ΑΠ’ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.) απευθύνει κάλεσμα να ξεσηκωθούν μέλη και φίλοι του και να συνδράμουν στον αγώνα κατά της παύσης οποιασδήποτε καλλιτεχνικής έκφρασης στις λυκειακές τάξεις. Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους των Εικαστικών και Μουσικών μαθημάτων, οι οποίοι βλέπουν το Υπουργείο Παιδείας να τους δείχνει την πόρτα εξόδου από τις τελευταίες τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την ίδια πόρτα, ωστόσο, αντικρύζουν και οι δικοί μας συνάδελφοι, οι οποίοι χάνουν τη διδασκαλία των «Στοιχείων Θεατρολογίας». Η απάντηση του Υπουργείου είναι εξοργιστική, κάνοντας λόγο για χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στα μαθήματα αυτά, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για το αν το συγκεκριμένο μάθημα επιλογής της Α’ Λυκείου διεξαγόταν από Θεατρολόγο εκπαιδευτικό ΠΕ91.01 ή απλώς διεκπεραιωνόταν από ανάθεση σε εκπαιδευτικό μη γνώστη του αντικειμένου αλλά με στόχο τη συμπλήρωση ωραρίου. Είμαστε όλοι αναλώσιμοι; Είμαστε αριθμοί και ποσοστά ενδιαφέροντος σε μια αγορά εργασίας που μας αγοράζει και μας ξεφορτώνεται μόλις πλησιάζει η «ημερομηνία λήξης»;

Καλούμε λοιπόν όλες και όλους να απευθυνθούν στα Εκπαιδευτικά Σωματεία του τόπου συμφερόντος τους και να αιτηθούν να βγάλουν τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για την Τρίτη 23 Ιουνίου και κατόπιν να συγκεντρωθούμε στο Υπουργείο Παιδείας, δίνοντας ένα αποφασιστικό «παρών» απέναντι στην κοροϊδία, τον εξοβελισμό των Τεχνών απ’ την Εκπαίδευση και τον εμπαιγμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ενόψει μάλιστα «επικείμενων διορισμών».

Η πρωτοβουλία συναδέλφων της Ροδόπης δίνει τον τόνο που οφείλουμε να κινηθούμε! Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα! Ας οργανωθούν διαμαρτυρίες παντού: απ’ άκρη σ’ άκρη, σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα όπου διδάσκει κάποιος εκπαιδευτικός θεατρολόγος. Πρώτοι εμείς ας υψώσουμε ψηλά τη σημαία της διαμαρτυρίας για τα καλλιτεχνικά μαθήματα, ας απευθυνθούμε στα Σωματεία σας, ας συναντηθούμε οι συνάδελφοι μεταξύ μας και πρώτοι εμείς ας οργανώσουμε μια διαμαρτυρία! Το Υπουργείο Παιδείας δείχνει τη γραμμή που σχεδιάζει αλλά κι εμείς αντιτασσόμαστε, οργανωνόμαστε! «Μαζί» δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν!

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων- Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Ακολουθεί το ΔΤ που κοινοποίησαν Εκπαιδευτικοί μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής του Νομού Ροδόπης:

Με βάση το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γενικού Ενιαίου Λυκείου που ανακοινώθηκε κάθε μορφή τέχνης εξοστρακίζεται. Πιο αναλυτικά, ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΟΥΤΕ Η ΜΟΥΣΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα επιλογής Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου έχουν μέχρι τώρα θέση στο νέο πρόγραμμα.

Μέχρι τώρα, η Τέχνη στο σχολείο κατείχε ήδη στο ωρολόγιο πρόγραμμα ελάχιστες ώρες παρόλο που επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα θεωρούν ζωτική τη διδασκαλία τους και αποφαίνονται πως αυτές πρέπει να αυξηθούν.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κλάδους της Αισθητικής Αγωγής σχετικά με τη μείωση των ωρών τους στο σχολείο, αν και οι βασικά πληττόμενοι δεν είναι άλλοι από τους μαθητές.

Προχωράμε σε καλλιτεχνική διαμαρτυρία στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής, την Πέμπτη 25/6/20, ώρα 19:00 και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ πρόσβαση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Με βάση τα παραπάνω και ως μέλη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων ζητάμε τη στήριξη των Συλλόγων μας, την ενημέρωση των Συλλόγων Διδασκόντων, αλλά και των Γονέων και Κηδεμόνων.

Εκπαιδευτικοί μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής Νομού Ροδόπης

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: