H «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

H «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Να λοιπόν που μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στις 07 Αυγούστου του 2019, την εξίσωση των κρατικών πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολλέγια, τη βάση εισαγωγής αλλά όπως ήταν αναμενόμενο μόνο για τα κρατικά ιδρύματα και τα ν+2 χρόνια για την ολοκλήρωση των σπουδών, η κυβέρνηση φέρνει ένα ακόμη νομοσχέδιο προσθέτοντας ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: εισάγει την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια!!!

Το ευφυολόγημα που παρουσιάστηκε ως επιχείρημα είναι κατά τη γνώμη μας πρωτοφανές: στα πανεπιστήμια μπαίνει η Δημοκρατία. Στο μυαλό των κυβερνώντων μας οι έννοιες Δημοκρατία και Αστυνομία ταυτίζονται. Φυσικό κι επόμενο όπου διαπιστώνεται έλλειμμα Δημοκρατίας σε οποιοδήποτε χώρο, να επεμβαίνει η Αστυνομία από δω και στο εξής και να την επαναφέρει.

Τις πρώτες περίλαμπρες εξετάσεις άλλωστε έδωσε η Δημοκρατία στην πρόσφατη διαμαρτυρία των φοιτητών στο Αριστοτέλειο. Θαυμάσαμε τους δημοκράτες που χτύπαγαν, ψέκαζαν κι έσερναν με το κεφάλι στο δρόμο τον ανήμπορο με χειροπέδες φοιτητή. Νιώσαμε περηφάνια στην εικόνα ενός Πανεπιστημίου που στο χώρο του δεν κινούνται φοιτητές αλλά δημοκράτες που ξέχασαν να φορέσουν ρούχα καθημερινά και πήγαν με κράνη, γκλομπ, ασπίδες και όπλα. Και ικανοποίηση βαθιά που δημοκράτες εμπόδιζαν το έργο των δημοσιογράφων διατάσσοντάς τους να σταματήσουν να καταγράφουν. Κι όλα αυτά τα εξαιρετικά συμβαίνουν με κλειστά Πανεπιστήμια. Χωρίς φοιτητές. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί όταν ανοίξουν.

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
οι πρακτικές αυτές που παρουσιάζονται ως καινούργιες είναι τελικά παλιές. Να σας θυμίσουμε την αφετηρία τους, το όχι και τόσο μακρινό 1969 με την ίδρυση αστυνομικών τμημάτων στις Πανεπιστημιουπόλεις. Κι αποκαλύπτεται, στα μάτια μας τουλάχιστον, ότι οι Δικτατορίες είτε παλαιότερου τύπου είτε οι σημερινές με τον κοινοβουλευτικό μανδύα, έχουν ως πολιτική πρακτική και τακτική τον αυταρχισμό και την καταστολή. Και φυσικά την υπακοή στο Θείο Σαμ όπως αποκαλύπτουν έγγραφα των wikileaks για μυστικές συναντήσεις στην Πρεσβεία με φίλιες δυνάμεις, για να συζητηθούν πανεπιστημιακά θέματα που ενοχλούν τους διαβολικά καλούς φίλους μας όπως είναι το άσυλο, η αναγνώριση των κολλεγίων κι η αριστερή τάση της πλειοψηφίας των φοιτητών. Προφανώς αυτός είναι κι ο λόγος που καταργήθηκαν από το Λύκειο τα μαθήματα πολιτικών και κοινωνικών επιστημών, αφού με δήλωση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, «τα παιδιά με τα μαθήματα αυτά γίνονται αριστερά».

Θα κλείσουμε με μία ατάκα από την Εβραία του Μπρεχτ: είσαστε τέρατα, ή ποδογλύφτες τεράτων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ

Κατερίνα Ριτσάτου: Η καθηγήτρια Θεατρολογίας που μπήκε ως ασπίδα μπροστά από φοιτητή στα επεισόδια στο Α.Π.Θ. στις 22 Φεβρουαρίου 2021
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: