Π.Ε.ΣΥ.Θ.: Η ελευθερία στην Τέχνη είναι αδιαπραγμάτευτη

Τι είναι άραγε αυτό που, εν έτει 2021, θα μπορούσε να ωθήσει ένα θεατή μιας σατιρικής παράστασης να επιχειρήσει να τη διακόψει βίαια;
Το περιεχόμενο;
Ο καλλιτέχνης;
Η αναφορά σε «ευαίσθητα» δεδομένα της επικαιρότητας ή του παρελθόντος;
Μια αίσθηση παντοδυναμίας;
Την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, έκπληκτοι και οργισμένοι, πληροφορηθήκαμε και ακολούθως παρακολουθήσαμε βιντεοσκοπημένη την «παρέμβαση» μιας δημοσιογράφου –που ήδη ελέγχεται πειθαρχικά από την ΕΣΗΕΑ– και τριών συνοδών της στην παράσταση stand up comedy του Χριστόφορου Ζαραλίκου στο θέατρο Καρέζη.
Αφού ξεπεράσουμε τη σημειολογική αξία του γεγονότος –το θέατρο φέρει το όνομα μιας ηθοποιού που αποτέλεσε φάρο και παράδειγμα καλλιτέχνη που αγωνίστηκε τα χρόνια της Χούντας ενάντια στη λογοκρισία–, αφού αφήσουμε στους αρμόδιους τον έλεγχο πληροφοριών που συνδέουν τη δημοσιογράφο με συγκεκριμένους επιχειρηματικους κυκλους με πολιτικές επιρροές, επιτρέψτε μας ως επιστήμονες, μελετητές και ερευνητές του Θεάτρου, να θυμίσουμε τη λειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου και τον πάντα επίκαιρο Αριστοφάνη.
Ο συγγραφέας, μέσω του Θεάτρου, αποτυπώνει την πραγματικότητα και τις μεγάλες πανανθρώπινες αξίες, ελέγχει την εξουσία και τα κακώς κείμενά της, τα δημόσια πρόσωπα, την επικαιρότητα, θυμίζει το παρελθόν και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον. Ο σατιρικός συγγραφέας, μάλιστα, μέσω της κωμωδίας, τα κάνει όλα αυτά στον υπερθετικό βαθμό, καθώς πέρα από προκαταλήψεις, στερεότυπα, θρησκεία, κοινωνική και οικονομική θέση, ελέγχει και σατιρίζει τους πάντες. Το θέατρο στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δημοκρατία – ας θυμηθούμε μόνο τα θεωρικά της εποχής του Περικλή.
Είναι λοιπόν αδιανόητο, ανησυχητικό και απαράδεκτο να διακόπτεται παράσταση, επειδή περιλαμβάνει κάτι που δεν αρέσει σε κάποιους. Να επιχειρείται η φίμωση και ο εκφοβισμός του καλλιτέχνη, να απαιτείται να αλλάξει το κείμενό του.
Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις τακτικές αυτές.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Χριστόφορο Ζαραλίκο.
Ζητούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να πάρει θέση καταδικάζοντας το συμβάν.
Η λογοκρισία, ο περιορισμός, η φίμωση και ο εκφοβισμός δεν θα γίνουν ανεκτά.
Η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία στην Τέχνη είναι αδιαπραγμάτευτες.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ