Δελτίο Τύπου για την κινητοποίηση στις 27.01.2023

Δελτίο Τύπου για την κινητοποίηση στις 27.01.2023

29/01/2023
Αρ.Πρωτ: 2277

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ), του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνων Ελλάδος και της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, στο Υπουργείο Παιδείας. Αρχικά, συναντήσαμε απροθυμία να συναντηθεί η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών με την πολιτική ηγεσία, με τη δικαιολογία ότι όλοι οι εκπρόσωποί της απουσίαζαν λόγω της πρότασης μομφής. Εν τέλει η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών των τριών φορέων έγινε δεκτή από τον συνεργάτη του κ. Κόπτση, κ. Παπακωνσταντίνου. Στην πενταμελή επιτροπή που έλαβε μέρος στη συνάντηση, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Νάσος Χαλκίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών μαθημάτων Ζωή Χατζή, η πρόεδρος του ΠΕΣΥΘ Βιβή Κοψιά, η διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ Ίλια Λακίδου και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικών Θεατρικής Αγωγής Νάγια Μποέμη.

Το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η σύσταση οργανικών θέσεων για τους δύο κλάδους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης συζητήθηκαν και η επαναφορά της Θεατρικής Αγωγής σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού και της Καλλιτεχνικής Παιδείας στο Λύκειο, όπως και κάποια γενικότερα κοινωνικά και επαγγελματικά προβλήματα των εκπαιδευτικών. Για το θέμα της επαναφοράς των μαθημάτων ο κύριος Παπακωνσταντίνου τόνισε πώς εξαρτάται κυρίως από το ΙΕΠ, δίχως να πει κάτι παραπάνω για το τι μέλλει γενέσθαι, παρά τον ισχυρό επιστημονικό αντίλογο και παρά την αναφορά των συναδέλφων εικαστικών στη δικαστική απόφαση υπέρ της επαναφοράς της καλλιτεχνικής Παιδείας στην Α’ Λυκείου. Για το θέμα των οργανικών δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση επί του αριθμού τους, ούτε και για το αν οι οργανικές αυτές θα προλάβουν να είναι έτοιμες για τις μεταθέσεις, ή αν θα οδηγήσουν σε νέους διορισμούς φέτος. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών τόνισαν την ανάγκη να αποδοθούν όλα τα κενά, ώστε να υπάρχει ορατότητα και καταξίωση για τους κλάδους μας, με την αναγνώριση της ανάγκης σταθερής παρουσίας μας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως έχει σταλεί σχετικό έγγραφο στις διευθύνσεις και αναμένεται άμεσα η χαρτογράφηση των κενών, ενώ αντέκρουσε την πρότασή μας να ληφθεί υπόψιν η εικόνα των κενών όπως προκύπτει από το myschool, με το επιχείρημα ότι υπάρχουν στοιχεια που δεν φαίνονται στο σύστημα, όπως ο αριθμός των μαθητών των τμημάτων. Το αίτημά μας ήταν να αποδοθούν πλήρως όλα τα κενά ακόμη και αν δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν άμεσα ισάριθμοι μόνιμοι διορισμοί. Ακόμη τονίστηκε η στρέβλωση της αναλογίας μονίμων – αναπληρωτών, η ανάγκη για περισσότερους μόνιμους διορισμούς και λιγότερες αναθέσεις μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής σε μη εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς. Έγινε επίσης αναφορά στους αναπληρωτές των κλάδων μας με μεγάλη προϋπηρεσία, για τους οποίους φάνηκε να υπάρχει θετική προοπτική.

Τέλος, σίγουρα μπορεί να λογίζεται ως θετική εξέλιξη ότι η καταγραφή των οργανικών κενών για τους κλάδους μας είναι πλέον γεγονός, μετά από μακρόχρονη αναμονή και επιμονή.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, παρακολουθούμε ενεργητικά και με θετικές προσδοκίες την έκβαση των διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη, όντας σε επιφυλακή για νέες κινητοποιήσεις, εφόσον χρειαστούν.

Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: