ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ.

kataggelia

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σεβαστοί καλλιτέχνες, αγαπημένοι συναγωνιστές.

Χρόνια τώρα βρισκόμαστε συνοδοιπόροι στον ιδιαίτερα επίπονο αγώνα που δίνουμε, να βρει η καλλιτεχνική κι αισθητική παιδεία τη θέση που της αξίζει στην εκπαίδευση. Μια θέση που δεν αντικατοπτρίζεται από την περιορισμένη οπτική του αριθμού των προσλήψεων, αλλά από την ουσιαστική επαφή όλων των μαθητών, όλων των βαθμίδων, με τον συγκλονιστικό κόσμο των Τεχνών.Πεποίθησή μας άλλωστε είναι ότι εκπαίδευση χωρίς Τέχνη είναι εκπαίδευση λειψή, εκπαίδευση που ξεπέφτει στη χρηστικότητα κι όχι στον συναρπαστικό δρόμο της ολιστικής ανάτασης του εκπαιδευόμενου.

Οι τελευταίες όμως εξελίξεις, δυσάρεστες για μία ακόμη φορά, ανέδειξαν ένα ακόμη στοιχείο σύζευξης κι ενδυνάμωσης στη σχέση μεταξύ της ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ. και του Π.Ε.ΣΥ.Θ. Την ανάγκη να αποκτήσει η Τέχνη τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία, στο πολιτικό γίγνεσθαι και την καθημερινή μας ζωή. Όλοι όσοι είστε σήμερα εδώ γνωρίζετε πολύ καλά πως μέσω της Τέχνης θεμελιώνεται η ουσία του Ανθρώπου ως ύπαρξη.

Γιατί η Τέχνη όπως λέει κι ο Σαίξπηρ στον Άμλετ, «δεν είναι για τους πολλούς, δεν είναι για τους λίγους, είναι για τον καθένα ξεχωριστά».Η Πολιτεία, σε μια πεισματική προσπάθεια δεκαετιών να αρνηθεί την ίδια της την Ιστορία, σε μια πεισματική προσπάθεια να αρνηθεί το συστατικό στοιχείο που της προσδιορίζει μοναδικότητα, άρα και ταυτότητα, σε μια πεισματική προσπάθεια οι δεσμοί με το ένδοξο παρελθόν να γίνουν τυπικές αναφορές, τη μειώνει, την υποτιμά, την περιορίζει, την εξοβελίζει.

Αποτελεί θα λέγαμε καταστατική υποχρέωση των Συλλόγων μας, να συμμετέχουμε αποφασιστικά για την αλλαγή αυτής της ολέθριας για τον τόπο πρακτικής.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε την έναρξη του συνεδρίου σας που γεμίζει και μας με θάρρος και ελπίδα, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη πολιτικά κι υγειονομικά περίοδο. Έχετε τις θερμότερες ευχές μας για την επιτυχία των εργασιών σας και να σας ευχαριστήσουμε πολύ που μας κάνετε την τιμή να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική σας.

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: