ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ Υ.ΠΑΙ.Θ. 15/5/20

Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με το Υ.ΠΑΙ.Θ. στις 15.05.2020

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 15/7, μετά από επίμονες προσπάθειες, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας. Στο κάλεσμα της Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ, κ. Γκίκα, παραστάθηκαν η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας κ. Βασιλάκου και ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου Θεσσαλονίκης και νυν κοσμήτορας, κ. Ποταμιάνος. Τον Π.Ε.ΣΥ.Θ. εκπροσώπησαν η Ανθή Κοντορούση, η  Βιβή Κοψιά και η Ισμήνη Σακελλαροπούλου.

Υπό έντονη πίεση χρόνου, προσπαθήσαμε να θέσουμε συμπυκνωμένα όλα τα ζητήματα των Θεατρολόγων στην Εκπαίδευση. Προεξάρχον ήταν το φλέγον θέμα των διορισμών και της αναλογικά δίκαιης κατανομής του αριθμού των διοριστέων, σε όλους τους κλάδους. Ακολούθησαν η άμεσα σχετιζόμενη με τους διορισμούς, σύσταση οργανικών των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η επαναφορά του μαθήματος μας στην Πέμπτη και την Έκτη, η εισαγωγή του στο Γυμνάσιο και η ισχυροποίηση της θέσης του στο Λύκειο, στα Μουσικά και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία και τα εργασιακά ζητήματα των διορισμένων συναδέλφων μας. Ακόμη εκφράστηκε η διαφωνία μας με το Πολυνομοσχέδιο και επισημάνθηκε ότι τα παιδαγωγικά και επιστημονικά επιχειρήματα μας, κατατέθηκαν στη Διαβούλευση.

Δεν πήραμε καμία συγκεκριμένη απάντηση και δέσμευση για τίποτε. Οι απαντήσεις της Γ.Γ. ήταν γενικόλογες και αποστασιοποιημένες. Όποτε εστιάσαμε στα εργασιακά μας, εισπράξαμε αυστηρές συστάσεις να θέτουμε ως προτεραιότητα το καλό των παιδιών και της Εκπαίδευσης και όχι τους διορισμούς και τα εργασιακά ζητήματα των εκπαιδευτικών, όπως άλλωστε κάνει και το Υπουργείο… Στην απόκριση μας ότι, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που η παρουσία της Τέχνης συρρικνώνεται, είναι αυτονόητα τα τεράστια και πολλαπλά παιδαγωγικά οφέλη της Θεατρικής Αγωγής, δε δόθηκε συνέχεια. Στην παρατήρησή μας ότι υπήρξαν σαφείς προεκλογικές δεσμεύσεις για την επαναφορά του μαθήματος, η Γ.Γ. μάς προέτρεψε να μη βιαζόμαστε, καθώς έχουμε μπροστά μας ολόκληρη τετραετία, για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την Παιδεία! Σε σχέση με τον αριθμό των διοριστέων, το θέμα θα συναποφασιστεί μαζί με την Υπουργό, σε επόμενο χρόνο, με κριτήρια που δε μας γνωστοποιήθηκαν… Αναφορικά με τις νέες θεματικές και τα εργαστήρια δεξιοτήτων, ειπώθηκε πως θα δοκιμαστούν πιλοτικά, σε λίγα σχολεία και θα διδάσκονται αποκλειστικά από δασκάλους. Πιλοτικά άλλωστε θα δοκιμαστούν και τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο, πάντα με γνώμονα το καλό των παιδιών!!!

Εφιστούμε την προσοχή σας ότι, κατά τα λεγόμενα της Γ.Γ., οι προσλήψεις των αναπληρωτών και γενικά οι υπηρεσιακές μεταβολές, επιδιώκεται να γίνουν έγκαιρα, ενδεχομένως και από τα τέλη Ιουλίου! Ακόμη υπάρχει μια διαφαινόμενη πιθανότητα να αυξηθεί ο αριθμός των Εκπαιδευτικών, που θα προληφθούν σε δομές προσφύγων (ΔΥΕΠ).

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους Δασκάλους μας, που μίλησαν με παιδαγωγικά επιχειρήματα και παραδείγματα από όλον τον κόσμο, για την αξία της Τέχνης. Είναι πάντα δίπλα μας και είναι μεγάλη η τιμή μας.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ! Τα γεγονότα τα εκθέσαμε, ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!! Μετά το φιάσκο της Ειδικής Αγωγής, ανησυχούμε πολύ για το μέλλον και η άκαρπη αυτή συνάντηση δε μας καθησύχασε καθόλου. Μας άφησε μια διάχυτη αίσθηση ψυχρότητας, υποτίμησης και αδικίας.

Απαντάμε με μαζική συμμετοχή στο κάλεσμα της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. και δίνουμε δυναμικό παρών, από κοινού με τους άλλους κλάδους της Αισθητικής Αγωγής, στο νέο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο, την Τρίτη 19 Μαΐου, στα Προπύλαια.

Την επόμενη μέρα Τετάρτη, 20/5, στηρίζουμε τον Σύλλογο που μας στηρίζει και δίνουμε παρών στο Υ.ΠΑΙ.Θ., για να παίξουμε στο δρώμενο διαμαρτυρίας με τίτλο «Η παιδεία στην εντατική». Αναλυτικά για το δρώμενο μας

Επιμένουμε! Κλιμακώνουμε τις δράσεις μας, όσο είναι ακόμη καιρός!

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ. 

Η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας κα Βασιλάκου, ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου και Κοσμήτορας κ. Ποταμιάνος και η Πρόεδρος του Π.Ε.ΣΥ.Θ. Ανθή Κοντορούση και η Γ.Γ του Συλλόγου μας Ισμήνη Σακελλαροπούλου στο Υ.ΠΑΙ.Θ. Οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι πάντα στο πλευρό μας.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: