ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΣΤΟ ΥΠ.ΠΕ.Θ. – 15/4/2016

Συναδέλϕισσες, συνάδελϕοι.

Οι «ϕωνές» από παντού, οι διαρροές του Υπουργείου Παιδείας, οι επίσημες δηλώσεις του Υϕυπουργού κου Πελεγρίνη για κλείσιμο σχολείων και η έσχατη διάταξη που έδωσε στη δημοσιότητα για την κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών ο Υπουργός Παιδείας, δεν αϕήνουν πλέον κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Είναι αμετάκλητη απόϕαση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει και άλλο την Παιδεία, να υποβιβάσει την Αισθητική Αγωγή συνολικά, να εξοστρακίσει την Θεατρική Αγωγή από το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων ΕΑΕΠ, να βαφτίσει εξομοίωση της εκπαίδευσης την ουσιαστική κατάργηση των σχολείων αυτών. Οι ίδιοι που με λάβαρο την κατάργηση 3848, του Νόμου Διαμαντοπούλου που καθήλωσε τις προϋπηρεσίες μας για 5 ολόκληρα χρόνια, που όριζε απαραίτητη προϋπόθεση την επιτυχία σε ΑΣΕΠ προκειμένου κάποιος να διοριστεί απαξιώνοντας έτσι τις προϋπηρεσίες μας, οι ίδιοι που διακήρυτταν πως θα αύξαιναν τα ΕΑΕΠ σχολεία, οι ίδιοι που ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ οργανικές θέσεις για τις ειδικότητες της  Αισθητικής αγωγής των σχολείων αυτών (κλάδοι ΠΕ32 & 18.41, ΠΕ08, ΠΕ 16) για τα αντικείμενα της Θεατρικής Αγωγής, των Εικαστικών και της Μουσικής, έρχονται όχι απλώς να τα διαψεύσουν αλλά με κάθετο τρόπο να αποσαϕηνίσουν πως το μέλλον της εκπαίδευσης και της εργασίας μας υπόκειται μόνο στην λογική των δανειστών και της Τρόικα.

Η διάταξη για την κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών υπό το πρόσχημα της νομιμότητας, καταργεί πλήρως την αξία των πτυχίων μας αϕού και πάλι ο ΑΣΕΠ ορίζεται απαραίτητος για να καταταχθεί κάποιος σε θέση που θα του εξασϕαλίσει θέση εργασίας ως αναπληρωτή για την επόμενη χρονιά καταδικάζοντας έτσι τους νέους συναδέλϕους μας στην ανεργία. Οι προϋπηρεσίες της τελευταίας δεκαπενταετίας ουσιαστικά ρίχνονται στην κάλαθο των αχρήστων καθώς για τις μικρές προϋπηρεσίες ορίζεται μικρή μοριοδότηση και για τις «μεγάλες» μπαίνει όριο το 60μηνο. Ουσιαστικά κάποιος που εργάστηκε τα τελευταία χρόνια απαξιώνεται πλήρως. Η διπλή προϋπηρεσία των δυσπρόσιτων καταργείται εξαπατώντας έτσι τους συναδέλϕους που επέλεξαν να υπηρετήσουν σε ακριτικές περιοχές. Στην πραγματικότητα το Υπουργείο εϕαρμόζει τον νόμο Διαμαντοπούλου και μάλιστα όχι για μόνιμους διορισμούς αλλά για μία θέση με 6μηνη ή στην καλύτερη περίπτωση 8μηνη σύμβαση αναπληρωτή.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να δέσουν με τις κατά καιρούς ανησυχητικές δηλώσεις περί «εξάλειψης της ανισότητας» στην εκπαίδευση. Τα σχολεία ΕΑΕΠ που προσϕέρουν την Θεατρική Αγωγή σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου μπαίνουν στο στόχαστρο και επινοείται ένα νέος τύπου σχολείου που «θα προσϕέρει τα ίδια σε όλους τους μαθητές»… Μόνο που η εξομοίωση γίνεται προς τα κάτω και με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων. Τα σχολεία ΕΑΕΠ με ενισχυμένη την Αισθητική Αγωγή συνολικά κοστίζουν. Το ΕΣΠΑ εξαντλείται και αντί ο κύριος Υπουργός να εξοικονομήσει πόρους για την χρηματοδότησή τους, τάζει 20.000 διορισμούς «υπό την έγκριση των δανειστών» και οραματίζεται ένα σχολείο που θα σχολάει στις 13:15 απογυμνωμένο από γνώση, ϕαντασία και έκϕραση. Ονειρεύεται ο Υπουργός των εξοβελισμό των ειδικοτήτων μέσω ωρομισθίων στην ζώνη του Ολοήμερου όταν ϕυσικά θα υπάρχουν χρήματα ή αν θα βοηθάει ο εκάστοτε Δήμος. Η παρεχόμενη γνώση είναι κουτάκια για γέμισμα και το σχολείο της αγοράς σαϕώς δεν χωρά «μαθητές καλλιτέχνες». Μαθητές που θα έχουν εκπαιδευτεί στον κριτικό τρόπο σκέψης, στην ϕαντασία, την έκϕραση, την αμϕισβήτηση. Και ϕυσικά το σχολείο αυτό δεν χωρά και εργαζόμενους, εμάς τους ελαστικά εργαζόμενους της τελευταίας δεκαπενταετίας, τους αναπληρωτές. Θέλει ειλωτες η γαλέρα της εκπαίδευσης, θέλει ωρομίσθιους…

Αυτά οραματίζεται ο Υπουργός Παιδείας κος Φίλης, αυτά επεξεργάζεται με τους συμβούλους του στο υπουργικό του γραϕείο. Τους ίδιους συμβούλους «κυνηγούσαμε» στους διαδρόμους και τους ορόϕους του ΥΠ.ΠΕ.Θ. και τον Οκτώβρη όταν η ανικανότητα του Υπουργείου να εξασϕαλίσει κονδύλια για την εκπαίδευση αϕήνοντας εκατοντάδες σχολεία κλειστά και συναδέλϕους άνεργους, μας έκανε να κατασκηνώσουμε έξω από το ΥΠ.ΠΕ.Θ. διεκδικώντας το αυτονόητο: εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα! Απαιτούμε μαζικούς διορισμούς με βάση τον χρόνο κτήσης πτυχίου και υπολογισμό της προϋπηρεσίας με βάση το πάγιο αίτημα του Π.Ε.ΣΥ.Θ.: ένας θεατρολόγος ανά σχολική μονάδα.

Ο Πανελλήνιος επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων συμμετέχει και στηρίζει την κινητοποίηση και τον αποκλεισμό του ΥΠ.ΠΕ.Θ. την Παρασκευή 15-4 στις 11:30.

Καλούμε τα μέλη μας στην διαμαρτυρία που καλούν πρωτοβάθμια σωματεία, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ με κύριο πρόταγμα συνολικά την κατάργηση του Νόμου Διαμαντοπούλου και την αναβάθμιση της Παιδείας.

Η παιδεία είναι δικαίωμα.

Το δικαίωμα στην εργασία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται…

ΚΑΤΑΚΤΙΩΝΤΑΙ!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: