ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Αγαπητοί θεατρολόγοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,
Αγαπητοί γονείς,

Μία ακόμα χρονιά φτάνει στο τέλος της. Μία χρονιά προκλήσεων, χαράς και λύπης, δημιουργίας και κούρασης, έμπνευσης αλλά και μερικές φορές ματαίωσης. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας (Θεατρικής Αγωγής, Μουσικής, Εικαστικών, Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, Φυσικής Αγωγής και Ξένων Γλωσσών), εκπαιδευτικοί-λάστιχο που καλύπτουν τις ανάγκες έως και 5 σχολείων αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις.

Φέτος έγινε μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο κατάταξης των εκπαιδευτικών στους πίνακες και τον διορισμό τους, και παρά την σύσσωμη αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου, η κυβέρνηση υπερψήφισε την εφαρμογή του προσοντολογίου, απαξιώνοντας τα πτυχία μας και την πολυετή προϋπηρεσία των περισσότερων. Η ομηρία όλων αυτών των ετών (για κάποιους 20ετία), η προσδοκία του διορισμού, η δικαίωση των θυσιών και των κόπων, η προσφορά των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων μπαίνει στην πλάστιγγα και εξ ισούται με τα παιδιά που αποκτήσαμε –αν αποκτήσαμε μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες- τα μεταπτυχιακά-αν καταφέραμε να τα χρηματοδοτήσουμε από την 9μηνη εργασία μας, τις ξένες γλώσσες-που μας πρόσφεραν οι γονείς μας πριν ακόμα περάσουμε καν στο πανεπιστήμιο… 

Το τελείωμα των μαθημάτων όμως δεν σημαίνει και παύση για τους αναπληρωτές ειδικοτήτων. Σηματοδοτεί και την επαγρύπνησή μας όσον αφορά την απόδοση των πραγματικών κενών  προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Γίναμε μάρτυρες δεύτερη χρονιά φέτος μετά το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο ΔΣ εμπνεύσεως Γαβρόγλου του φαινομένου είτε να αποκρύπτονται τα πραγματικά κενά είτε, ακόμα χειρότερα, να δίνεται «άτυπα» οδηγία από διευθυντές σχολείων ή διευθυντές περιφέρειας, να δίνονται τα μαθήματα των ειδικοτήτων σε συναδέλφους ΠΕ 70. 

Το τέλος της χρονιάς όμως συνοδεύτηκε και από μία ακόμα «έκπληξη». Σε σχολείο της Βόρειας Ελλάδας διευθυντής προώθησε την πρότασή του για αποτίμηση – αξιολόγηση της σχολικής χρονιάς. Η λεπτομερής του αναφορά, ίσως και πιο αναλυτική από ότι το Υπουργείο το ίδιο θα ζητούσε, περιλαμβάνει και δύο κομβικά σημεία :

  • Την πρότασή του για ανάθεση των μαθημάτων ειδικοτήτων στους δασκάλους
  • Την πρότασή του για επιμόρφωση ΜΟΝΟ σε παιδαγωγικά ζητήματα ΜΟΝΟ για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Π.Ε.ΣΥ.Θ. που επικοινώνησε με μέλη του τοπικού Συλλόγου «Εμμανουήλ Παππάς» για να ζητηθεί το αυτονόητο:

Να πάρουν θέση αν τελικά είμαστε συνάδελφοι ή τα αποπαίδια της εκπαίδευσης, αν όλη την χρονιά προσφέρουμε με κίνδυνο και της δικής μας ζωής περιφερόμενοι σε χωριά και πληθώρα σχολείων μέσα σε πόλεις με δικά μας οχήματα και δικά μας έξοδα και εν τέλει αυτό αποτιμάται ως προσφορά και αυταπάρνηση ή αν είμαστε αναλώσιμοι και μπορεί ο κάθε «συνάδελφος» να ζητά έτσι απροκάλυπτα την εκδίωξή μας από το Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο.

Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου δήλωσαν αρωγοί και υποστηρικτές μας, απέρριψαν τις απόψεις –προτάσεις του Διευθυντή και δεσμεύτηκαν για την στήριξή τους στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Δήλωσαν ευθαρσώς πως κανείς δεν περισσεύει και σημείωσαν την επιτακτική ανάγκη της σύσταση οργανικών θέσεων.

Συνάδελφοι,

Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, πάντα παρόντες στα σχολεία και έτοιμοι να αναδεικνύουμε την ανάγκη συσπείρωσης των εκπαιδευτικών με γνώμονα πάντα το καλό και την πρόοδο των μαθητών μας.

Οφείλουμε σε κάθε παρατυπία ή προσπάθεια ή διάθεση παραγκωνισμού μας να το αναφέρουμε στον τοπικό σύλλογο και στα επιστημονικά μας σωματεία.

Και ειδικά οι Θεατρολόγοι, ενωμένοι και ενεργοί, να συνεχίσουμε να αποτελούμε την πρωτοπόρα αυτή δύναμη που προσφέρει στην Παιδεία και εναντιώνεται στην εκπαραθύρωσή μας από το σχολείο μετά από 20 χρόνια σταθερής παρουσίας σε αυτό.

Παρακολουθείτε τις εκθέσεις που διακινούνται αυτή την περίοδο και επιχειρούν την συγκεκαλυμμένη αξιολόγηση. Αναδείξτε και ζητήστε την υποστήριξη των συναδέλφων του Συλλόγου Διδασκόντων σε προσπάθεια μείωσης της προσφοράς μας. Επικοινωνείτε με τις συντονίστριες για την Θεατρική Αγωγή και ζητήστε την στήριξη και την αντίδρασή τους. 

Ενημερώνετε ΑΜΕΣΑ τον Π.Ε.ΣΥ.Θ. για όλα τα παραπάνω.

Στηρίζουμε τον κάθε συνάδελφο και ζητούμε με την σειρά του να στηρίξει τον Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Θα συναντηθούμε και πάλι στις δράσεις μας και στον αγώνα του δρόμου για καλύτερη ζωή και για την Παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας – στους μαθητές μας.

Καλό καλοκαίρι!

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων- Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. είναι τα μέλη του!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: