Περί αξιοκρατίας – ένα κείμενο για το θεατρικό «γίγνεσθαι»

Περί αξιοκρατίας – ένα κείμενο για το θεατρικό «γίγνεσθαι»

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση που έχει ανοίξει και τις ενστάσεις που εκφράζονται, έπειτα από την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, σχετικά με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας καλλιτεχνικός διευθυντής και κάθε άλλος ευρισκόμενος σε σημαντικές θέσεις στον καλλιτεχνικό χώρο.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να μη σταθούμε σε ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά να τοποθετηθούμε γενικότερα, καθώς οι ομοειδείς περιπτώσεις είναι πολλές. Τον τελευταίο χρόνο, το Θέατρο έχει συγκλονιστεί: αποκαλύψεις σοβαρών αδικημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, συμπεριφορές που σχετίζονται άμεσα με λεκτική κακοποίηση, παρενοχλήσεις που συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις προσωπικών ορίων τρίτων. Όλα αυτά συντελέστηκαν εντός του, συχνά ως τίμημα για μία θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Ευχόμαστε να φυσήξει επιτέλους αέρας κάθαρσης, αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών, ιδιαίτερα στα κρατικά επιχορηγούμενα θέατρα. Μακάρι στο εξής να εκλείψουν οι παθογένειες του παρελθόντος και να μπορούν να διακριθούν στο χώρο του θεάτρου όλοι όσοι το αξίζουν, ασχέτως συγγενικών ή προσωπικών σχέσεων, ασχέτως κομματικής υποστήριξης, ασχέτως στήριξης από πνευματικές και όχι μόνο ελίτ. Όχι προσχηματικές και προδιαγεγραμμένες διαδικασίες επιλογής, όχι κλειστές πόρτες, όχι γυάλινες οροφές στο ελληνικό θέατρο!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: