Πρόεδρος Π.Ε.ΣΥ.Θ. στο Fractal: «Στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, άγνωστο γιατί, η χαρά και η δημιουργικότητα υποτιμώνται»

Πρόεδρος Π.Ε.ΣΥ.Θ. στο Fractal: «Στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, άγνωστο γιατί, η χαρά και η δημιουργικότητα υποτιμώνται»

Συνέντευξη παραχώρησε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, Βιβή Κοψιά, στο περιοδικό Fractal και τη συνάδελφο θεατρολόγο Ασημίνα Ξηρογιάννη. Ενδεικτικά, παρουσιάζουμε ένα μικρό απόσπασμα από αυτή τη συνέντευξη:

  • Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος θεατρολόγων λειτουργεί πόσα χρόνια; Ας κάνουμε μια μικρή ιστορική διαδρομή. Δράσεις και στόχοι του συλλόγου.
    Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. ιδρύθηκε αφού αποφοίτησαν οι πρώτοι Θεατρολόγοι από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών, τη δεκαετία του ’90. Ευτυχώς που η νεανική αισιοδοξία και αθωότητα δεν τους άφησε να αντιληφθούν πόση πολλή δουλειά έπρεπε να γίνει! Οι Θεατρολόγοι ήμασταν ένας πολύ καινούργιος, μικρός κλάδος, άγνωστος στους περισσότερους, με ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα. Από κει και πέρα όλα στήθηκαν, δοκιμάστηκαν και επιτεύχθηκαν με πολύ υπομονή και με τον συλλογικό αγώνα πολλών ανθρώπων, εδώ και αρκετά χρόνια. Θα ήταν μάλλον κουραστικό για τους αναγνώστες να περάσω από όλους τους σταθμούς της μακράς αυτής πορείας και για αυτό θα εστιάσω περισσότερο στο παρόν.

    Σήμερα ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. έχει πολλαπλή αποστολή: αφενός φιλοδοξεί να είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των Θεατρολόγων, ανεξαρτήτως τομέα απασχόλησης και χρόνου αποφοίτησης. Αυτό έχει μεγάλη συναισθηματική αξία, ο Σύλλογος είναι η ιστορία μας, είναι το σπίτι μας! Αφετέρου ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. διαχρονικά αγωνίζεται για την καθιέρωση και τη διεύρυνση της Θεατρικής Αγωγής στην Εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα προωθεί το επιστημονικό και καλλιτεχνικό στοιχείο, οργανώνοντας επιστημονικά συνέδρια, επιμορφωτικές δράσεις, παραστάσεις, δράσεις αλληλεγγύης.
  • Ποιος ο ρόλος του θεατρολόγου γενικά;
    Άλλοι Θεατρολόγοι θα καλλιεργήσουν περισσότερο το θεωρητικό και ερευνητικό κομμάτι και θα κινηθούν στον ακαδημαϊκό χώρο. Άλλοι θα αφιερωθούν στο εφαρμοσμένο θέατρο, στην εκπαίδευση, στο κοινωνικό θέατρο. Και άλλοι θεατρολόγοι θα αξιοποιήσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις σε συνδυασμό με την καλλιέργεια άλλων τους ταλέντων και θα δραστηριοποιηθούν στη σκηνή, τη σκηνοθεσία, τη συγγραφή κ.τ.λ.
Η Πρόεδρος του Π.Ε.ΣΥ.Θ., Βιβή Κοψιά

Η Πρόεδρος του Π.Ε.ΣΥ.Θ. μιλά για την Εκπαίδευση, για τη θέση των Θεατρολόγων και της Τέχνης στο σήμερα, τις σκέψεις της για το μέλλον. Ολόκληρη τη συνέντευξη της Βιβής Κοψιά μπορείτε να τη διαβάσετε στη σελίδα του περιοδικού Fractal, πατώντας εδώ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: