Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Πολιτισμού του ΠΕΣΥΘ οργάνωσε ξενάγηση στου Ψυρρή, με τη γνωστή μας από τα παλιά, Αθηνά Βασιλειάδου. Μία βόλτα σε μέρη από τα οποία περνάμε συχνά, αγνοώντας όμως την ιστορία που κρύβεται πίσω από τα γκρεμισμένα σπίτια ή τα πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Ξεκινήσαμε από την πλατεία Ασωμάτων όπου μιλήσαμε για την συνοικία του Ψυρρή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είπαμε για τον αρχαίο Κολλυτό, την υποβάθμιση της πόλης σε Σεττίνες, την ιστορία της περιοχής στην βυζαντινή εποχή, την εποχή των Καταλανών, των Ατζαγιόλι, των Οθωμανών και των Ενετών. Μιλήσαμε για τα 8 πλατώματα και την κοινωνική τάξη των παζαριτών. Και φυσικά για τον ναό των Αγίων Ασωμάτων και την ιστορία του.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τα δύο σπίτια του Ιωάννη Καρατζά, του ηγεμόνα της Ουγγροβλαχίας, το ένα από τα οποία έγινε και η οικία του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Έπειτα πήγαμε στο τυπογραφείο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ και διηγηθήκαμε την ιστορία του εκδότη Δημ. Καλαποθάκη και των εφημερίδων του καθώς και την μετατροπή του χώρου σε θέατρο.
Στην οδό Αριστοφάνους μιλήσαμε για τον μεγάλο μας λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και αναφερθήκαμε στα 20 περίπου χρόνια διαβίωσης του στη γειτονία του Ψυρρή. Μετά είδαμε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρομου στην κολώνα και μιλήσαμε για τα θανατικά και τις επιδημίες που ενέσκηψαν στην Αθήνα καθώς και για τις διάφορες δεισιδαιμονίες των Αθηναίων.
Ακολουθώντας το δρόμο φτάσαμε και στην πλατεία Θεάτρου όπου αναφερθήκαμε στα πρώτα θέατρα της Αθήνας και ιδιαίτερα στο Θέατρο Μπούκουρα που μεσουράνησε για πολλά χρόνια εκεί όπου αργότερα οικοδομήθηκε η Διπλάρειος Σχολή.
Η Πλατεία Ηρώων και η ιστορία της μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τους περιθωριακούς τύπους της Αθήνας ,τους Κουτσαβάκηδες ή Μόρτηδες ή τραμπούκους .Πώς εμφανίζονταν, πώς συμπεριφέρονταν και τελικά πώς εξαφανίστηκαν απο την περιοχή του Ψυρρή.
Ύστερα επισκεφτήκαμε την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και το κελί του Παπαδιαμάντη.
Στην οδό Καραϊσκάκη μιλήσαμε για τα Παρκερικά, δηλαδή την πολιτική κρίση που ξέσπασε εξ αιτίας του Δον Δαυίδ Πατσίφικο, τον Εβραίο τυχοδιώκτη που διέμενε εκεί και απαιτούσε μια υπέρογκη αποζημίωση για βανδαλισμό του σπιτικού του από το ελληνικό κράτος.
Μια βόλτα στην οδό Αγίας Θέκλης και στην οδό Πιττάκη μας αποκάλυψε τις ζωές της οικογένειας Μακρή με τις τρεις θυγατέρες και του Κυριάκου Πιττάκη, του αγωνιστή του 1821 αλλά και αρχαιολόγου που νοιάστηκε για τις αρχαιότητες όσο κανείς.
Τέλος επισκεφτήκαμε την εκκλησία του Χριστοκοπίδη που αφού μετετράπη σε δικαστήριο του Αρείου Πάγου επανήλθε στην προτέρα μορφή της εκκλησίας και αναφερθήκαμε στην ιστορία της πλατείας Αβησσυνίας και στον Ηλία Γιουσουρούμ.
Η βόλτα μας στου Ψυρρή ήταν τελικά ένας μεγάλος περίπατος στην ιστορία της Αθήνας. Μετά το τέλος της ξενάγησης, καθίσαμε σε γειτονικό μεζεδοπωλείο μαζί με την κυρία Βασιλειάδου, όπου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την εμπειρία μας και να γνωρίσουμε καλύτερα μέλη και φίλους του ΠΕΣΥΘ που συμμετείχαν για πρώτη φορά στις δράσεις μας.
Επόμενο ραντεβού μας με την κα Βασιλειάδου θα είναι στις 23 Φεβρουαρίου. Σημειώστε την ημερομηνία και θα ανακοινωθεί σύντομα το θέμα της ξενάγησης. Θα προσπαθήσουμε να είναι και πάλι σε εξωτερικό χώρο, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός. Σημειώνουμε ότι η κα Βασιλειάδου μας προσφέρει τις ξεναγήσεις δωρεάν. Την ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά της στον ΠΕΣΥΘ!


