SILENCE=DEATH: ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΡΗΝΗΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ

SILENCE=DEATH: ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΡΗΝΗΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ

Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του Πρέδρου του κ. Ιωσήφ Βιβιλάκη σας ενημερώνει για τη διαδικτυακή συνάντηση αυτής της Κυριακής 21 Μαρτίου 2021. Ακολουθεί το Δελτίο τύπου:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Tην επόμενη Κυριακή το Τμήμα οργανώνει δύο εκδηλώσεις. 
Στην ενδέκατη συνάντηση του κύκλου εκδηλώσεων «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία» στο επίκεντρο είναι ο θρήνος και το πένθος.

Πώς να επιτελεστεί το αδύνατο, εκτοπισμένο πένθος; Πώς να θρηνηθούν σώματα εξαφανισμένα, αγνοούμενα, αγνώστων στοιχείων; Ποιες εμπειρίες πένθους θεωρούνται άξιες να θρηνηθούν μεγαλοφώνως, και ποιες εκτοπίζονται από την επίσημη σφαίρα του μνημονεύσιμου; Πώς από ιδιωτική, ψυχολογική διαδικασία, το πένθος γίνεται θρήνος συλλογικός και πολιτικός, φωνητική και ενσώματη πράξη αντίστασης και διεκδίκησης; Πώς οι θρηνητικές μορφές του αρχαίου δράματος –από τους Πέρσες στην Αντιγόνη– αναδύονται και επινοούνται εκ νέου ανά τον κόσμο σε άμεση σύνδεση με τοπικά συγκείμενα; Εκκινώντας από το σύνθημα «Η Σιωπή είναι Θάνατος», όπως διατυπώθηκε από την ακτιβιστική οργάνωση Act-Up (Aids coalition to unleash power) εν μέσω της επιδημίας του ΕΙΤΖ στις ΗΠΑ, η διάλεξη διερευνά τα παραπάνω ερωτήματα ανατρέχοντας στις επιτελεστικές διαστάσεις και μεταμορφώσεις της θρηνητικής φωνής μέσα από διαφορετικές περιπτώσεις μελέτης και γεωγραφίες: από τον υγρό τάφο της Μεσογείου στους/στις desaparecid@s της Λατινικής Αμερικής. 
Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, ώρα: 12.00 μμ
 
Ομιλητής: Μάριος Χατζηπροκοπίου
 
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας για τους φοιτητές, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες και αποφοίτους, όπως και για κάθε ενδιαφερόμενο στον εξής σύνδεσμο: https://youtu.be/itTHa4PGFV0
 

Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας στο κανάλι του Τμήματος στο YouTube και κοινοποιούνται μέσα από τον ιστότοπο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθώς και από το κοινωνικό δίκτυο του Τμήματος στο Facebook. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους αποφοίτους, στους φίλους του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
 
Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.
 
Μια πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός. 
Χορηγός επικοινωνίας: Περιοδικό Φρέαρ

Μάριος Χατζηπροκοπίου

Ο Μάριος Χατζηπροκοπίου είναι θεωρητικός του θεάτρου και της επιτέλεσης, μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σπούδασε Ιστορία και Θέατρο στη Θεσσαλονίκη και Εικαστικές Τέχνες (βίντεο και περφόρμανς) στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales/ Παρίσι) και πήρε το διδακτορικό του στις σπουδές θεάτρου και επιτέλεσης (Aberystwyth University, Ηνωμένο Βασίλειο). Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Έχει διδάξει μαθήματα θεάτρου, επιτέλεσης και ανθρωπολογίας σε διάφορα ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο του Aberystwyth, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Bahia κ.α.). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και ακαδημαϊκά περιοδικά με κριτές. Έχει παρουσιάσει performances και παραστασιακές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μεταφράσει τρία βιβλία της Clarice Lispector στα νέα ελληνικά, ενώ το πρώτο του βιβλίο ποίησης με τίτλο «Τοπικοί Τροπικοί» (Αντίποδες, 2019) συμπεριελήφθη στη βραχεία λίστα των βραβείων Βαρβέρη της Εταιρείας Συγγραφέων.  Η ακαδημαϊκή του έρευνα και η καλλιτεχνική του πρακτική του έχουν υποστηριχθεί από φορείς όπως το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Βραζιλίας, το Ίδρυμα Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Δημητρίων, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ινστιτούτο Γκαίτε κ.α.

Δια-πολιτισμική μελέτη για τη δημοκρατία μέσω του Κοινωνικού Θεάτρου στην Ελλάδα και το Μεξικό

Στο πλαίσιο των νυχτερινών εξομολογήσεων αποφοίτων η Χριστιάνα Μόσχου θα μιλήσει για την εργασία της στο  κοινωνικό θέατρο.

Κυριακή 21 Μαρτίου, ώρα 21.00

Σύνδεσμοι
YouTube: https://youtu.be/iiLcNFfZaXE
ZOOM: https://us02web.zoom.us/j/89130976009?pwd=eFZUSTJ2RlcrTmlqY3U5cDQxa0pxQT09
Meeting ID: 891 3097 6009
Passcode: 607624

Η παρουσίαση περιγράφει τη σύνδεση κοινωνικού θεάτρου και πολιτειότητας με κύριο άξονα την εκπόνηση μίας διδακτορικής διατριβής. Η διαθεματικότητα, το θέατρο και το δράμα, η δια-πολιτισμικότητα, η έννοια του παγκόσμιου Νότου, καθώς και η κριτική παιδαγωγική συνιστούν επιμέρους στοιχεία ενός κεντρικού επιχειρήματος που αφορά τον κοινό τρόπο με τον οποίο ο πολίτης μαθαίνει να συγκροτείται σε κοινότητες και να καλλιεργεί ιδιότητες μέσα στο εσωτερικό δημοκρατικών θεσμών. Η διατριβή λοιπόν ερεύνησε δύο διαφορετικούς τόπους, το Μεξικό και την Ελλάδα μέσω του κοινωνικού θεάτρου ως εργαλείου έκφρασης και μάθησης. Πρωτίστως παρουσιάζονται τα βασικά εννοιολογικά στοιχεία, η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της διδακτορικής έρευνας με εφήβους μαθητές.   Επιχειρείται μία πρώτη σύνδεση με το σχολικό πλαίσιο, καθώς θεωρείται ότι το εκπαιδευτικό σύστημα έχει υπάρξει παραδοσιακά ένα προνομιακό πλαίσιο για την κατασκευή της πολιτειότητας. Κατόπιν, παρουσιάζεται ο σχεδιασμός της έρευνας, που περιλαμβάνει μία θεατροπαιδαγωγική παρέμβαση στη βάση του κοινωνικού θεάτρου. Τέλος συνδυάζονται τα συμπεράσματα της διατριβής με τη δημοκρατία της συμπερίληψης και τη δια-πολιτισμικότητα, την εκπαίδευση για τη δημοκρατία και τη διαμόρφωση της πολιτειότητας καθώς και την αλληλεπίδραση των μαθητών στο κοινωνικό θέατρο. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα παρουσιαστούν και άλλα θέματα όπως η πρόσληψη του Κοινωνικού Θεάτρου στη Λατινική Αμερική, η αντίσταση μέσα από την τέχνη, η έννοια της κοινότητας, η λατινοαμερικάνικη ύπαιθρος, τα εναλλακτικά μοντέλα συμβίωσης στο Μεξικό κ.ά. 

Χριστιάνα Μόσχου

H Χριστιάνα Μόσχου γεννήθηκε το 1982 στο Χαλάνδρι. Είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της ολοκληρώθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης. Το 2020 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τη Δημοκρατική Εκπαίδευση μέσα από το Θέατρο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Έρευνας στο Unversidad Veracruzana σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. ‘Εχει διδάξει σε βιωματικά εργαστήρια για το Θέατρο της Κοινότητας και το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε κοινότητες, οργανώσεις και πανεπιστήμια.  Στην καλλιτεχνική δουλειά της, το βίωμα, το δράμα και το θέατρο αποτέλεσαν το μέσο για να εκφραστεί η κοινωνική αλληλεγγύη, η ευαισθητοποίηση, η αντίσταση και η διεκδίκηση. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις κοινωνικού θεάτρου στην Ελλάδα και το Μεξικό, το νήμα που συνδέει μεταξύ τους τις διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις είναι η εντοπιότητα και η γυναικεία αφήγηση.

Οι προηγούμενοι σύνδεσμοι των διαδικτυακών συναντήσεων:
Προφορικότητα: Μύθος και τελετουργία https://www.youtube.com/watch?v=gV0SoV9OkOg
Θέατρο, δράμα και ίαση: https://youtu.be/GQzezPw2b0U 
Τα αρχαία Ασκληπιεία: https://youtu.be/aCZw3hDBgko 
Ο Οιδίποδας από την Κόρινθο στη Θήβα: https://youtu.be/ZWoHATRwO8o
Δίνοντας πρόσωπο στο κοινό: https://youtu.be/XTWxeGk4mGg
Τι είναι η δραματοθεραπεία: https://youtu.be/DLBnSZoVuw8
Ζω στο πάθος, άρα υπάρχω: https://youtu.be/bipIRT7Ytjc
Το θέατρο ως εργαλείο στην απεξάρτηση: https://youtu.be/xaksN31r-cI
Ιαματικές όψεις του θεάτρου στην εκπαίδευση: https://youtu.be/agGq3Whqmgs
Η σάτιρα ως φάρμακο: https://youtu.be/nFLyVxRDgis

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: