ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΜΕΛΗ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΑΒΟΛΤΣΟΥ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ – ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Ημερομηνία: Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015
Ώρα: 17:00-20:0
Δηλώσεις συμμετοχής:info@pesyth.gr , pesyth@pesyth.gr (έως Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015)
Συντονισμός: Αθηνά Καραβόλτσου, Εκπαιδευτικός Αγωγής Υγείας (Msc),  Θεατρολόγος, (Mst), Μαθηματικός
Κόστος: Δωρεάν για τα οικονομικώς ενήμερα μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ.
              5€ για τα μη μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ.          
Στο πρώτο μέρος του βιωματικού εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες εκπαιδευτικού δράματος (drama in education) που είναι σχεδιασμένες για μαθητές Δ’, Ε’, ΣΤ’, με σκοπό την μετέπειτα εφαρμογή τους στην τάξη, συνολικής διάρκειας 20 διδακτικών ωρών. Οι παραπάνω δραστηριότητες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού από τους μαθητές και συγκεκριμένα στη διερεύνηση του ρόλου των “θυτών”, των “θυμάτων” και των θεατών στο φαινόμενο και στην παροχή κατάλληλων στρατηγικών  αντιμετώπισης. Το πρόγραμμα αποτέλεσε υλικό επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για τη βία «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» του Κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΣΠΑ 2007-2013 και επίσης βραβεύτηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius – Regio που υλοποιήθηκε στη Β’ Αθήνας, ως πρωτοποριακή δράση και καλή πρακτική.
Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου θα αναλυθούν περιστατικά εκφοβισμού από την καθημερινότητα της σχολικής ζωής και θα παρουσιαστούν οι καινοτόμες μη τιμωρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης του εκφοβισμού από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Αναλυτικότερα, μέσα από παιχνίδια ρόλων, θα παρουσιαστούν η μέθοδος της Ομάδας Υποστήριξης (Social Group Method), η μέθοδος Πίκας (Method of Shared Concern) και η μέθοδος της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης (Restorative Justice), όπως αυτές αναφέρονται στο Εγχειρίδιο Αντιμετώπισης Εκφοβισμού, στον σύνδεσμο του Κέντρου  Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών: http://www.keda.gr/eclass/courses/TED118/

H Αθηνά Καραβόλτσου σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αγωγής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικοκινητικής, δραματοποίησης παραμυθιού, κινηματογράφου, υποκριτικής και σωματικής έκφρασης. Εμφανίστηκε σε παραγωγές θεατρικών παραστάσεων των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου  Πατρών, σε παραστάσεις παιδικού θεάτρου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και οργάνωσε παραστάσεις με παιδιά και εργαστήρια Ψυχοκοινωνικής Αγωγής για γονείς και παιδιά, σε συνεργασία με Συλλόγους Γονέων.  Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, ΣΣΝ Εύβοιας, Τομέας Πρόληψης ΚΕΘΕΑ, Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρατηρητήριο για τη βία και τον εκφοβισμό, κά). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στον τομέα της Προαγωγής της Ψυχικής  Υγείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι συγγραφέας του Εγχειριδίου για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (βλ. http://www.keda.gr/eclass/courses/TED118/). Σήμερα εργάζεται ως αναπληρώτρια θεατρολόγος στη δημόσια εκπαίδευση.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: