ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ 2021

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ 2021

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου συνέταξε η σπουδαία Βρετανή ηθοποιός, Έλεν Μίρεν. Κάθε χρόνο, ήδη από το 1962 όταν πρωτοκαθιερώθηκε από το Διενθές Ινστιτούτο Θεάτρου, στις 27 Μαρτίου η θεατρική κοινότητα φορά τα επίσημά της και γιορτάζει με ένα μήνυμα που διαβάζεται απ’ άκρη σ’ άκρη. Το φετινό μήνυμα δε θα μπορούσε παρά να είναι επίκαιρο, σε σχέση με την τόσο διαφορετική θεατρική πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας.

Ακολουθεί το μήνυμα της Έλεν Μίρεν:

«Σ’ αυτόν τον τόσο δύσκολο καιρό για τις ζωντανές παραστατικές τέχνες, πολλοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, μάστορες και γυναίκες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα επάγγελμα ήδη γεμάτο ανασφάλεια. Ίσως, αυτή η διαρκής ανασφάλεια του επαγγέλματός τους, τους έχει κάνει περισσότερο ικανούς να αντεπεξέλθουν στην πανδημία, με οξυδέρκεια και κουράγιο. Σε αυτήν τη νέα συνθήκη, η φαντασία τους μεταπλάστηκε σε ευρηματικούς, ψυχαγωγικούς και συγκινητικούς τρόπους επικοινωνίας, σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια του διαδικτύου. Οι άνθρωποι λένε μεταξύ τους ιστορίες, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στον πλανήτη. Η όμορφη τέχνη του θεάτρου θα επιβιώσει για όσο διάστημα οι άνθρωποι θα είναι στη γη. Η δημιουργική ορμή των συγγραφέων, των σκηνογράφων, των χορευτών, των τραγουδιστών, των ηθοποιών, των μουσικών, των σκηνοθετών δεν θα παύσει ποτέ, και στο πολύ κοντινό μέλλον θα ανθίσει ξανά με νέα ενέργεια και νέα κατανόηση του κόσμου τον οποίο όλοι μοιραζόμαστε.
Περιμένω με ανυπομονησία!»

(Μετάφραση από τα αγγλικά για το Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Εύη Προύσαλη, Γενικής Γραμματέας Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.)

Πηγή: Αθηνόραμα

Μια ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η βιντεοσκόπηση του παραπάνω μηνύματος (σε άλλη μετάφραση) από τη σημαντική μας ηθοποιό, Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: