ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

24.04.2021
Αρ. Πρωτ.: 2188

ΠΡΟΣ:
Υπουργό κ. Κεραμέως,
Υφυπουργό κ. Μακρή,
Γενικό Γραμματέα κ. Κόπτση,
Μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Γ.Γ. της Νέας Δημοκρατίας κ. Στεργίου
Πρόεδροι και Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών
Συντονίστριες επιμορφωτικού έργου ΠΕ91 κ. Μποέμπη και κ. Κουμανάκου
Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου Θεσσαλονίκης

ΘΕΜΑ: Με μπαράζ επιστολών οι Θεατρολόγοι όλης της Ελλάδας διαμαρτύρονται για τη μη σύσταση οργανικών θέσεων και για τις φήμες περί κατανομής χωρίς δίκαια και σταθερά κριτήρια για όλους.

Αγαπητή κ. Υπουργέ,
Αγαπητή κ. Υφυπουργέ,
Αγαπητέ κ. Γενικέ Γραμματέα,
Αγαπητά μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε.,

Σας ενημερώνουμε ότι ως Σύλλογος γίναμε κοινωνοί της έντονης διαμαρτυρίας των συναδέλφων μας Θεατρολόγων, από νομούς όλης της Ελλάδας. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία τους και υπενθυμίζουμε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο ζητάμε συνάντηση με την Υπουργό, για το σοβαρό αυτό ζήτημα και οι εκκλήσεις μας πέφτουν στο κενό. Μόνο για αυτό το θέμα, οι επιστολές που έχουμε στείλει είναι δεκάδες. Κάποιοι θεατρολόγοι εργάζονται στην εκπαίδευση ήδη από το 1997, αναπληρώνοντας αποκλειστικά τον εαυτό τους όλα αυτά τα χρόνια και στην παρούσα χρονική στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε εξαγγελίες διορισμών και ακόμη αναρωτιόμαστε αν θα συσταθούν όσες οργανικές θέσεις μάς αναλογούν με βάση τα πραγματικά κενά στην Α’βάθμια Εκπαίδευση.

Αγαπητή ηγεσία του Υπουργείου, κυρίες και κύριοι αρμόδιοι φορείς, οφείλετε να αντιμετωπίσετε με δικαιοσύνη όλους τους κλάδους. Από παιδαγωγικής άποψης εκτιμούμε πως δεν υπάρχουν «πρωτεύουσες» και «δευτερεύουσες» ειδικότητες. Επιπρόσθετα, βρισκόμαστε μπροστά και στο πιο φριχτό σενάριο που διέρρευσε και προωθεί ένα σκεπτικό διορισμών με κατανομή ανάλογα με την έγκριση και διαθεσιμότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ.

Απευθύνουμε απεγνωσμένη έκκληση στους εκπροσώπους μας στην Ο.Λ.Μ.Ε. και κυρίως στη Δ.Ο.Ε., καθώς θα είναι ντροπή και μεγάλη ήττα να θεωρηθούνε εργαζόμενοι-ψυχροί αριθμοί των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Είμαστε εργαζόμενοι, είμαστε συνάδελφοι και οφείλουμε να έχουμε ίσα δικαιώματα στη σταθερή εργασία, μαζί με τις υπόλοιπες ειδικότητες.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΡΑΓΟΙ.

Επιπρόσθετα, στις 7 Φεβρουαρίου του 2020 έγινε γνωστή, από την περιοδεία της στην Άρτα, η δέσμευση της Υπουργού κ. Νίκης Κεραμέως ότι η κατανομή στους διορισμούς δεν θα έχει αποκλίσεις. Στη συνέντευξη που έδωσε στο 3ο Δημοτικό σχολείο Άρτας, ρωτήθηκε από θεατρολόγο και ήταν καθησυχαστική τονίζοντας πως δεν θα μπούμε άδικα σε αυτή τη διαδικασία καθώς της επισημάνθηκε πως οι θεατρολόγοι έκαναν τα χαρτιά τους για την προκήρυξη της ειδικής αγωγής και είδαν ένα μηδενικό στους διορισμούς, άδικο και παράνομο όπως είναι κάθε αποκλεισμός.

ΗΔΗ, ΠΟΛΛΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Όσον αφορά τις αναθέσεις του αντικειμένου της Θεατρικής Αγωγής άλλων ειδικοτήτων, υπενθυμίζουμε την δικαστική απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι οι δάσκαλοι (ΠΕ70) μόνο κατ’ ανάγκη μπορούν να διδάξουν το συγκεκριμένο μάθημα και μόνο ελλείψει ειδικότητας. Γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο δεν τηρείται; Δεν υπάρχει σε κανένα ΠΥΣΠΕ αιτιολογημένη απόφαση ανάθεσης του μαθήματος σε άλλη ειδικότητα. Κι όμως οι αναθέσεις είναι εδώ! Και στερούν από το μαθητικό σύνολο την εξειδικευμένη γνώση που μπορεί να προσφέρει μόνο ο καταρτισμένος εκπαιδευτικός. Εκτός κι αν σχεδιάζεται να επιστρέψουμε σε ένα διδακτικό μοντέλο της δεκαετίας του ’80, όπου ένας εκπαιδευτικός είναι ικανός να διδάξει όλα τα αντικείμενα!

Η κραυγή αγωνίας των συναδέλφων θεατρολόγων καταγράφηκε (κι εξακολουθεί να καταγράφεται) σε μια σειρά επιστολών, οι οποίες συντάχθηκαν και εστάλησαν προς το Υπουργείο Παιδείας, αρμόδιους φορείς και ΜΜΕ. Σε όλες αυτές τις επιστολές, οι οποίες επισυνάπτονται εδώ, αντέδρασαν, προς τιμήν τους, βουλευτές από όλα τα κόμματα της Βουλής, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών και της κυβέρνησης. Οι εν λόγω επιστολές έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και βρίσκονται σε επικοινωνία με τους/τις υπογράφοντες/υπογράφουσες.

Σας επισυνάπτουμε τα ονόματα των ερωτώντων βουλευτών, καθώς και ένα μεγάλο δείγμα των Ερωτήσεων/Αναφορών (16 μέχρι σήμερα!) και επιφυλασσόμαστε να σας στείλουμε εκ νέου επικαιροποιημένη επιστολή από email θεατρολόγων που συνεχώς λαμβάνουμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο καθώς και από τις αντιδράσεις βουλευτών που θα καταγράφονται.

Η λίστα των βουλευτών συμπεριλαμβάνει τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιάσωνα Φωτήλα με το πρόσφατο άρθρο του στις 19.04.2021 με τίτλο: Γιατί το θέατρο είναι απαραίτητο στο σχολείο.

Σύριζα: Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Μαμουλάκης  Χαράλαμπος, Θραψανιώτης Μανόλης, Βαρδάκης Σωκράτης, Μάρκου Κώστας, Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία], Βαρδάκης Σωκράτης, Χαρίτου Δημήτρης, Νατάσα Γκαρά

* Η πρώτη ομαδική ερώτηση κατατέθηκε από 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 8/12/2020(!) και έκ τότε πέφτουν βροχή ερωτήσεις  από βουλευτές όλων των κομμάτων. Οι ερωτώντες βουλευτές είναι: Μαμουλάκης Χάρης, Θραψανιώτης Μανόλης, Φίλης Νίκος, Τζούφη Μερόπη, Αθανασίου Νάσος, Αναγνωστοπούλου Σία, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλιόππη, Γκιόλας Γιάννης, Δρίτσας Θοδωρής, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Ηγουμενίδης Νίκος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπύρος, Μάρκου Κώστας, Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κώστας, Νοτοπούλου Κατερίνα, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Πούλου Γιώτα, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκουρλέτης Πάνος, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέτυ, Συρμαλένιος Νίκος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Φάμελλος Σωκράτης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, Χρηστίδου Ραλλία

ΚΚΕ: Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία, Μανωλάκου Διαμάντω, Δελής Γιάννης, Στολτίδης Λεωνίδας

ΜΕΡΑ 25 : Γεώργιος Λογιάδης, Κωνσταντίνα Αδάμου, Αγγελική Αδαμοπούλου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Απόστολος Αβδελάς, Μαρία Αθανασίου

ΚΙΝΑΛ: Βασίλης Κεγκέρογλου, Μπουρχάν Μπαράν

Όλες οι σχετικές Ερωτήσεις/Αναφορές και Δελτία Τύπου των βουλευτών επισυνάπτονται εδώ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ – ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Η κ. Μακρή στις 20.04.2021 αποφασίζει να απαντήσει με ένα «copy/paste» μήνυμα προς όλες τις ερωτήσεις των βουλευτών. Επισυνάπτουμε ένα ενδεικτικό απαντητικό μήνυμα εδώ. Εύλογα, προκύπτουν οι εξής απορίες:

  1. Η Υφυπουργός δεν απαντά στο επίμαχο ερώτημα αν πρόκειται να συσταθούν οργανικές θέσεις, αλλά ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο βρίσκεται στην καταγραφή των… 2 και μοναδικών κενών που υπάρχουν στην Α’βάθμια Εκπαίδευση. Μετά την καταγραφή των… 2 κενών, τι έπεται;
  2. Η κ. Μακρή απαντά πως αυτή τη στιγμή καταγράφονται για τους ΠΕ91.01 και ΠΕ91.02 οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις. Εννοεί, δηλαδή, ότι οι Θεατρολόγοι και οι ηθοποιοί θα μοιραστούν τις… 2 συνολικά θέσεις στους διορισμούς; Όταν μάλιστα εργάζονται κάθε χρόνο πάνω από 1000 εκπαιδευτικοί στο συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως κι η ίδια επιβεβαιώνει με τους πίνακες που επισυνάπτει στην απάντησή της; Η μια και μοναδική απάντηση που έχουμε να δώσουμε στην κ. Μακρή είναι τα ίδια της τα λόγια, αφού επιβεβαιώνει ότι είναι αναγκαίοι σχεδόν 1100 εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων φέτος.
  3. Αναφέρεται στην προσφυγή του Π.Ε.ΣΥ.Θ. στο ΣτΕ, αλλά αποσιωπά τις δύο βασικές προϋποθέσεις που κερδήθηκαν, σε σχέση με την πρόταξη των εκπαιδευτικών ειδικότητας στα Δημοτικά και στα επαρκή ακαδημαϊκά προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής.
  4. Η κ. Υφυπουργός υπογραμμίζει ότι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων εξαρτάται από τις εγκεκριμένες πιστώσεις. Αναρωτιόμαστε, πραγματικά: όταν δεν θα υπάρχουν πιστώσεις, η Αισθητική Αγωγή και η Πληροφορική θα θεωρηθούν είδος πολυτελείας; Μήπως θα επιστρέψουμε και σε παρελθοντικό μοντέλο διδασκαλίας, όπου ο δάσκαλος κάνει γυμναστική στο τσιμέντο;

Καλούμε λοιπόν την πολιτική ηγεσία να φανούμε και στις οργανικές θέσεις και να μη μας «κρύβουν». Κάτι τέτοιο θα είναι σκανδαλώδες! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΟΡΑΤΟΙ.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου Θεσσαλονίκης

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: