Δελτίο Τύπου ΠΕΣΥΘ για την παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ (31.03.2023)

Δελτίο Τύπου ΠΕΣΥΘ για την παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ (31.03.2023)

Έπειτα από κάλεσμα του Π.Ε.ΣΥ.Θ. πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου του 2023, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, με τη συμπόρευση της ΕΝΕΚΕΜ, του Εικαστικού Επιμελητηρίου και του Συντονιστικού Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών ΠΕ11 & ΠΕ11.01 Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, με την υποστήριξη των:
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών ΣΤ’ Θεσσαλονίκης «Αριστοτέλης»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατ. Αττικής «Κώστας Σωτηρίου»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, Π.Ε. Ηλεία
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κορινθίας
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λήμνου
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης»
Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Φωκίδας «Αλέξανδρος Δελμούζος»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Παλλήνης «Αλέξανδρος Δελμούζος»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «Κων. Κούμας»
Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα).

Οι εκπρόσωποι των τριών ειδικοτήτων και η εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του γραφείου του Γενικού Γραμματέα κ. Μιτζήθρα, καθώς ο Γενικός Γραμματέας και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για μία ακόμη φορά μάς απαξίωσαν με την απουσία τους.

Τα νέα δεν είναι καλά. Η διαδικασία των διορισμών έχει δρομολογηθεί να ξεκινήσει πολύ σύντομα και πάντως πριν τις εκλογές. Η δικαιολογία που προβάλλουν είναι πως δεν υπάρχει χρόνος για να συσταθούν οι οργανικές και, ως γνωστόν, χωρίς οργανικές δεν μπορούν να υπάρξουν και διορισμοί. Φυσικά χωρίς οργανικές και για μεταθέσεις ούτε λόγος! Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μιτζήθρα, η διαδικασία της σύστασης είναι χρονοβόρα και στην ερώτησή μας γιατί δεν ξεκίνησαν νωρίτερα την προεργασία είπε πως δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ότι θα γίνουν τώρα οι εκλογές!!!

Φυσικά, του υπενθυμίσαμε τις διαβεβαιώσεις του κ. Κόπτση περί σύστασης οργανικών ένα χρόνο πριν –καθώς ούτε τότε «προλάβαιναν», υπήρχε όμως η πρόθεση να χαρτογραφηθούν και να συσταθούν μέσα στην επόμενη χρονιά– και τονίσαμε την άδικη, ανάλγητη και επιζήμια για τους μαθητές και τις μαθήτριες αντιμετώπιση των ειδικοτήτων.

Στις παρατηρήσεις μας ότι εν έτει 2023 ο δάσκαλος της τάξης δεν μπορεί να διδάσκει τα μαθήματα των ειδικοτήτων, ο κ. Μιτζήθρας αντέτεινε πως ο δάσκαλος είναι νόμιμο και επιστημονικά επαρκές να διδάσκει όλα τα αντικείμενα τα οποία παίρνει ως ανάθεση! Μια αδιανόητη απάντηση όταν, χρόνια τώρα, παλεύουμε, επιστημονικοί φορείς και Σωματεία, για το ηθικό και το αυτονόητο: να διδάσκει ο κάθε εκπαιδευτικός το αντικείμενό του. Τη στιγμή που και το ΣΤΕ έχει θέσει σαφείς όρους για τη διδασκαλία των μαθημάτων, όπου ζητά τα εχέγγυα της επιστημονικής επάρκειας των εκπαιδευτικών που καλούνται να τα διδάξουν. Μας προκαλεί λοιπόν αλγεινή εντύπωση μια τέτοια τοποθέτηση, πολλώ δε μάλλον επειδή είναι η πρώτη φορά που το ακούμε από εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας!

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Μιτζήθρας γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των διορισμών με τη λύση της μεταφοράς θέσεων από τη δευτεροβάθμια, όπως το 2021, απάντησε πως έχει εξαντληθεί αυτή η δυνατότητα και ψάχνουν μήπως κάτι πολύ λίγο μπορέσουν να κάνουν.

Συνάδελφοι, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τσακίζει για μία ακόμη φορά τις ειδικότητες στο δημόσιο σχολείο, τα εργασιακά μας δικαιώματα και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και μαθητριών μας. Είναι ντροπή να ισχυρίζονται ότι δεν προλαβαίνουν να συστήσουν οργανικές, όταν είχαν δύο χρόνια να το πράξουν, μέσα στα οποία, τόσο ο Σύλλογός μας, όσο και άλλοι φορείς και Σωματεία, έχουμε παλέψει με κάθε τρόπο για τη σύστασή τους!

Δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε.

Το Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

💠💠💠

ΕΞΕΛΙΞΗ: Μετά την κινητοποίηση και κατόπιν έκδοσης του σχετικού Δελτίου Τύπου, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη ετοιμάζονται να καταθέσουν στη Βουλή σχετική ερώτηση για τις οργανικές θέσεις. Μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ.

💠💠💠

Οι φωτογραφίες και η σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Αθήνα 9,84 έγιναν από τον δημοσιογράφο κ. Σπύρο Χαλικιά, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: