καθημερινότητας: το Ωδείο του Περικλέους, τον αρχαίο περίπατο που περνούσε μέσα από το θέατρο του Διονύσου και κατέληγε στο Ηρώδειο, τις κλειστές στοές και τη στοά του Ευμένους, όπου οι Αθηναίοι μπορούσαν να ξεκουράζονται, να συζητούν ή να καταφεύγουν σε περιπτώσεις βροχής. Μιλώντας για τη ζωή στην αρχαία Αθήνα, θυμηθήκαμε πόσο σημαντικό ήταν το θέατρο για τους πολίτες και την ίδια την πόλη και μάθαμε πολλά για τις συνήθειές τους. Είδαμε επίσης το υπό αναστήλωση Ασκληπιείο, το αρχαίο νοσοκομείο δίπλα από το θέατρο, μάθαμε για τις ιατρικές και νοσηλευτικές μεθόδους της εποχής!

Ευχαριστούμε πολύ την κα Αθηνά Βασιλειάδου που κατέφθασε με φακέλους με φωτοτυπίες και μολυβάκι για τον καθένα, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε καλύτερα και να κρατάμε σημειώσεις για την ευγενική προσφορά της ξενάγησης και τη συνεργασία με τον Σύλλογό μας. Κρατάμε τα θετικά έως ενθουσιώδη σχόλια όσων συμμετείχαν και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε την παθιασμένη ξεναγό μας και σε άλλες περιηγήσεις της στην πόλη μας!

Ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις από έναν εξαιρετικό ομιλητή

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 υποδεχτήκαμε στα γραφεία του Συλλόγου τον Δρ Κλασικής Φιλολογίας και μεταφραστή, Γιάννη Λιγνάδη. Θέμα της διάλεξης του ήταν τα «Κωμικά στοιχεία στον Ευριπίδη», με αφορμή τα οποία συζητήσαμε διάφορα ζητήματα για το ανέβασμα της αρχαίας τραγωδίας σήμερα, το ρόλο το σκηνοθέτη και της μετάφρασης και τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις. Παρότι οι συμμετοχές ήταν λίγες, δημιουργήθηκε ένα θερμό και ενθουσιώδες κλίμα, ενδεικτικό του οποίου είναι ότι η διάλεξη που προγραμματιζόταν να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, έφτασε τελικά τις δύο ώρες. Συγκεκριμένα παραδείγματα για το κωμικό στοιχείο στον Ευριπίδη υπήρξαν από πολλά έργα, αλλά κυρίως από την Άλκηστη. Η συνάντηση με τον Γιάννη Λιγνάδη υπήρξε πολύ γόνιμη, άνοιξε τον διάλογο σε πιο θεωρητικά ζητήματα, που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας θεατρολόγος στη δράση του και πλούτισε το γνωστικό μας υπόβαθρο με πολλά ερεθίσματα προς διερεύνηση.

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λιγνάδη για την πολύ ωραία διάλεξη. Η επιτυχία της συνάντησης μάς δίνει ώθηση για τη διοργάνωση περισσότερων ανάλογων δράσεων στο μέλλον.

Πτυχές από το έργο του σπουδαίου Γιάννη Μόραλη

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση στην αναδρομική έκθεση – αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη, που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Οι θεατρολόγοι και οι φίλοι του ΠΕΣΥΘ, που παραβρεθήκαμε, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον ζωγράφο Γιώργο Χατζημιχάλη να «φωτίζει»σημαντικές πτυχές από τη ζωή και το έργο του Γ. Μόραλη. Στη συνέχεια, περιηγηθήκαμε στην έκθεση που καλύπτει την εξελικτική πορεία του καλλιτέχνη στη ζωγραφική, ενώ επιδεικνύει και αξιόλογα δείγματα από την προσφορά του στο θέατρο.

Η Επιτροπή Πολιτισμού του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: