ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!

27/6/2019
Αρ.πρωτ. : 2135

Προς:

Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού,
Μυρσίνη Ζορμπά

Κυρία Υπουργέ, 

Επανερχόμαστε με την παρούσα επιστολή στο απολύτως επείγον ζήτημα της απαράδεκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην επιστημονική θεατρική έρευνα λόγω της χρονίζουσας παύσης λειτουργίας του Κέντρου Μελέτης και ‘Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (εφεξής Θεατρικό Μουσείο).

Τα αρχεία του Θεατρικού Μουσείου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται σπάνιες εκδόσεις, θεατρικά αντικείμενα και κοστούμια, αποτελούν εθνικό θησαυρό ανεκτίμητης πολιτιστικής και επιστημονικής αξίας. Παρόλα αυτά, με ευθύνη όλων των ως τώρα κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια το μουσείο έχει κλείσει για οικονομικούς λόγους και τα αρχεία όχι μόνο δεν είναι επισκέψιμα, αλλά και καταστρέφονται αποθηκευμένα σε ακατάλληλους χώρους, εκτεθειμένα στη φθορά χωρίς την αναγκαία συντήρηση. 

Πρόκειται κυριολεκτικά για εγκληματική αμέλεια, που δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη  στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Επιπλέον οι οικονομικές δυσχέρειες που οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας του μουσείου έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενούς του, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην ανεργία.Το θεατρικό μουσείο πρέπει να λειτουργήσει και πάλι τάχιστα. 

Σας καλούμε: 

1. Να αναλάβει  το κράτος άμεσα την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του θεατρικού μουσείου, με πρώτες τις οφειλές προς τους εργαζόμενούς του.

2. Να προβεί σε δημιουργία δημόσιου φορέα με την αντίστοιχη χρηματοδότηση, ο οποίος να εξασφαλίσει   την επαναλειτουργία του μουσείου και επισκεψιμότητα των εκθεμάτων,καθώς και την μελέτη των   εκδόσεων και αρχείων σε κατάλληλο κτίριο με τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές συντήρησης,       αρχειοθέτησης και ψηφιοποίησης.

3. Η πρόσβαση στα εκθέματα και στα αρχεία για ερευνητικούς και μορφωτικούς αλλά και ψυχαγωγικούς  λόγους θα πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερη και δωρεάν, το δε μουσείο να στελεχωθεί με το αναγκαίο   προσωπικό με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οποιαδήποτε σκέψη για εμπορευματοποίηση των εκθεμάτων και εκμετάλλευσή τους με οποιαδήποτε μορφή θα μας βρει κάθετα αντίθετους. 

Σας καλούμε σε άμεσα μέτρα για  την αποσόβηση ανεπανόρθωτης ζημιάς στην πολιτιστική μας   κληρονομιά. 

Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα προς εκμετάλλευση, είναι δικαίωμα και ανάγκη του λαού μας.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας και την άμεση λύση του ζητήματος.

Για το Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ. 

Η Πρόεδρος                                   Η Γενική Γραμματέας 
Αγαθή (Ανθή) Κοντορούση                Ισμήνη Σακελλαροπούλου 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: