ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 17/6/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 7 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας κατάθεση κοινού ψηφίσματος από το Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων & την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, για τα θέματα Παιδείας & Αισθητικής Αγωγής.   

Η κατάθεση είχε μορφή κινητοποίησης – διαμαρτυρίας με την ενεργό και δυναμική συμμετοχή των εργαζόμενων από κάθε κλάδο που με το «νέο ενιαίο σχολείο» πλήττονται βάναυσα. Στο κάλεσμα για συμπαράσταση στην κινητοποίηση αυτή, που εστάλη προς τα Δ.Σ. της ΔΟΕ – ΟΛΜΕ, από το ΣΕΗ, δεν υπήρξε ανταπόκριση, με εξαίρεση την εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, που παραβρέθηκε δηλώνοντας συμφωνία και στήριξη στα αιτήματα που καταθέσαμε.   

Οι εκπρόσωποι που παρeβρεθήκαμε σ’ αυτήν την πρωτοβουλία συναντηθήκαμε με τον κ. Αθανασόπουλο, σύμβουλο στο γραφείο του Υπουργού κ. Φίλη. Ο ίδιος ο Υπουργός δεν εμφανίστηκε τελικά στην συνάντηση. Δεν είναι βέβαια κάτι που μας κάνει εντύπωση, μιας και τα αιτήματα που καταθέσαμε και ζητούσαμε απαντήσεις απαιτούσαν συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις και η κυβερνητική τακτική θέλει να δείχνει διάθεση διαλόγου αλλά δεν έχει καμία πρόθεση πράξεων!   

Η παρουσίαση και κατάθεση των αιτημάτων μας δεν είχε σαν βάση την αναφορά και ανάδειξη των ήδη γνωστών προβλημάτων, αλλά το να εκμαιεύσουμε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις. Κάτι που ήταν αδύνατο μέσα στην «δημιουργική ασάφεια» που κινήθηκε η κουβέντα με τον κ. Αθανασόπουλο!    

Από την πλευρά του Υπουργείου λοιπόν δεν υπήρξε καμία δέσμευση για την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την δεύτερη ανάθεση των μαθημάτων ειδικότητας (μουσική, εικαστικά, θεατρική αγωγή, γυμναστική) στους δασκάλους οδηγώντας χιλιάδες αναπληρωτές ειδικοτήτων στην απόλυση, καμία απάντηση για την κάλυψη των ήδη υπαρχόντων κενών από μόνιμο διδακτικό προσωπικό, αναφέροντας μόνο μετά από δική μας πίεση ότι προτίθενται να κάνουν σύσταση κλάδων σε όσους δεν έχουν, αλλά πάλι χωρίς καμία σαφή αναφορά στον αριθμό των οργανικών ανά κλάδο ή το χρονοδιάγραμμα αυτής. Κανένας σχεδιασμός κι αναφορά για το πόσους αναπληρωτές προτίθεται να προσλάβει η κυβέρνηση, καμία απάντηση για το ποιο ήταν το σκεπτικό της περικοπής του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στις τάξεις Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού, καμία δέσμευση για κάλυψη και εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής. Ο ίδιος, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη β’ ανάθεση και να δημιουργήσει τριβές μεταξύ δασκάλων και διδασκόντων των καλλιτεχνικών μαθημάτων, μίλησε υποτιμητικά και με θρασύτητα προς τον κλάδο των διδασκόντων των καλλιτεχνικών μαθημάτων, και άφησε να εννοηθεί ότι οι διπλωματούχοι καλλιτέχνες, πιθανόν να μην είναι οι πλέον κατάλληλοι για να διδάξουν τα μαθήματα αυτά!!! Μάλιστα ο κύριος Αθανασόπουλος υποστήριξε ότι η λειτουργία των σχολείων θα είναι ικανοποιητική και ομαλή με διάθεση πλεονάζοντων ωρών των δασκάλων σε όποια αντικείμενα δεν υπάρξει εκπαιδευτικός ειδικότητας και μάλιστα με το ευχολόγιο αυτό να αποτελέσει λύση για την έναρξη των σχολείων και να μην συνεχιστεί εσαεί!   

… το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε είναι ότι «τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, στην ώρα τους»! Προφανώς εννοώντας ότι αγιασμός θα γίνει την προγραμματισμένη ημερομηνία της σχολικής έναρξης! Τα παιδιά θα είναι εκεί αλλά προφανώς… χωρίς το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό!   

Σε μια εποχή που υπάρχει το απαιτούμενο επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό για να διδάξει με επάρκεια τα παιδιά μας, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας μας παραπέμπει στο οπισθοδρομικό εκπαιδευτικό μοντέλο, όπου ένας δάσκαλος θα κάνει τα πάντα!   

Επειδή όλα αυτά είναι κωμικοτραγικά, αν μη τι άλλο, εμείς από την μεριά μας, σε συμμαχία τόσο με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς κλάδους όσο και με τους γονείς, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. για την υπεράσπιση της δουλειάς μας, του πολιτισμού μας, του μέλλοντος των παιδιών μας!

Συμμετέχουμε και καλούμε μαζικά φορείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, γονείς σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα εξαγγελθούν το επόμενο διάστημα για τα φλέγοντα αυτά ζητήματα, με πρώτο σταθμό την κινητοποίηση την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 και ώρα 12:00 στο Υπουργείο Παιδείας που έχει προγραμματίσει η ΔΟΕ και είμαστε σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για κλιμάκωση της δράσης μας! Θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις την δουλειά μας, τον πολιτισμό μας, το μέλλον των παιδιών μας! 

Τα Δ.Σ. των Σ.Ε.Η, Π.Ε.ΣΥ.Θ, Π.Μ.Σ , Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: