Ημερίδες/Συνέδρια

A’ Θεατρολογικό Συνέδριο: «Το Θέατρο στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα: Από το θέατρο των ιδεών στο μεταμοντέρνο» 
16, 17 και 18 Δεκεμβρίου 2005 | Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ι. Δρακόπουλος»
Με αφορμή τον εορτασμό των δέκα χρόνων από την ίδρυσή του. Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν στο αμφιθέατρο του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών «Ι. Δρακόπουλος», ενώ ακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις από τους φοιτητές των τεσσάρων τμημάτων Θεατρολογίας της Ελλάδας (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Αθήνας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, Τμήμα Θεάτρου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο) στο Θέατρο ΜΕΛΙ. Το Συνέδριο ετέθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, των τεσσάρων Τμημάτων Θεατρολογίας, καθώς και από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηνών, ενώ είχε και τη στήριξη του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (Ο.Π.Ε.Π.).

B’ Θεατρολογικό Συνέδριο: «Μετανάστες και πρόσφυγες στη σύγχρονη δραματουργία και τη σκηνική πράξη»
28,29, 30 και 31 Μαρτίου 2012 | Goethe-Institut
Στόχος του συνεδρίου ήταν να εξετάσει το φαινόμενο της μετανάστευσης/προσφυγιάς στη χώρα μας (ως τόπος προέλευσης και υποδοχής μεταναστών) και παγκόσμια, αλλά και να αναδείξει τη σχέση μεταξύ του -πάντα επίκαιρου και φλέγοντος- θέματος της μετανάστευσης/προσφυγιάς και του ρόλου του θεάτρου, ως μέσου καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και κοινωνικής παρέμβασης.
Το συνέδριο έγινε υπό την αιγίδα του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς επίσης των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθήνας, Πάτρας, Θεσσαλονίκης και Πελοποννήσου και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Γκαίτε, την υποστήριξη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και είχε ως συνεργαζόμενους φορείς το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Στο συνέδριο συμμετείχαν θεατρολόγοι-μέλη του Συλλόγου, αλλά και ακαδημαϊκοί των ελληνικών τμημάτων θεατρολογίας και του εξωτερικού, εκπαιδευτικοί και κοινωνιολόγοι. Η προσέγγιση του θέματος έγινε τόσο από ερευνητική/ακαδημαϊκή άποψη όσο και από κοινωνική και πρακτική πλευρά, η οποία εστίασε περισσότερο στην υπαρκτή κατάσταση στην Ελλάδα και διερεύνησε θέματα όπως ο ρόλος της θεατρικής αγωγής/εκπαίδευσης στην ένταξη των μεταναστών/ προσφύγων, ο ρόλος των διαφόρων κοινωνικών/ καλλιτεχνικών/ κρατικών φορέων κ.ά.
Παράλληλα, το συνέδριο πλαισιώθηκε από παραστάσεις και προβολές ντοκιμαντέρ τις ημέρες του συνεδρίου καθώς και με βιωματικά εργαστήρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 26 και 27 Μαρτίου στο χώρο του Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Σημαντικό κομμάτι του συνεδρίου αποτέλεσε η στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαρτίου με θέμα «Μετανάστες επί (ελληνικής) σκηνής: Η καλλιτεχνική συνάντηση ως ανοιχτή πολιτισμική εμπειρία» και με τη συμμετοχή καλλιτεχνών που με το έργο τους έχουν συμβάλλει στην ενεργητική αποδοχή της ετερότητας στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα.
Μπορείτε να βρείτε το κάλεσμα του Συνεδρίου πατώντας εδώ.
Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου σε μορφή PDF (e-book) πατώντας εδώ
Μπορείτε να βρείτε τα πρακτικά του Συνεδρίου σε μορφή PDF πατώντας εδώ.

Επιστημονικές Ημερίδες:
α)
 «Η Θέση του Θεατρολόγου στην Ελληνική Πραγματικότητα»
Νοέμβριος 2006 | Γερμανική Σχολή Αθηνών
β) «Θέατρο & Εκπαίδευση – Εκπαίδευση & Θέατρο»
Δεκέμβριος 2007 | Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
στη μνήμη του Μάριου Πλωρίτη, ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους του θεάτρου και των γραμμάτων στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα (Ιανουάριος 2009), θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.

Αρέσει σε %d bloggers: