ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΜΕ ΥΠΟΠΑΙΘ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

Συνάδελφοι σας ενημερώνουμε για επικείμενη συνάντηση του ΠΕΣΥΘ με την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ την Παρασκευή 27-2-2015.
Ακολουθεί η επιστολή του σχετικού αιτήματος μας

Προς Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων
–       Υπουργό Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ κο Αριστείδη Μπαλτά
–       Αναπληρωτή Υπουργό κο Τάσο Κουράκη

Κύριε Υπουργέ Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ Παιδείας,

Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή αρχή στο έργο σας και επιτυχία στις προσπάθειές σας για το Δημόσιο Σχολείο.
Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.) είναι επιστημονικό σωματείο με πορεία είκοσι ετών. Μέλη του αποτελούν οι απόφοιτοι των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου των Ελληνικών Πανεπιστημίων (τέσσερα τμήματα στο σύνολό τους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ναύπλιο) και αυτή την στιγμή αριθμούμε πάνω από 1200 μέλη.
Επικοινωνούμε μαζί σας και ζητάμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς θα επιθυμούσαμε να συζητήσουμε μία σειρά θεμάτων που αφορούν τον εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ32 – Θεατρικών Σπουδών.

Εν συντομία θα θέλαμε  να σας παραθέσουμε τα παρακάτω:
•      Οι Θεατρολόγοι διδάσκουν το μάθημα Θεατρικής Αγωγής στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2002 αρχικά ως ωρομίσθιοι στα κλασικού τύπου Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και από το 2010 με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ως αναπληρωτές στα σχολεία
•      Από εφαρμογής του προγράμματος ΕΣΠΑ, κάθε χρονιά εργάζονται ως αναπληρωτές περίπου 400-500 συνάδελφοί μας, προσλήψεις που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του συνόλου των σχολείων με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχολεία που μένουν χωρίς Θεατρολόγο και οι μαθητές να στερούνται του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής.
•      Οι διορισμένοι στον κλάδο μας αυτή την στιγμή είναι μόλις 67 άτομα (από τον ΑΣΕΠ του 2008, από τον πίνακα 30μήνου και τον πίνακα 24μήνου και παράλληλης επιτυχίας στον ΑΣΕΠ), η πλειοψηφία των οποίων υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική μετάταξη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αφενός μεν γιατί ήταν κεντρική πολιτική επιλογή του Υπουργείου, αφετέρου γιατί κατάργησαν το μάθημα Στοιχεία Θεατρολογίας από την Α΄ Λυκείου αφήνοντας τους συναδέλφους χωρίς αντικείμενο και υπό την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης με βάση και τους μνημονιακούς νόμους  περί διαθεσιμότητας.
•      Οι προϋπηρεσίες των αναπληρωτών όπως πιθανόν να γνωρίζετε είχαν παγώσει από 30/6/2010 και έκτοτε οι «τυχεροί» θεατρολόγοι που προσλαμβάνονταν ως αναπληρωτές καλούνταν να υπηρετήσουν σε όλη την επικράτεια γνωρίζοντας ότι η υπηρεσία τους στα ελληνικά σχολειά  θα μείνει «χωρίς αντίκρισμα». Η πρόσφατη πρόταση για τη ρύθμιση αναγνώρισης μόνο της τελευταίας διετίας θεωρούμε ότι όχι μόνο αδικεί αλλά και υποθηκεύει το εργασιακό μέλλον όσων εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια.
•      Ζητούμε την απορρόφηση των συναδέλφων μας που υπολείπονται από τους πίνακες 30μηνου και 24μηνου και μαζικούς διορισμούς με βάση τον χρόνο κτήσης πτυχίου.
•      Αναγνωρίζοντας αλλά και διαπιστώνοντας για πλέον από δέκα χρόνια τα οφέλη της Θεατρικής Αγωγής για τα παιδιά και τους εφήβους, διεκδικούμε την «καθιέρωση» των γνωστών καλλιτεχνικών μαθημάτων (Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Μουσική) σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
•      Στην εκπνοή της χρονιάς που πέρασε -και πάνω στη λογική «όλοι κάνουν λίγο από όλα» και κυρίως πάνω στη λογική της δημοσιονομικής πολιτικής όπου η «εξοικονόμηση» πόρων προερχόταν και από τον «εξορθολογισμό» του ανθρώπινου δυναμικού- το Υπουργείο εξέδωσε μία εγκύκλιο που, χωρίς το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς επιστημονικό και παιδαγωγικό υπόβαθρο, όριζε το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής να το διδάσκουν συνάδελφοι δάσκαλοι κλάδου ΠΕ70. Η απάντησή μας ήταν δυναμική και λάβαμε διαβεβαιώσεις για την απόσυρσή της -παρόλα αυτά μέχρι και την παράδοση του Υ.ΠΑΙ.Θ. στην νέα πολιτική ηγεσία δεν τηρήθηκαν οι διαβεβαιώσεις.
•      Μόλις δύο μέρες πριν τις εκλογές δημοσιεύτηκε ΦΕΚ που αφορούσε την αναγνώριση παιδαγωγικής επάρκειας με βάση τον νόμο Διαμαντοπούλου μόνο στους αποφοίτους Θεατρικών Σπουδών Αθήνας, αφήνοντας έτσι τους αποφοίτους των άλλων τριών Τμημάτων στον «αέρα» και καταδικάζοντας στην ανεργία τους μέχρι τώρα απόφοιτους.

Για όλα τα παραπάνω, για μία γόνιμη συζήτηση και αποσαφήνιση των προθέσεων του Υπουργείου ζητάμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.
Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων

*Θα ακολουθήσει ΔΤ για τα τεκταινόμενα της συνάντησης

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: