Αθήνα, 7/5/2018
Αρ.πρωτ: 2086
Απεύθυνση Π.Ε.ΣΥ.Θ. στα Σωματεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το ζήτημα των αναθέσεων των μαθημάτων ειδικοτήτων
Συνάδελφοι,
Εν όψει του επικείμενου Συνεδρίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του καλέσματός της προς τα Σωματεία να αποστείλουν θέματα για την Ημερήσια Διάταξη του Συνεδρίου, θεωρούμε κρίσιμο να θέσουμε για μία ακόμη φορά το ζήτημα των αναθέσεων των μαθημάτων ειδικοτήτων, ένα καθεστώς που καταδίκασε άλλους συναδέλφους μας στην ανεργία και άλλους σε μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον κατακερματισμού και έντασης.
Πριν ένα χρόνο, μαζί με τις άλλες επιστημονικές ενώσεις μαθημάτων ειδικοτήτων, απευθυνθήκαμε στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ζητώντας την παρέμβασή της με έγγραφο προς τους Συλλόγους Διδασκόντων, ώστε να μη γίνεται καμία ανάθεση μαθημάτων ειδικοτήτων σε εκπαιδευτικούς που δεν ανήκουν στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Δυστυχώς, όχι μόνον δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά δεν μας δόθηκε καν το βήμα στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας σχετικά με το σοβαρό αυτό θέμα, με αποτέλεσμα να παρέμβουμε με τη φυσική μας παρουσία και με ψήφισμα διαμαρτυρίας την ημέρα του Συνεδρίου.
Όπως γνωρίζετε, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι τα μαθήματα ειδικοτήτων επιβάλλεται, με βάση το νόμο και το Σύνταγμα, να ανατίθενται ως κανόνας μόνο σε εκπαιδευτικούς αντιστοίχων ειδικοτήτων.
Μόνο κατ’ εξαίρεση και εκτάκτως, μπορεί το εκάστοτε ειδικό μάθημα να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 70, και μόνον εάν υφίστανται δύο αυστηρές ουσιαστικές προϋποθέσεις: α) εάν δεν υπάρχει στη σχολική μονάδα διαθέσιμος ειδικός εκπαιδευτικός, β) εάν διαπιστώνεται κατά περίπτωση ότι κάθε εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει το μάθημα έχει επαρκή γνώση, όχι αυθαίρετα και επιπόλαια, αλλά αποδεδειγμένα με βάση τις ακαδημαϊκές του σπουδές.
Μάλιστα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έταξε δεσμευτικά, ως περαιτέρω δεσμευτική διαδικαστική προϋπόθεση, τη σύνταξη ειδικά αιτιολογημένης κρίσης (διοικητικής πράξης) ως εχέγγυο τήρησης της ουσίας της απόφασής του.
Η αλήθεια είναι πως υπήρξε μία στοιχειώδης συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ, όμως, σε αρκετές περιπτώσεις, η πρακτική των αναθέσεων καλά κρατεί. Και για εμάς, το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό. Η δουλειά μας δεν είναι να τρέχουμε στα δικαστήρια διεκδικώντας διαρκώς τα αυτονόητα, αλλά να διδάσκουμε το αντικείμενο που σπουδάσαμε και αγαπάμε και να μπορούμε να ασκούμε με αξιοπρέπεια το εκπαιδευτικό μας έργο.
Για εμάς, το ζήτημα των αναθέσεων έχει να κάνει στον πυρήνα του με το δίκαιο και το ηθικό. Έχει να κάνει με τα εργασιακά μας δικαιώματα και τη θέση μας στο δημόσιο σχολείο, όπου κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει – σε ένα σχολείο όπου ο ένας στηρίζει τον άλλον και όλοι εργαζόμαστε για μια ποιοτική κι ολόπλευρη εκπαίδευση, στην οποία θα έχουν δικαίωμα όλα τα παιδιά.
Συνάδελφοι,
Πιστεύουμε πως οι μόνιμοι διορισμοί και η σύσταση των απαραίτητων οργανικών θέσεων που έχει ανάγκη η εκπαίδευση αποτελούν κοινό μας τόπο. Με τον ίδιο τρόπο, θα έπρεπε να αποτελεί κοινό μας τόπο και το ζήτημα των αναθέσεων – αυτά είναι, άλλωστε, άρρηκτα συνδεδεμένα. Ζητούμε, λοιπόν, από τα Σωματεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να καταδικάσουν την άδικη πρακτική των αναθέσεων και να συμπορευθούν μαζί μας με στόχο την εξάλειψή της. Προτείνουμε δε, εν όψει του Συνεδρίου της ΔΟΕ, να ζητηθεί από τα Σωματεία η προσθήκη του θέματος στην Ημερήσια Διάταξη του Συνεδρίου.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης εξακολουθούν να τσακίζουν τα δικαιώματά μας. Ας μην πέσουμε στην παγίδα της αντιπαλότητας που γεννιέται μέσω των πρακτικών που ακολουθούνται κι ας προσπαθήσουμε ενωμένοι για το σχολείο που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά. Ας αναλογιστούμε ότι κάθε ώρα μαθήματος ειδικότητας που ανατίθεται σε άλλον εκπαιδευτικό, μπορεί να οδηγήσει στην ανεργία έναν συνάδελφό μας.
Σας ευχαριστούμε
Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ.