Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αγαπητά μέλη,
παρακάτω σας παρουσιάζουμε τη θέση του Δ.Σ. του Π.Ε.Σ.Υ.Θ. για το υπό διαβούλευση Πολυνομοσχέδιο.

Εκτιμούμε πως θα ήταν χρήσιμο να συμμετέχετε στην ανοιχτή διαβούλευση, για τα άρθρα που αφορούν τον κλάδο μας:
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Πιστή στο δόγμα του ΣΟΚ η τωρινή Κυβέρνηση, όπως και κάθε προηγούμενη από το 2008 και μετά, επιχειρεί μέσω του Υπουργείου Παιδείας ένα ακόμα χτύπημα κάτω από τη μέση με την παρουσίαση των βασικών σημείων του νέου της νομοσχεδίου για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Και το χτύπημα αυτό το χαρακτηρίζουμε κάτω από τη μέση, δηλαδή ανήθικο, διότι έρχεται προς ηλεκτρονικό σχολιασμό των άρθρων του τον οποίο το ΥΠΑΙΘ βαφτίζει δημόσια διαβούλευση, μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρου εγκλεισμού κι απομόνωσης!
Εν προκειμένω κανένας ουσιαστικός διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα, επιλογή φυσικά όχι τυχαία αλλά αποκαλυπτική κατά τη γνώμη μας της φιλοσοφίας άσκησης πολιτικής της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης.
Πολύ φοβούμαστε ότι αυτές οι κυνικές και ωμές τακτικές στόχο έχουν όχι μόνο να εμπεδωθεί από όλους εμάς η αδυναμία της όποιας ουσιώδους συζήτησης, διαμόρφωσης, παρέμβασης, διόρθωσης ή και αντίδρασης στα ζητήματα που μας αφορούν, αλλά και στην υποβάθμισή μας σε απλά εκτελεστικά όργανα.
Βρίσκουμε πως στην παρούσα φάση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να εκφράσουμε τις διαφωνίες μας σε συγκεκριμένα άρθρα. Και δεν θα το κάνουμε διότι η εμπειρία κι η δράση μας τα τελευταία χρόνια μας έχουν πείσει πως οι όποιες αλλαγές που επιχειρούνται δεν έχουν στόχο την αναβάθμιση της Παιδείας, αλλά τη βίαιη προσαρμογή της στα άθλια οικονομικά της χώρας μας. Θυμηθείτε ενδεικτικά πόσοι συνάδελφοι ειδικοτήτων Αισθητικής Αγωγής έμειναν άνεργοι, τη χρονιά που ο κ. Φίλης αποφάσισε τη διάχυσή τους σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Επικράτειας!!!
Όσοι μπήκατε στον κόπο να τα διαβάσετε εύκολα διαπιστώσατε τις γενικότητες, τις ασάφειες, τις συγχύσεις, τα κενά. Εύκολα διαπιστώσατε τη μηδενική αναφορά σε λέξεις όπως Τέχνη, Αισθητική Παιδεία, Ολόπλευρη Ανάπτυξη. Εύκολα διαπιστώσατε πως το πολυνομοσχέδιο δεν προτείνει τίποτα ουσιαστικό για την ανίχνευση του δυναμικού των μαθητών. Είναι σχεδιασμένο για να καλλιεργεί τη νοημοσύνη, την απόδοση, την ποσοτική αύξηση των γνώσεων που αυτονόητα θα ενισχύσει την παραπαιδεία (αλήθεια, αυτή η πληγή πότε θα σταματήσει;) και όχι το ποιοτικό άλμα των μαθητών μας.
Κι αναρωτιόμαστε πως θα μπορούσε το πολυνομοσχέδιο να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που μόλις περιγράψαμε, όταν δεν έρχεται να αλλάξει καμία από τις δομικές συνθήκες που το διαμορφώνουν. Όταν δεν έρχεται να αλλάξει τη διδαχθείσα ύλη, δεν έρχεται να αλλάξει τις κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων, δεν έρχεται να αλλάξει προς το καλύτερο τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, δεν έρχεται να αλλάξει τη στελέχωση των σχολείων με εξειδικευμένο προσωπικό, δεν έρχεται να αλλάξει την κοροϊδία που την βαφτίζει αναπλήρωση, δεν έρχεται να αλλάξει ανύπαρκτη όπως γίνεται επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Η Εκπαίδευση είναι σαν τον Άνθρωπο.
Η ουσιαστική αλλαγή δεν έρχεται από έξω προς τα μέσα, μα από την αντίθετη ακριβώς διαδρομή.

Για το λόγο αυτό:

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟY
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: